Yaşın ilerlemesi ile birlikte hem kadında hem de erkekte üreme potansiyeli azalmaktadır. Bu azalma erkeklerde daha yavaş olmakta, fakat kadınlarda 37-38 li yaşlardan sonra üreme potansiyeli hızla azalmaktadır. Buradaki sebep, bütün organlarda olduğu gibi, üremeyi sağlayan organların da giderek yaşlanmasıdır.
#Preimplantasyon Genetik TanıHer yıl, çeşitli günler belirli olaylara ya da hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için ayrılıyor. 8 Mayıs ise bu tür özel günlerden biri olarak öne çıkıyor. Kalıtsal kan hastalıkları, dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil ediyor. Talasemi ve orak hücre anemisi bu hastalıkların başında geliyor. Türkiye'de de bu gün vesilesiyle hemoglobinopatiler gibi önemli sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, 8 Mayıs dünya ne günü? Dünya Talasemi Günü nedir?
#TalasemiDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMAİlerleyen anne yaşı, genetik hastalıkların çoğalması ve anne adaylarında düşük sayısının artması günümüzde giderek artan problemlerin başında geliyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile tüm olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, PGT’nin hangi durumlarda, kimlere, nasıl uygulandığını anlattı.
#PGTBebek sahibi olma arzusu hayattaki en önemli ve en heyecan verici kararlardan biri. Çiftlerin yüzde 80'i birinci yıl, yüzde 85'i ikinci yıl içinde herhangi bir yardıma ihtiyacı olmaksızın gebelik elde edebiliyor. Ancak çiftlerin yüzde 15'i ise kısırlık nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyuyor.
Her doğan 500 erkekten birinde klinefelter denilen ve kısırlığa yol açan sorun bulunuyor. Klinefelter en sık görülen kromozom sayısal bozukluğu. Kısırlıkla ilgili kliniklerine başvuran, menisinde hiç sperm görülmeyen (azoospermik) erkeklerin ortalama yüzde 15’inin klinefelter olduğu görülür.