Artkolik dergisi, bundan bir buçuk sene önce sanatı tanıtmak, sanatı hayatın içine katmak ve herkesin sanatsever olabileceğini göstermek için yola çıkmıştı... Kurucusu Nazlı Keçili, dergiyi çok yönlü bir sanat platformu olarak geliştirdi ve geçen sene bir sanat tarihi ve bir çağdaş sanat olmak üzere iki ders denemesi yaptı. Geri dönüşler de güzel olunca, Artkolik, bünyesine yeni dersler ekledi. Bebek’teki ofislerinde verilen eğitim programlarının bazılarını sizler için seçtik.
#ArtkolikÖZYES (Özel Yetenek Sınavı), Türkiye'deki bazı üniversitelerde belirli bölümlere öğrenci alımı için uygulanan bir sınav sistemidir. Özellikle sanat, spor, müzik, güzel sanatlar, mimarlık ve benzeri alanlarda eğitim veren fakültelere başvuru yapmak isteyen öğrenciler için gereklidir. Bu sınav, adayların ilgili alandaki yeteneklerini değerlendirmek amacıyla yapılır ve genellikle üniversiteler tarafından ayrı olarak düzenlenir.
#ÖzyesDesign for Change (DFC), dünyanın en büyük çocuk hareketidir. 70’ten fazla ülkede, 28 binden fazla okulun, 2 milyondan fazla çocuğun katıldığı bir oluşumdur. Amacı, çocuklarda ‘yapabilirim’ duygusunu geliştirmek ve onları çevrelerinde sorun olarak gördükleri konularda harekete geçmeleri için teşvik ekmektir.
#Design For ChangeYabancı dil öğretimindeki etkenleri ‘öğrenen’, ‘öğreten’, ‘öğrenme-öğretme araçları’ ve ‘öğrenme-öğretme ortamı’ olarak dört temel başlık altında toplayabiliriz. Dolayısıyla da karşılaşılan sorunları bu dört başlık alında belirleyebilir ve çözüm önerilerini de buna göre sıralayabiliriz.
#Konuk YazarBursalı Çizer Irmak Çavun (20), dünyanın en prestijli ve köklü yarışması olarak kabul edilen ‘Geleceğin Yazarları ve Çizerleri’ yarışmasından iki yıl önce kazandığı ödülüne geçtiğimiz hafta Hollywood’da düzenlenen törenle kavuştu. Lise son sınıfta başvurduğu yarışmada binlerce bilim kurgu çizeri arasından kazanan ilk Türk olan Çavun, şu anda Kaliforniya’da üniversitede, dünyanın bir numaralı oyun tasarımı programında okuyor. Ödül töreni konuşmasında yer alan 'hayalleri ve sanatı önemsemeyen ülkem' sözlerinden kırgınlık mı algılamalıyız?" sorumuza ise "Kesinlikle! Kırgın ve sinirliyim evet!” diyor...
#BursaEğitim dünyası hızla değişirken, değişimi yakalayabilecek, anlayan ve sorgulayan öğrenciler yetiştirmek önem kazanıyor. IB Türkiye Elçisi Jale Onur, “Gençlere, sadece akademik başarı değil, dünyanın ve zamanın gereği olan becerileri de kazandırmak gerekiyor” diyor.
#GazetehaberleriGerek dünyada gerekse ülkemizde şehirler her geçen gün büyümektedirler. Gelişen ve değişen şehirlerin peyzaj ve mimari yapıları daha çok önem kazanmaktadır. Bu sebeple peyzaj mimarisi ve kentsel tasarım çok daha önemli bir pozisyona gelmiştir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Peyzaj Mimarisi Ve Kentsel Tasarım Bölümü Nedir?İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu olan ve meslek hayatında 35 yılı geride bırakan, stajyer öğretmen olarak göreve başladığı kurumunda bugün Liseler Koordinatörü olarak görev yapan Sevtap Acır, “Başka bir yerde çalışmadım. Stajyer öğretmen olarak başladığım Bilfen’de halen çalışmaya devam ediyorum. Burası benim kurumum” diyor.
#BilfenÜniversite adayları şu sıralar bir yandan sınavlara hazırlanırken, bir yandan da yerleştirmelerde kullanılan OBP’nin etkisinin azaltılmasını istiyor. Bazı eğitimciler tamamen kaldırılabileceğini bile belirtiyor. Kaldırılmasını doğru bulmadığını söyleyen Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, OBP’ye üç alternatif sıralıyor: Etkinliği bir miktar düşürülebilir. Örneğin yüzde 12 yerine yüzde 6 ya da yüzde 8 oranı baz alınabilir. İkinci olarak standart puan aralığı yöntemi ya da eskiye dönüşle AOBP yöntemi kullanılabilir.
#OBPSeramik sanatçısı Melis Kolyozyan, dönüşüm, değişim üzerine düşünen varoluşunun çoklu boyutlarına odaklanan bir sanatçı. Bu yüzden insanın bütünlükçü yapısını taşıyor minik heykellerine. İnsan figürünü en sade ve yuvarlak haliyle seviyor. Çok sert bir malzeme olan seramiği yumuşak ve naif gösteriyor. “Happy Ceramics” adını verdiği karakter serisiyle daha çok gülümseyen heykellerle karşımıza çıksa da bazen şaşkın, sinirli, bazen de hüzünlü heykel serileri var!
#Happy Ceramics1972 Ankara doğumlu Kaan Kayımoğlu, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Çizgi Film Ana Bilim Dalı’ndan mezun olduktan sonra aynı bölümde 4 yıla yakın araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Çizgi film tasarımı, karakter geliştirme, sinematografi, senaryo yazımı gibi derslerin eğitimini verdi. Şimdi de siz üniversiteliler için kampüste.
#Kaan KayımoğluÜniversite mezuniyeti sonrası iş telaşına düşen binlerce genç, kendilerine özgeçmiş hazırlamaya başladı. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, bir CV’nin ortalama incelenme süresi 30 saniyeyi geçmiyor. Mimar, tasarımcı, fotoğrafçı veya mühendisseniz şansınızı artırmak için CV yetmez, tüm çalışmalarınızı, projelerinizi sunduğunuz iyi bir portfolyoya da ihtiyacınız var. Profesyonel tasarıma odaklanan internet dergisi Notes on Design (NoD) size bazı öneriler sunuyor.
Aile boyu fotoğrafçı. İçindeki çocuğu öldürmeyen şanslı insanlardan. Ayrıca tam bir proje fabrikası. Sadece üretmiyor onları hayata da geçiriyor. Zor durumda olan Yeşilçam emektarlarına ne yapabilirim diye kafa yorup, "Alaportreler" ismini verdiği serginin tüm gelirini o emektarlara bağışlayacak kadar da hümanist. Ozzy Osbourne'dan Metallica'ya birçok efsanenin albüm kapaklarını çeken fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut sorularımı yanıtladı.
#Mehmet TurgutOrtaöğretime geçiş konusu, toplumun tüm kesimlerince ortak olarak kabul edilen eğitim sorunlarından biri. Zira, hem Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile ortaöğretime giriş, hem de yüksek öğretim giriş sınavlarına hazırlık için ortaöğretim süresince yaşanan süreç toplumu derinden etkiliyor.