Fevzi KIZILKOYUN KONYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2002 01:53
Çatalhöyük, Ortadoğu ve Akdeniz bölgesindeki en önemli arkeolojik merkezlerden biri. Çatalhöyük kazılarının başkanı Prof. Ian Hodder, tarihin bilinen en eski kentinde kadın ve erkek eşitliğinin olduğunu söyledi.
Prof. Hodder, kazılarda çıkarılan ana tanrıça heykellerinin ise toplumda kadınların egemenliği konusunda ipuçları verdiğini belirtti. Prof. Hodder, ‘‘Toplum içerisindeki yaşlı kadınların önder konumunda olduklarını tahmin ediyoruz’’ dedi.
Konya'nın Çumra İlçesi yakınlarındaki dünyanın bilinen ‘‘en eski ve büyük kenti’’ Çatalhöyük'teki kazıların bu yılki bölümü tamamlandı. Güney Höyük ve tepe alanında bu sezon yapılan kazılarda insan iskeletleri, 2 ana tanrıça ve çok sayıda hayvan figürü ile birlikte dönemin en değerli hammaddesi olan 77 Obsidiyen taşı definesi de ortaya çıkarıldı. Merkezde deniz kabuğunda yapılmış 1 kolyenin yanı sıra çok sayıda mızrak ve kesici aletlerde bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, elde ettikleri bulgularda Çatalhöyük'te yönetimin kadınların elinde olduğunun bir defa daha anlaşıldığını belirterek, ‘‘Kazılarda çıkartılan ana tanrıçalar bize yönetimin kadınların elinde olduğunu gösteriyor. 2 leopar arasında tahta oturmuş halde tasvir edilen ana tanrıçalar iktidarın kadınların elinde olduğunun ipuçlarını veriyor’’ dedi.
İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında 28 Mayısta başlayan kazılara İngiltere, Polonya ve ABD'den 70 arkeologun katıldı. Milattan önce 7 bin yıllarında neolitik çağda iskan edilen Çatalhöyük, ‘‘dünyanın en eski kenti’’ diye biliniyor ve arkeolojik açıdan önemi çok büyük. Prof. Hodder, şunları söyledi:
‘‘Mezar evlerde yapılan kazılarda çok sayıda insan iskeletiyle karşılaştık. Toprağın yapısı nedeniyle günümüze kadar gelebilen bu iskeletler, bize birçok konuda bilgi veriyor. Kemikler sayesinde Çatalhöyük insanının bizden biraz daha kısa boylu ve zayıf olduğunu, ayrıca ortalama 45-50 yaşına kadar yaşadıklarını tespit ettik.’’