Çünkü sanat alan ister: Sanata Bi Yer

Güncelleme Tarihi:

Çünkü sanat alan ister: Sanata Bi Yer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2018 11:49

Sektörün deneyimli isimlerinden, yatırımcı şirketin bölüm başkanı Bahar Erbengi ile üniversite öğrencilerine çalışmalarını sanatseverlerle buluşturma fırsatı sunan ve sanata gözle görülür bir alan açan Sanata Bi Yer projesini konuştuk.

Haberin Devamı

Şahane bir mottonuz var: “Çünkü sanat alan ister.” Bunu biraz daha açalım mı?

Sanatın her bir kolunun insanın duygu ve düşünce dünyasına olan etkilerini yok saymak imkansız. Sanata ilgi duymanın, okumanın ve araştırmanın yanı sıra sanat ile iç içe yaşamak ve görmek hepimize kendimizi daha iyi hissettiriyor. Özellikle genç yaştaki sanatçı adaylarının ilk etapta çalışmalarını sanatseverler ile buluşturmak ve bu alandaki gençlerin cesaretlerini kuvvetlendirmek adına ‘’Çünkü Sanat Alan İster’’ mottosu ile yola çıktık. Sanatı konvansiyonel sergi alanlarının dışına çıkarıp,  günlük rutinimiz içinde tesadüfi buluşmalara dönüştürmek istedik.

Doğuş Grubu olarak, toplumdan kazandığımızı topluma verme anlayışı ile spor, eğitim, kültür-sanat, kadın ve çocuk alanlarında farklı proje ve platformlara destek sağlıyoruz. Bu alanlardaki çalışmalarımızı ‘’Doğuştan İyi Bir Gelecek, Doğuş ile Gelecek’’ çatısı altında topluyoruz. Sanata Bi Yer, bu çatı altında kültür-sanata destek sağlayan ve toplumsal değişime sanat üzerinden etki etmeyi hedefleyen bir platform. 2015 senesinde hayata geçirdiğimiz Sanata Bi Yer Platformu, her yıl Türkiye’nin farklı illerinden üniversite öğrencilerinin çalışmalarına Doğuş Grubu’na ait mekanlarda yeni alanlar yaratıyor ve sanatseverler ile buluşturuyor. Platformun ilk adımında web sitesi sanatabiyer.com adresine istediğiniz çalışmanızı yüklüyorsunuz. Aralarında sanat danışmanları, akademisyen ve galeri sahiplerinin bulunduğu Danışma Kurulumuz siteye yüklenen işleri en uyumlu mekan ile buluşturmak üzere bir inceleme yapıyor. Danışma Kurulumuzun yönlendirmeleri doğrultusunda web sitesinden seçilen işlerin bu mekanlarda sergilenmesiyle birlikte çalışmalar sanatseverler ile buluşuyor. Çalışmaları beğenen ve satın almak isteyenler beğendikleri işlerle ilgili öğrencilerin irtibat bilgilerine kolaylıkla ulaşabiliyor ve doğrudan öğrenciyle görüşerek satın alım yapabiliyorlar.

Çünkü sanat alan ister: Sanata Bi Yer


Haberin Devamı

'Sanata Bi Yer' aynı zamanda öğrenciler için ücretsiz seminerlerle desteklenen bir proje. Bu seminerlerin sanata ilgi duyan üniversite öğrencilerine nasıl bir katkı sağlayacağını ön görüyorsunuz? 

Haberin Devamı

Sanata Bi Yer platformunun baş karakterleri olan üniversite öğrencilerine sanat üretimlerine devam etmeleri ve gelişimleri yönünde destek olmanın yanı sıra onların hayal gücünü ve yaratıcılığını profesyonel hayatta yönlendirecek seminerler kurguladık. Özellikle Güzel Sanatlar alanında eğitim alan öğrenciler işin ticari kısmında kendilerini ifade etmekte zorlanabiliyorlar. Düzenlediğimiz seminerlerde sanatın ticari hayata taşınması, galerilerle iletişim, portfolyo hazırlama, eseri değerleme, telif hakları gibi konularda alanında uzman kişilerce bilgiler aktarıyoruz. Burada öncelikli amacımız yeteneklerini akademik hayatta ispatlamış öğrencilerimizin kariyer anlamında da bilinçli hareket etmelerine destek olmak. Sanata Bi Yer platformu aslında bir süreci ifade ediyor. Üniversite öğrencileri bu sürece dahil olduğunda onlara çalışmalarını paylaşabilecekleri bir alan yaratmanın yanı sıra akademik kariyerlerinin sonrasında profesyonel hayatta ihtiyaç duyacakları pratik bilgileri de aktarmak istiyoruz.

Haberin Devamı

Bildiğimiz kadarıyla şu anda sadece Güzel Sanatlar eğitimi alan öğrencilerin işlerine yer veriyorsunuz. İlerleyen süreçte bu çember genişleyecek mi? Katılımcı profilini belirleyen dinamikler nelerdir?

Bu platformla ilk hedefimiz sanatın ulaşılabilir olmasını sağlarken bu alanda üretim yapan öğrencilerin akademik ve sonrasındaki kariyerlerine olumlu etki edecek bir alan açmaktı. Bu doğrultuda da öncelikle Güzel Sanatlar Fakülteleri özelinde yola çıktık ama sonrasında daha da geniş kitlelere ulaşmak amacıyla sanatla ilgilenen farklı disiplinlerde eğitim alan tüm üniversite öğrencilerini platforma dahil ettik. Şu anda platform özelinde güzel sanatlar fakültesi olması şeklinde bir kısıtlamamız yok. Türkiye’nin farklı illerinden ve farklı eğitim dallarından çok sayıda öğrenci platformun web sitesine işlerini rahatlıkla yükleyebiliyor.

