Çoğu insan doktor korkusu ya da zamansızlıktan bazı tıbbi muayenelerden kaçınır. Ancak evinizden çıkmadan sağlığınız hakkında gerekli bilgileri edinmek için birkaç pratik test yapabilirsiniz. Bu yöntemler her şeyin yolunda olup olmadığını veya endişelenmenize gerek olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
#Bel ÖlçüsüBeta HCG, hamilelik sırasında salgılanan hormonlardan biridir. Beta HCG hormonu, alfa ve beta olmak üzere iki alt türe sahiptir. Hamileliğin en erken aşamalarında bile belirlenmesini sağlayan HCG hormonu, gebelik testi olarak en sık kullanılan parametredir. Çünkü önemli ölçüde artmaktadır. Kan ve idrarda kolayca test edilebilir. Kanda yapılan ölçüm, idrar testlerinden daha önce ve daha doğru sonuçlar verme yeteneğine sahiptir. Peki, Beta HCG ne işe yarar? Beta HCG düşüklüğü ya da yüksekliği ne anlama gelir? Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için detayları ile derledik.
#SağlıkSosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmHerhangi bir hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de kan alınarak yapılan tahliller olarak ifade edilmektedir. Kan tahlilleri sayesinde kandan kaynaklı hastalıklarla ilgili tanı koymak oldukça kolay olmaktadır. Periferik yayma da kan ile ilgili olan bir test olmaktadır. Peki, Periferik yayma nedir? Nasıl yapılır? Periferik yayma nerede yapılır? İşte, Periferikı yayma hakkında tüm detayları derledik.
#Periferik YaymaFransa Cumhurbaşkanı Macron’un Ukrayna krizine çare bulmak için çıktığı diplomasi turuna Rusya lideri Putin’in 6 metrelik masası damgayı vurdu. Fransız Liberation gazetesi görüşme masasını yılan şeklinde uzatarak, ‘Rus usulü diyalog’ diye manşet yaptı. Macron dün ise Kiev’deydi.
#MacronSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 416 bin 453 Kovid-19 testi yapıldı, 72 bin 555 kişinin testi pozitif çıktı, 181 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, maske kullanımı uyarısı yaparak, "Omicron varyantının yayılma hızı dikkate alınarak maske kullanımında ısrar edilmelidir. Maske en pratik ve etkili korunma yöntemidir. Fakat kuralına uygun olarak, ağzı ve burnu kapatacak şekilde takılmalıdır. Maskenin koruyuculuğundan tam yararlanmak için özenli olun" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 416 bin 453 Kovid-19 testi yapıldı, 72 bin 555 kişinin testi pozitif çıktı, 181 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, maske kullanımı uyarısı yaparak, "Omicron varyantının yayılma hızı dikkate alınarak maske kullanımında ısrar edilmelidir. Maske en pratik ve etkili korunma yöntemidir. Fakat kuralına uygun olarak, ağzı ve burnu kapatacak şekilde takılmalıdır. Maskenin koruyuculuğundan tam yararlanmak için özenli olun" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsTeksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi araştırmacılarından İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, Demirören Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Delta varyantında yüzde 15 olan hastaneye başvuru oranının Omicron'da yüzde 5'e düşse de nasılsa hafif geçiyor diye rehavete kapılmanın çok riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Özpolat, "20 ila 50 kat daha hızlı bulaşması nedeniyle yüzde 5'lik oran aslında çok daha büyük bir hasta grubuna tekabül ediyor. Bu nedenle sağlık sistemleri üzerindeki global etkisi çok daha büyük. Salgınla mücadelede en önemli şey hasta olanın izole edilebilmesi. Omicron PCR test yükünü artırdı evet. Ama ABD'de hızlı testlere ağırlık veriliyor, evlere ücretsiz test gönderilmeye başlandı. Şüpheli durumlarda insanların teste ulaşabilmesi, test yaptırması lazım" dedi.
#OmicronSalgın ile mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Eylül ayında başlayan ve aşısız ya da hastalığı geçirmemiş kişilerden; toplu ulaşım araçlarını kullanma, şehirler arası seyahatler ve birçok etkinliğe katılabilmeleri için talep edilen PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. Yanı sıra pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra PCR testi yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilecek. Omikron varyantının hızla yayıldığı, vaka sayılarının 2 yıldır görülen en üst seviyeye çıktığı bugünlerde, haklı olarak birçok kişi, ‘Ne değişti de kurallar esnetildi?’ diye soruyor. Ben de cevabın peşine düştüm.
#PCRDünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronSağlık alanında yapılan pek çok çalışma birtakım hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde oldukça önemli olmaktadır. Bunlardan biri de kan tahlili yapılması suretiyle pek çok hastalığın tespit edilmesine yardımcı olan testler olmaktadır. Yapılması kolay olan kan testleri hem pratik olması hem de güvenilir sonuçlar vermesi nedeniyle uzmanlar tarafından sıklıkla tercih edilen testler arasında gösterilmektedir. Peki, hemogram nedir, ne işe yarar? Tam kan sayımı testi değerleri ortalama kaç olmalı? İşte, hemogram testi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan detaylar.
