Çatalhöyük’e 15.yılında bir yıllık geçici sergi

Güncelleme Tarihi:

Çatalhöyük’e 15.yılında bir yıllık geçici sergi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2007 00:00

Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında 15. yılına giren Çatalhöyük’teki kazı çalışmalarında günışığına çıkan yeni eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek. Boeing sponsorluğundaki "Geçici Çatalhöyük Sergisi" bir yıl süreyle açık kalacak.

ÇATALHÖYÜK kazılarında bulunan son tarihi eserler bugünden itibaren Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlanacak. Çatalhöyük kazıları sonucunda günışığına çıkan son eserlerden oluşan seçme bölüm, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Konya Müzesi arasında yapılan protokol doğrultusunda bir yıl süreyle Hitit uygarlığı meraklılarının ziyaretine açık kalacağı bildirildi. İlk kez sergilenecek olan seçme eserler "Geçici Çatalhöyük Sergisi" olarak adlandırıldı.

Çatalhöyük kazılarının ana sponsorlarından olan Boeing Company’nin Türkiye Başkanı Greg Pepin, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük’te süren kazı ve araştırma projesinin gerçekleşmesine katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Greg Pepin, "Boeing firması, inanılmaz bir kültürel mirasın sahibi olan Anadolu uygarlıklarının günümüze aktarılmasına katkıda bulunmak amacıyla, projeye yönelik desteğini önümüzdeki yıllarda da sürdürecek" dedi.

SEÇİLMİŞLER SERGİLENECEK

Konya’nın Çumra ilçesi yakınlarında yürütülen kazı çalışmalarını yöneten Prof. Dr. Ian Hodder ise Çatalhöyük Kazısı ve Araştırma Projesi’nde gün be gün ortaya çıkan tarihi eserlerden şimdilik seçilmiş bir bölümün sergileneceğini söyledi. Prof. Hodder, ünlü "Ana Tanrıça Heykeli" gibi pek çok tarihi eserin çıkarıldığı dünyanın en önemli arkeolojik kazı çalışmasına sağladığı katkı için Boeing’e teşekkür etti.

YERLEŞİK HAYATIN İLK İZLERİ

İnsanoğlunun ilk yerleşik hayat deneyimlerini gün ışığına çıkaran Çatalhöyük Kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve denetimiyle 1993 yılından bu yana Prof. Dr. Ian Hodder yönetiminde Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülüyor. Çatalhöyük kazıları ilk kez 1960’lı yılların başında İngiliz bilim adamı James Mellaart liderliğinde başladı. 9 bin yıl önce yaklaşık 8 bin kişinin yaşadığı dünyada insanoğlunun ilk toplu yerleşime geçtiği, koyun, keçi gibi hayvanların evcilleştirilip, buğday tarımının yapılmaya başlandığı yer olan Çatalhöyük’teki kazı çalışmaları, Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında 15. yılına girdi.

9 bin yıllık geçmişi ile Neolitik dönem yerleşim yeri olan Çatalhöyük kazı alanında ve kazıyla ilgili laboratuarlarda, Türkiye, ABD, İngiltere ve Polonya başta olmak üzere çeşitli ülkelerin üniversitelerinden gelen yüzü aşkın arkeolog ile farklı bilim dallarından uzmanlar bir arada çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!