Son dönemde dünyaca ünlü şeflerin mutfaklarındaki tatlı tariflerinde sıkça karşımıza çıkan bir malzeme var. Türkçe adı “tonka fasulyesi” olan ve bir tür baklagil olan bu malzeme, tatlılara kattığı mükemmel aromayla biliniyor. Ancak belli bir miktarın üzerinde yendiği durumlarda öldürücü olduğu için çok dikkatle tüketilmesi gerekiyor.
#Tonka Fasulyesi NedirKızarmış ekmeklerle nefis bir tatlı hazırlamaya ne dersiniz? Eğer düşünürseniz, bu tarifimiz tam da size göre. Hazırlaması oldukça pratik olan bu tatlı çay saatlerinizin vazgeçilmezleri arasına girecek. Denemek isteyenler için işte kızarmış ekmek tatlısı tarifi... Çok beğeneceksiniz.
#EvdehayatAnneler Günü, yıl boyunca kutlanan özel günlerin en değerli günüdür. Bu özel günün annelerin sizin için ne kadar değerli olduklarını unutturmamak için önemli olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Aslında annelerin emeklerini düşünürsek her günü Anneler Günü gibi yaşamak gerekiyor. Koronavirüs nedeniyle yaşamımızdaki önceliklerin, tüketim alışkanlıklarımızın değiştiği bugünlerde her birimiz için sevdiklerimizin sağlığı ve gerçek mutluluğun zihnimizdeki önemi de kat kat arttı” açıklamasında bulundu.
#Anneler GünüKorona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
#Ender SaraçOyuncu Lale Başar, Amerika’nın önde gelen bağımsız film yarışmalarından Vegas Film Ödülleri’nde Yaren Zara Berg’in yazıp, yönettiği ‘Kan’ adlı filmindeki rolüyle ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü kazandı. Mayısta planlanan törenin Kovid-19 salgını yüzünden iptal olması nedeniyle Lale Başar’a ödül sertifikası önceki gün e posta ile gönderildi.
#Lale BaşarEgzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanPastacılıkta gram, ml gibi ölçüler çok önemlidir ama kekler hele de meyveli kekler doğaçlamaya, bardak-kaşık ölçüsüne hatta göz kararına bile uyumludur. Atıştırmalık ya da sabah bir bardak sütle hızlı bir kahvaltı olabilen keklerin sonbahara en yakışanı meyveli kek tarifleri hazırladım.
#KekLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeYaz aylarının benim için en güzel meyvesi tartışmasız karadut! Sosunu yapıp cheesecake’in üzerine döküyor veya limonatalara ekliyorum. Reçelini kaynatmayı da seviyorum, tatlılarda bitter çikolatayla birlikte kullanmayı da... Semizotu salatasına ve peynir tahtalarına çok yakıştırdığım karadutu, bazen etleri marine edeceğim sosa bile ekliyorum. Neye katarsanız katın muhteşem uyum sağlayan bu özel meyveyle mutfağımda neler yapıyorum, anlatayım...
#KaradutKış aylarını güzel kılan detaylardan biri hiç şüphesiz ki portakaldır. Portakal kabuğunun o misler gibi kokusunu sevmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Portakal kokusunun sevgisi bana çocukluğumdan kalma bir alışkanlıktır. Sobalı evlerde büyümüş o şanslı nesil bilir ki nostaljik gecelerde soyulan portakalların kabukları sobaların üstüne koyulur, kokusunun tüm eve yayılması beklenirdi. İşte benim çocukluğumda kış gecelerinin tadına böyle varılırdı.
#KekSon 10 yıldır kasım ayında düzenlenen Mersin Narenciye Festivali pandemi nedeniyle ertelenen etkinliklerden oldu. Bu vesileyle Mersin’e uzanalım, narenciye çeşitleri arasında lezzet turu atalım ve önümüzdeki yıl kendimizi eğlendirmenin ötesinde dünyada ses getirecek bir festival için ne yapabiliriz onu konuşalım…
#Seyahat14 Şubat Sevgililer Günü’ne çok az kaldı. Birçok kişi planlarını çoktan yaptı ama siz henüz ne yapacağınıza karar veremediyseniz bu önerilerimize bir göz atın. İşte herkese uygun seçeneklerle Sevgililer Günü tavsiyelerimiz...
#Sevgililer GünüBal, doğal yapısından dolayı hassasiyet gösterilmesi gereken bir ürün. İçeriğindeki zenginlikler ve faydaları saymakla bitmez. Balı buzdolabında saklamayın. Balın tadını alabilmeniz için oda sıcaklığında olması gerekir. Mümkün olduğunca karanlık, ışık almayan ve serince bir dolap içinde, kapağı sıkıca kapalı olarak muhafaza edin. Balın bozulması diye bir şey söz konusu değildir. Gerçek balda asla bakteri oluşmaz.
#BALBildiğimiz ekmek fırınlarından değil onlar. Fırıncılığı kafe ve pastane kültürleriyle harmanlayan yeni nesil fırınlar giderek çoğalıyor. Gösterişli ve çeşitli lezzetteki ekmeklerinin yanında müşterilerine başka başka seçenekler de sunuyorlar. Emkeğinizin yanında pastanızı da alabilir ya da oturup bir çay, kahve içebilirsiniz. Ya da özel ekmek sipariş edebilirsiniz.