6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat Sezonu“Orada yapacak hiçbir şey yok” demişti bir zamanlar İngiliz rock müzikçisi Noel Gallagher. Brüksel hakkında ne ilk ne de son olumsuz yorumdu. Avrupa Birliği’nin önemli kurumlarına ev sahipliği yapan şehrin rock ruhu taşıdığı söylenemez. Oysa sokaklarından müzelerine görmeye değer pek çok cazip unsur sıralanabilir: Duvarlardaki rengârenk graffiti, sanata ayrılan açıkhava alanlarında avangart yerleştirmeler, antikacılar, butikler, yeni Belçika mutfağı ya da füzyon mutfağını tanıyacağınız restoranlar, kokteylleriyle ünlü barlar…
#36 SaatDünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, geçen hafta en prestijli müzik ödüllerinden, Almanya’daki Beethoven Akademisi’nin ‘2016 Uluslararası Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleme Ödülü’nü aldı. Say, ‘Türkiye’de klasik müziğin ilgi görmediği, kendi bestelerine yeterli değerin verilmediği’ algısının kesinlikle doğru olmadığını söylüyor. 4500 kişilik salonda yapılacak konser biletleri üç gün içinde tükenen Fazıl Say’a göre Türkiye’de aynı rakama ulaşan tek bir isim var, o da Tarkan. Fazıl Say’la İstanbul’daki evinde konuştuk...
#Fazıl Sayİstanbul’da bienal koşuşturması başladı. Entelektüel yerli ve yabancı turistler çoktan şehirde. 17 Eylül’de açılacak 12. İstanbul Bienali ‘İsimsiz’in hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, diğer galeriler de yeni sergilerini açmaya başladı. Amaç belli, bienal için gelenlerin galerilerine de uğramasını sağlamak. Bu sayede çoğunda önemli isimlerin işleri yer alacak. Bakın hangi sanatçılar son serilerini bizlerle paylaşacak...