A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 13:08
Çatalhöyük Kazı Başkanı İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder, köpeğin evcilleştirilmesinin 15 bin yıl öncesine dayandığını belirtti.
Prof. Dr. Hodder, yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 kişilik ekiple 16 yıldır Çatalhöyük'te sürdürdükleri kazı çalışmalarının, sadece dünyadaki arkeologları değil arkeolojiye ilgi duyan herkesi heyecanlandırdığını söyledi.
9 bin yıl önce yaşamış insanla ilgili ayrıntıların pek çok bilim dalını ve sektörü yakından ilgilendirebileceğini anlatan Hodder, “Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Neolitik Çağ yerleşim yeri Çatalhöyük, dünya arkeoloji çevrelerinde merak uyandıran bir kazı alanı” dedi.
Prof. Dr. Hodder, Orta Doğu ve Akdeniz çanağında ilk kez insanoğlunun topraktan kap yapmaya başladığı yer olan Çatalhöyük'ün, ilk kez buğday yetiştirilmeye başlanması, evlerde dini inançları doğrultusunda çizilen ve her biri ilkel sanat eserleri sayılan duvar resimleri ve yabani öküz başlarıyla ön plana çıktığını belirtti.
Hodder, ayrıca Akdeniz havzasında kap kacak yapılmaya ilk kez Çatalhöyük'te başlamasının çok anlamlı olduğunu, bu kap kacak üretimiyle başlayan ilkel ticaretin medeniyetin belki de ilk adamı kabul edilebileceğini ifade etti.
“Belki de bugün Avrupa insanının ataları Çatalhöyük'te yaşamıştı” diyen Prof. Dr. Hodder, şöyle konuştu:
“Çatalhöyük sadece bir kazı alanı olmasıyla değil, gelişmiş laboratuvarları ve dünyada alanında söz sahibi uzmanlarıyla fark ediliyor. Aynı zamanda dünyanın ve Türkiye'nin en prestijli kuruluşlarından Boeing ve Yapı Kredi, bu kazımıza ana sponsor olmaya devam ediyor. Burada insanoğlunun dünyadaki serüvenine ışık tutmayı amaçlıyoruz, önemli de mesafe aldığımızı düşünüyorum.”
Çatalhöyük kazısının 16 yıldır sürdüğünü belirten Hodder, şunları kaydetti:
“Her çıkan yeni parça bizi çok heyecanlandırıyor. Burayı, Türkiye'de ilk kez uygulanan ahşap çatı tekniğiyle adeta açık hava müzesi haline getirdik. Her yeni bulgu, günümüz modern insanının bilinmeyenlerine kapı aralıyor. Buraya gelenlerin en çok sorduğu sorulardan biri '9 bin yıl önce insanlar hangi hayvanları tanıyor, onlardan yararlanıyordu?' Köpeğin evcilleştirilmesi 15 bin yıl öncesine dayanıyor. Çatalhöyük'te ise hayvan evcilleştirmeye koyundan başlanmış. Ancak köpek yine insanın yanında, bunu bulduğumuz kemiklerden anlıyoruz. İnsana bu kadar yakın olan köpek, Çatalhöyük'te de insanın sadık dostuydu. Vahşi hayvanlardan korunmak ve sahip oldukları evcil hayvanları güvenle otlatmak için bu köpeklerden yararlandıklarını düşünüyoruz.”