#Hemogram NedirSamsun'da koronavirüs hastası ve temaslı kişilerde bulaş riskini düşürmek için açık alanda 'PCR numunesi alma alanı’ oluşturuldu. Alana gelenler araçlarından inmeden testlerini yaptırmaya başladı. İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, "Uygulama Türkiye’de bir ilk" dedi. Uygulama her gün 10.00-22.00 saatleri arasında yapılabilecek.
#KoronavirüsGünlük hayatta anlamı bilinmeyen birçok kelime ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir. PCR kelimesi de duyduğunuz zaman anlamını öğrenmek isteyeceğiniz kelimeler arasında yer alabilir. PCR nedir, neden yükselir? PCR testi nerede yapılır? PCR testi ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#PCR Nedir?Zihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSRutinlerimizdeki mecburi değişiklikler hem fiziksel hem de ruhsal olarak bizi fazlasıyla etkiledi. Doğanın uyanışını fırsat bilip vücudumuza iyilik yapmanın yani detoksun tam zamanı… Bağışıklığı güçlendirip hastalıklara karşı direnç sağlayan programlar da var, COVID-19 nedeniyle tat duyusu zayıflayan ya da kaybolanlara destek olanlar da...
#YazarBir ülkeye gidiş ve dönüşte yapılan PCR testleri bazen uçak bilet fiyatlarını katlıyor. Dört kişilik bir ailenin yurtdışına gidip gelmesinde verecekleri test parası 500-1000 doları buluyor. Seyahat şirketleri bu yüzden ne yapacaklarını bilemiyorlar. Yolcular neredeyse bilet fiyatlarından önce test ücretlerinin hesabını istiyor.
#YAZARSağlık Bakanlığı, paylaştığı son koronavirüs tablosunda vaka sayının 50 bine dayandığı görülürken, ağır hasta 2 bin 477 oldu. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, vaka sayılarının daha da artacağını belirterek, "Aslına bakarsanız bu bizim tespit edebildiğimiz sayı. Yani asemptomatik olanlar toplumda dolaşmaya devam ediyorlar ve biz onları tespit edemiyoruz. Asemptomatiklerle beraber bu olgu sayılarının 80-100 bine kadar dayanacağını görebiliriz ve öngörebiliriz. Bu da bizim ciddi miktarda hasta yükümüz anlamına gelir" dedi.
#AmazonalexaKoronavirüsün insanlardan evcil hayvanlara bulaşması, virisün İngiltere varyantının evcil hayvanlarda ciddi kalp sorunlarına yol açabildiğinin bildirilmesi, bilim dünyasında, “Evcil hayvanların da aşılanması gerekiyor mu?” tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi.
#Kovid-19Bu sene birbirimize değil, daha çok ekranlara baktık! Biz de Hürriyet Hafta Sonu Ekleri olarak bu bir yıl içinde pek çok kez dijital dünyadaki en iyi uygulamaları, programları, kanalları listeledik. Şimdi de onlardan yola çıkarak bir yıl sonu seçkisiyle, 2020’nin en iyileriyle karşınızdayız. Her ilgi alanına uyacak bir listemiz var.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) son açıklaması ile 22 Ocak 2021’e kadar eğitimin uzaktan devam edeceğini öğrendik. Sömestr tatili bu yıl iki hafta yerine üç hafta sürecek. Yeni dönemde eğitimin nasıl devam edeceği ile ilgili belirsizlik sürüyor. Bu konuları ve daha fazlasın Bahçeşehir Koleji, Bursa Modern Kampüs Müdürü Ayça Tayar ile konuştuk.
#BURSABursa'nın İznik ilçesinde koronavirüse yakalandıktan sonra evinin üst katında kendisini karantinaya alan, alt kattaki kızı Ecem Loya Durmuş’un (5) kendisine merdivenlerden, “Baba seninle sıkı sıkı sarılacağız. Bebekliğimdeki gibi yanında uyuyacağım. Baba keşke yanına gelebilseydim. Seninle oyun oynamak istiyorum” diye seslendiği filyasyon ekibinde görevli Bülent Durmuş, hastalığı yendi. Bülent Durmuş, kızına kavuştuğu için mutlu olduğu belirtirken Ecem Loya Durmuş ise, "Şimdi babama sarılacağım. Bütün günü babama sarılarak geçireceğim" dedi.
#EcemSağlık Bakanlığı yakın temaslıların 14 gün olan karantina süresinin 10 güne indiğini açıkladı. CNN TÜRK canlı yayınında Prof. Dr. Necmi İlhan ve Prof. Dr. Mustafa Çetiner bu kararın neden alındığını değerlendirdi. Prof. Dr. İlhan "Başlangıçta tedavi olanlar 10 gün, yakınları ise 14 gün dışarı çıkmıyorlardı. Bu biraz sorun yaratıyordu. Uzun süredir hem Bilim Kurulu’nda hem de bilim camiasında tartışılıyordu." ifadelerini kullanırken, Prof. Dr. Çetiner de "14 gün evde kalmak sosyal yaşam açısından ekonomik olarak hem de alınan karara uyum açısından, çok ciddi bir akıl karışıklığı yaratması nedeniyle, daha pratik ve uygulanabilir bir hale getirildi." diye konuştu.
#KarantinaMeslek seçimleri yaparken önemli detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle de iş sağlığı ve güvenliği bölümüne yoğun bir ilgi var. İş sağlığı ve güvenliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümü Nedir?