Bir zamanlar kralların, kraliçelerin zehirlenmeye ve hastalıklara karşı bir numaralı silahıydı ama zamanla unutuldu. Bilim insanları her derde deva olduğu düşünülen bu mucize ilacı yeniden üretmeyi başardı...
#TiryakAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Fatih Onur başkanlığındaki ekip, Likya-Karya sınır bölgesinin tarihini yeniden yazdıracak 2 bin 100 yıllık yazıt buldu. Prof. Dr. Onur, "Bu yazıt o bölgedeki tarihi bilgilerimizi değiştirecek, bütün Likya ve Karya ilişkisini yeniden gözden geçirmemizi gerektirecek." dedi.
#MuğlaAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Fatih Onur başkanlığındaki ekip, Likya-Karya sınır bölgesinin tarihini yeniden yazdıracak 2 bin 100 yıllık yazıt buldu. Prof. Dr. Onur, "Bu yazıt o bölgedeki tarihi bilgilerimizi değiştirecek, bütün Likya ve Karya ilişkisini yeniden gözden geçirmemizi gerektirecek." dedi.
#Prof. Dr. Fatih OnurBirkaç kez gitmeye niyetlenip gidemediğim Amasya’ya nihayet yolumu düşürdüm ve şehir gezmeyi sevmeyen ben, bu defa hayran oldum. Kral mezarları, Yeşilırmak kenarındaki meşhur Yalıboyu evleri, Ferhat ile Şirin’in aşk sahnesi ve çok daha fazlası… Adım adım, yürüyerek, kaybolmadan gezebileceğiniz bu şehre ben yine gideceğim.
#HürriyetOrdu'nun Ünye ilçesinde, M.Ö. 200 ile 250 yılları arasında Pontus Kralı 6'ncı Mithridates tarafından inşa ettirilen kalenin 'altın' bulunduğu söylentilerinin yayıldığı dehlizlerinde başlatılan temizlik çalışmalarında sona gelindi. Çalışmalar sırasında Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait sikke, çömlek ve güllelere ulaşıldı.
#Ünlü KalesiTürkiye'de tahtında oturan ilk 'Ana Tanrıça Kibele' ve Bereket Tanrısı Dionysos heykelinin bulunduğu Ordu'nun 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi, tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan kalede, 10 yıldır yapılan çalışmalarda 2 bini aşkın tarihi eser bulundu. Kaleden çıkartılan eserler üzerinde yapılan incelemelerde M.Ö. 2'nci ve 1'inci yüzyıllarda kaleye yerleşim yapıldığı, Helenistik Pontus Kralı 6'ncı Mithradates’in kalesi olduğu belirlendi.
#KaradenizAntik döneme kadar uzanan tarihi ile Giresun Kalesi, en önemli kültürel yapılardan biridir. Özellikle bölgeye hakim konumu ile beraber eşsiz bir manzara sunduğunu söylemek mümkün. Mutlaka gezilip görülmesi gereken en önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Peki, Giresun kalesi nerede? Giresun kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Giresun Kalesi Nerede?Sinop'ta, Kral Mitridat'ın mezarına çıktığı tahmin edilen 3 bin yıllık tünelle bağlantılı olduğu değerlendirilen yeni bir tünel daha ortaya çıktı. Yüksekliği 2,5 metre, genişliği ise yarım metre olan tünelin sırrı araştırılacak. Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, "Yer altı akciğerler gibi labirentlerle birbirine bağlanmış kentin gizemi araştırmalarla çözülecek” dedi.
#SinopSinop'ta, içerisinde Kral Mitridat’ın mezarı ile 'Yedi Kuyular' adlı mağaranın da olduğuna inanılan 3 bin yıllık tüneller, keşfedilmeyi bekliyor. Tarihçiler, yer altında farklı yönlere giden tünellerin turizme kazandırılmasını istiyor.
#SinopOrdu'nun Ünye ilçesinde, M.Ö 200 ile 250 yılları arasında Pontus Kralı 6'ıncı Mithridates tarafından inşa ettirilen Ünye Kalesi'nin 'altın' bulunduğu söylentilerinin yayıldığı dehlizlerinde, temizlik çalışması başlatıldı. Bugüne kadar girilemeyen dehlizler, temizlik çalışmalarının ardından turizme kazandırılacak.
