Çiftlerin yüzde 15'i kısırlık tedavisine ihtiyaç duyuyor

Güncelleme Tarihi:

Çiftlerin yüzde 15i kısırlık tedavisine ihtiyaç duyuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2005 00:00

Bebek sahibi olma arzusu hayattaki en önemli ve en heyecan verici kararlardan biri. Çiftlerin yüzde 80'i birinci yıl, yüzde 85'i ikinci yıl içinde herhangi bir yardıma ihtiyacı olmaksızın gebelik elde edebiliyor. Ancak çiftlerin yüzde 15'i ise kısırlık nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyuyor.

İnfertelite şüphesi nasıl gelişir?

İnfertilite çiftlerin bir sene süresince düzenli (haftada 3 kez) ve korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen gebelik elde edilmemesi olarak tanımlanır. İleri kadın yaşı, adet düzensizlikleri, pelvik enflamatuar hastalık hikayesi, daha önce geçirilmiş cerrahi, inmemiş testis hikayesi gibi özel durumlar söz konusu olduğunda infertilite tetkik ve tedavisinde daha aceleci davranılabilir.

Her infertil çifte tüp bebek tedavisi şart mıdır?

Kesinlikle hayır. Her bir infertil (kısır) çift ayrı olarak değerlendirilmeli. Kişiye özel tedavi yapılmalı. Çoğu zaman basit bir kapalı operasyonla kısırlık nedeni çözümlenebiliyor. Uzun tedavilere gidilmesine gerek kalmıyor.

İnfertil çiftlerin yapması gereken ilk şey nedir?

İnfertilite ile ilgilenen merkezlere başvurarak sorunun nedenini bulup en kısa zamanda, en uygun tedavi yöntemini öğrenerek tedaviye başlamak.

IVF merkezi seçilirken nelere dikkat edilmeli?

Kliniğin yeri, tedavi masrafları, bekleme sırası, infertilite danışma birimi ile hastaya destek olmakla görevli uzman personelin varlığı, doktor, arkadaş ya da akraba tavsiyesi gibi sosyal özellikler yanında kliniğin tedavi başına canlı doğum ve çoğul gebelik oranları, PGT (preimplantasyon genetik tanı), ileri tekniklerin uygulanabilmesi, embriyo dondurma ve depolama sistemlerinin bulunması gibi faktörler gözönüne alınmalı.

Tüp bebekte genetik inceleme hangi hastalara yapılmalıdır?

İleri anne yaşı olan (37 yaş ve üzeri), genetik hastalık taşıyıcılığı olan çiftlerde, tekrarlayan 3 ve daha fazla uygulamaya ve iyi kalitede embriyo transferine rağmen gebe kalınamayan vakalarda ve tek gen hastalığı (kas hastalıkları, talasemi, kistik fibrozis vs) taşıyıcısı olan çiftlerde mutlaka embriyolarda genetik inceleme yapılır. Böylece sağlıklı embriyoların transfer edilmesi sağlanır. 

Annede taşıyıcı genetik hastalık varsa bunun tanımlaması embriyo aşamasına gelmeden mümkün müdür?

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıklar özel dizayn edilmiş bir iğne ile steril şartlarda laboratuvar koşullarında toplandıktan sonra, mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm yumurta içerisine enjekte edilerek döllenmesi sağlanır. Bu işlemden önce anneye ait genetik materyal, özel yapılmış pipetlerle yumurtanın içinden alınarak anneye ait genetik problemin olup olmadığı belirlenebilir. Bu sayede embriyo aşamasına gelmeden genetik bozukluğun anne açısından değerlendirilmesi mümkün olur.

Tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyolara genetik inceleme yaptırmış olan çiftlerin gebeliğin ilerleyen aşamalarında başka testler yaptırmasına gerek var mı?

Embriyolarında genetik inceleme yaptırmış ve normal genetik yapıya sahip embriyoların transferinden sonra elde edilen gebeliklerin takibinde de 16'ıncı haftada genetik inceleme yapılmalı. Çünkü embriyo biyopsisiyle elde edilen genetik incelemede en sık görülen kromozomal anomalileri tarayabiliyoruz. Oysa amniyosentezla tüm genetik harita çıkarılmış olur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!