Çünkü sanat alan ister: Sanata Bi Yer


Haberin Devamı

Sadece belirlediğiniz mekanlarda değil, dijital bir sanat galerisinde de sergileniyor işler. Bu bağlamda yenilikçi bir projenin destekçisi olarak birçok şey gibi sergi kültürünün de dijitalleşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dijitalleşen dünyada hepimiz artık ihtiyacımız olan bilgiye çok daha kısa sürelerde ulaşabiliyoruz. Her yeni gün yeni bir teknolojiyi kurumsal yapımıza entegre ederek ilerliyoruz. Sergi kültürünün dijitalleşmesi hem erişimi yükseltiyor hem de aynı zamanda her zaman güncelliğini koruyan bir arşiv oluşturuyor. Bu açıdan bakarsak sanatabiyer.com aslında çok katılımcılı bir online sergi olarak düşünülebilir. sanatabiyer.com’u kurgularken üyelerimiz kadar izleyicilere de dijital sergi kültürüne dahil etmek istedik. Web-sitemizde yer alan çalışmalar birden çok imgeye, farklı medyumlara ve yaratım sürecine işaret ediyor. Bunu bütün bir çerçeveden izlemek avantajını sağlaması bakımından online bir platformda güncesini tutuyor olmak bizim için değerli. 

Haberin Devamı

Arz ve talep dengelerini ve hedef kitlenizi göz önüne alırsak bu dijitalleşme safhasının sanat üretimine etkileri hakkında yorumunuz nedir?  

Dijitalleşmenin en büyük etkisini öğrencilerin bu projeye olan katılım oranlarından ve olumlu geri dönüşlerinden bahsederek yorumlayabiliriz. Sanata Bi Yer platformu 900’den fazla üyeye sahip sanatabiyer.com‘a yüklenen 3500’den fazla çalışma ile etkileşimli olarak büyüyor. Bugüne kadar resim, fotoğraf, heykel, baskı-edisyon gibi farklı disiplinlerdeki 600’den fazla çalışmayı sanatseverler ile buluşturduk. Daha önce bahsettiğim sürecin ilk aşaması olan öğrencilerin portfolyolarını yükledikleri web-sitemize baktığımızda dijitalleşmenin sağladığı kolaylık ve yüklenen her bir çalışmanın dolaşıma girmesi üretimi teşvik ediyor. Hedef kitlemiz olan gençlerin çokça zamanlarını geçirdikleri dijital dünyada onların ihtiyacına yönelik bir alan kurmak ve bunu birlikte beslemek şu an bu ailenin her bir üyesine avantaj sağlıyor.

Çünkü sanat alan ister: Sanata Bi Yer


Sanatın değil “satın alınabilecek”, sergilenmeye bile çok zor alan bulabildiği düşünülürse –neyse ki son birkaç yılda kırılmaya başladığına inanmak istediğimiz bir gerçek bu- hedeflediğiniz satışlara ulaşabildiğinizi söyleyebilir misiniz?

Şu ana kadar sergilenen çalışmalar arasından 60’ı aşkın çalışma yeni ev sahiplerine ulaştı. Sanata Bi Yer platformu olarak biz satışı doğrudan hedeflemiyoruz. Genç sanatçıların çalışmalarını almak isteyenlerin doğrudan öğrenciler ile veya web-sitemiz üzerinden iletişime geçmesini sağlıyoruz. Şu ana kadar öğrencilerimizin işlerine duyulan ilgi ve bu çalışmaların yeni hikayeler ile buluşması bizim için mutluluk verici.

Peki, başvuru süreci nasıl ve sanat eserleri “sergilenme” aşamasında nasıl bir süzgeçten geçiyor?

Sanata Bi Yer platformu olarak, sanatını sergilemek isteyen öğrenciler kendilerine bir profil  oluşturarak işlerini sanatabiyer.com adresine yüklüyorlar. Aralarında sanat danışmanları, galeri sahipleri gibi önemli isimlerin bulunduğu Danışma Kurulumuz web sitesine yüklenen tüm işleri inceliyor. İnceleme sürecinin ardından bu çalışmalar kültür merkezleri, restoranlar, alışveriş merkezleri, sağlıklı yaşam merkezleri, ofisler ve showroomlar‘da sanatseverler ile buluşuyor.

Son olarak, Sanata Bi Yer projesinin kolektif sanat üretimine nasıl bir katkısı var sizce?

Biz başından bu yana Sanata Bi Yer platformunu hep bir ekip işi olarak düşündük ve şu ana kadar da bir aile gibi büyüdük. Birbirinden beslenen, destek olan ve birbirini cesaretlendiren bir aileyiz. Bu sebepten öğrencilerimiz, ekibimiz ve Sanata Bi Yer’in her bir destekçisi adına birlikte ilerliyoruz. Öğrencilerimiz düşünüyor, çalışıyor, hissediyor ve üretiyor. Sanata Bi Yer platformu öğrencilerin üretimleri ile sanatsever arasındaki köprü olma görevini üstleniyor. Tüm bu süreç sanatseverle buluştuğunda ve bir ilham olduğunda ortak bir paydada birleşiyoruz.

 

Çok teşekkürler.

Röportaj: Özge Yağmur

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!