#SeyahatSinop'ta 9 yıldır devam eden Balatlar Yapı Topluluğu'ndaki kazı çalışmalarında Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haçı içinde muhafaza ettiği tahmin edilen taş sandık bulundu. Hristiyan dünyası tarafından kutsal kabul edilen eser, Sinop Arkeoloji Müzesi’nde muhafaza altında tutuluyor.
#SinopBatı Karadeniz’de, Taşköprü’de Pompeiopolis antik kentini kaç kişi biliyor? İsmini kurucusu olan meşhur Romalı kumandan Pompeius Magnus’tan (MÖ 106–48) aldığı biliniyor. Pompeius, Pontus Kralı VI. Mithridat’ı MÖ 66 yıllında yenince, Karadeniz bölgesinin iç kısımlarında yedi yeni şehir kurdu; bu kentlerin en büyüğü de kendi adını verdiği Pompeiopolis... Öyküsü uzun. Bugünkü Taşköprü ise 13. yüzyılda Pompeiopolis’in karşısında, nehrin diğer tarafında kurulur. Pompeiopolis’ten aldığı belki de en önemli miras bugün modern kente adını veren tarihi taş köprüdür.
#YazarAMASYA’da bulunan ve 20 bin metrekare alanı kapsayan tarihi Harşena Dağı ve Harşena Kalesi’ne yaptırılan LED aydınlatma sistemi, büyüklük ve ölçek bazında Türkiye’nin en büyük açık alan aydınlatma sistemi olarak bir ilki gerçekleştirdi. Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Faruk Aykutlu, "Harşena Dağı ve Kale’nin Aydınlatılması Projesi büyüklük ve ölçek bazında bakıldığında ülkemizde gerçekleştirilen en büyük açık alan LED aydınlatma projelerindendir" dedi.
#Amasya İl Özel İdaresiYolunuz bir pazar günü Amasya’ya düşer de yüzlerce insanın Yeşilırmak kenarında yürüdüğünü görürseniz şaşırmayın. Zira onlar Vali Halil İbrahim Daşöz öncülüğünde her pazar 5 km yürüyor. Görünüşte obeziteyle mücadele için yapılan bu yürüyüş ‘65 Bin Dev Öğrenci Projesi’nin sadece bir ayağı. Asıl hedefiyse Daşöz açıklıyor: Çocuklara değerli ve yeterli olduklarını hissettirip, gittikçe sevgisizleşen toplumda sevgi yolları açmak
Avlunun ortasında bir dut ağacı, üzerinde de meyvelerin tadını çıkaran kırmızı bir kelebek... Sinop Cezaevi’ni ilk ziyaretimde beynim bu ürkütücü yerle ilgili hafızama böyle naif bir resim nakşetti. Aslında burası, yüksek nemin ve sıcağın sarmaladığı penceresiz tecrit odalarında bir zamanlar insanlara cehennemi yaşatmış bir yer ve bunu içeri girdiğiniz andan itibaren iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Sinop’un cezaevi meşhur belki ama kentin görülecek yeri de çok.
Yeni yıl her zaman yeni umutları beraberinde getirir. 2009 yılına da böyle giriyoruz. Büyük düşüş, çöküş ve batışlarla geçen bir yılı geride bıraktık. Ancak, 2009 yılına yönelik kafalardaki beklentiler de çok parlak değil. ‘En kötüyü daha görmedik’ beklentisi, karamsarlığı da beraberinde getiriyor.
Sarmısağın başkenti Taşköprü, yerleşim birimi olarak kullanılmaya başlandığı MÖ 2000’li yıllardan bugüne kadar hiç terk edilmemiş ve çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış bir ilçe. Karadeniz’in batı bölümünde, Kastamonu’yu Sinop’a bağlayan karayolu üzerinde bulunan Taşköprü, adını yedi gözlü sanat şaheseri Taşköprü’den alıyor.