Güncelleme Tarihi:
Ana sağlık göstergelerinden biri belinizin ölçüsüdür. Bir mezurayı alıp belinizi leğen kemiğinizin 4-5 parmak üstünden ölçün. Bel çevresi kadınlarda 88 cm’yi, erkeklerde 102 cm’yi geçtiyse kalp hastalıkları için risk anlamına gelir. Eğer bu değerlere yaklaşmışsanız gerekli önlemleri almalı, bir uzmana danışmalısınız.
TARTI TESTİ
Bu test için 2 tartıya ihtiyacınız olacak. 2 tartıyı yan yana koyun ve bir ayağınız ile bir tartıya diğer ayağınız ile ikinci tartıya çıkın. Ağırlık dağılımı yaklaşık aynı olmalıdır. Sayılar büyük ölçüde farklılık gösteriyorsa, kalça kemiğinizin, omurganızın ve başınızın merkez dışı olduğunu gösteriyor demektir. Fark çok açıksa detaylı inceleyecek bir doktora gitme vakti gelmiştir.
SOLUNUM TESTİ
Bunu yapmak için bir kronometreye ihtiyacınız olacak. Ayağa kalkın ve 30 saniye boyunca kalp atış hızınızı kontrol edin. Sonra oturun ve nefesinizi dışarı çıkarmadan üst üste 3 derin nefes alın. Nefesini elinizden geldiği kadar tutun ve zamanı sayın. Nefes verdikten sonra, nabzınızı 30 saniye sonra tekrar kontrol edin.
Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
Sonuç olarak; kalp atış hızınız, nefes testinden 30 saniye önceki rakamla testten 30 saniye sonra ölçtüğünüzde çıkan rakam eşit olmalıdır.
Eğer çıkan rakam önceki sonuçtan yüksekse kardiyovasküler sisteminizin daha fazla oksijene ihtiyacı olduğunu gösterebilir. Bu durumda bir uzmana danışmanızda fayda var demektir.
30 saniye boyunca bir pencere çerçevesine bakın ve sonra gözlerinizi kapatın. Ardından sol gözünüzü açın, kapatın ve sağ gözünüzü açın. Gözünüzle gördüğünüz resim bulanıklaşır ve çizgiler artık birbirine paralel değilse, görme kaybı belirtisi olabilir. Bir göz doktoruna görünme vakti gelmiştir.
Evde yapabileceğiniz bu testlerin bir hastalığı teşhis etmek için kullanılamayacağını lütfen unutmayın. Bunlar sağlığınıza iyi bakmanıza yardımcı olabilecek birkaç yöntem. Her durumda mutlaka bir uzmana görünmenizi tavsiye ediyoruz.