Aliye ÇETİNKAYA/ KONYA,(DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2002 01:48
Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden olan Konya'nın Çumra İlçesi yakınlarındaki Çatalhöyük'te kurulan Araştırma Merkezi, Türkiye ve Yunanistan'daki arkeolojik SİT alanlarının yönetim ve planlamasına yönelik atölye çalışmasına evsahipliği yapacak.
9 Bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük'ün tanıtımı için uluslararası bir sergi hazırlığı yapıldığını belirten kazı başkanı Prof. Dr. İan Hodder, ‘‘Sergi için yerli ve yabancı sponsor arıyoruz’’ dedi.
Bu yıl Çatalhöyükte Türkiye'nin yanısıra Polonya, ABD, İngiltere ve Sırbistan'dan gelen 60 kişilik ekiple kazı çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Prof. Dr. Hodder, 1999 yılındaki kazı sonuçlarının yer aldığı dört ciltlik bir yayının da tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hodder, ‘‘New York'taki Amerikan Doğal Tarih Müzesi'nde 2005 yılında düzenlencek bir serginin ön anlaşması yapıldı. Çatalhöyük'teki 9 bin yıllık gelişmeleri anlatacak olan bu serginin, Londra'daki British Museum ve İstanbul'da da sergilenmesini istiyoruz. Ama bunun için sponsora ihtiyacımız var’’ dedi.
Çatalhöyük'ün güneyinde yaklaşık bin 500 metrekarelik bir alana polikarbondan çatı örtüsü yapılacağını kaydeden Prof. Dr. Hodder, bu çatının höyükte önemli değişikliklere yol açacağını vurguladı. Ziyaretçilerin çatı altında kalacak neolitik döneme ait 9 bin yıllık bir köyün içinde dolaşma imkánı bulacaklarını ifade eden Prof. Dr. Hodder, narin yapı olarak nitelediği Çatalhöyük evinin de arazideki erozyondan etkilenmesinin de çatıyla önleneceğini söyledi.