‘Metin Çakır Polisiyeleri’yle tanıdığımız Armağan Tunaboylu, ‘Polisiye Yazarın Ölümü’yle yeni bir seriye başlıyor. ‘Berkun İstanbullu Polisiyeleri’nin bu ilk macerası, muamması, aksiyonu, karakter tiplemeleri, Tunaboylu’nun ince mizahı, siyasi ve toplumsal göndermeleriyle çok doyurucu bir roman.
#Armağan TunaboyluÖnce iflas etti, ardından eşini kaybetti. Geçirdiği zor zamanları geride bırakmak üzereyken gizemli bir biçimde yaşamını yitirdi. Dünya edebiyatının en tanınmış isimlerinden birinin ölümü, aradan geçen bunca yıla rağmen bir türlü aydınlatılamadı. Üstelik bu durum gizem, yazarın ününün katlanmasını sağladı. İşte 175 yıllık gizemin ayrıntıları...
#GizemLee Kkoch-Nim’in yazdığı “Arkadaşı Suçlamak”, bir öğrencinin gizemli ölümünün ardından, tüm dikkatlerin bu olaya yönelmesini, her kafadan çıkan farklı farklı sesleri, kesin kanaatleri, röportajlarla, avukat-zanlı, görüşmeleriyle aktaran, pek çok yönden okunmayı hak eden bir kitap.
#Arkadaşı SuçlamakAlfa Yayınları’nın yeni edisyonu sayesinde Michael Dibdin’in yeni bir ‘Komiser Zen’ macerasını daha okuma fırsatı bulduk; ‘Ölü Lagün’ hem Zen dizisinin dördüncü kitabı hem de yazarın bütün eserleri arasındaki en başarılı üç romanından biri. ‘Zen’ polisiyeleri, ‘Siyasi polisiye nedir?’ sorusuna net bir yanıt veriyor.
#Michael Dibdin1926 yılında dünyanın en çok satan yazarı Agatha Christie, 11 gün boyunca sırra kadem bastı. Gizemli yok oluş filmlere ve TV dizilerine konu olmayı sürdürüyor. Kocasının evlilik dışı ilişkisini öğrenen Christie, eşini cinayet şüphelisi göstererek zekice bir plân mı kurmuştu? Yoksa acılı bir eş olarak yaşadığı ihaneti sindirememiş ve geçirdiği kaza nedeniyle hafızasını mı kaybetmişti? İşte, 96 yıldır merak edilen gizemin perde arkası...
#Agatha ChristieJavier Marías’ın ilk romanı ‘Kurt Mıntıkası’, usta bir yazarın yazarlık macerasına nasıl başladığını öğrenmek açısından ilginç. Parçalı yapısıyla Marías’ın diğer romanlarından farklı, Hollywood filmlerine yaptığı göndermelerle merak uyandırıcı, hızlı ve hareketli anlatımı ve içeriğiyle neşeli bir macera romanı.
#Javier MaríasHastalığı nedeniyle mi öldü, öldürüldü mü? Yoksa hayatının sonunu kendi elleriyle mi hazırladı? Sadece 33 gün papalık yapabilen ve henüz 65 yaşındayken dünyaya veda eden 1'inci Jean Paul'ün ölümünün esrarı yıllar sonra yeniden gündemde...
#Papa 1'İnci Jean PaulSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitHalk arasında daha çok ''cinayet ve dedektiflik romanı'' olarak bilinen polisiye romanlarında gizem ve gerilim ögeleri birlikte kullanılır. Bu tür romanların ana karakterlerini polisler, dedektifler ve seri katiller oluşturur. İlk polisiye roman ve yazarı hakkında detaylı bilgiler derledik.
#İlk Polisiye Roman Nedir?İsveç ve İskandinav polisiye edebiyatının yaşayan en büyük yazarlarının başında hiç şüphesiz Hakan Nesser geliyor. Milyonlarca satan kitapları sinemaya ve TV dizilerine de uyarlanan Nesser, Türkiye’de yeni yeni tanınıyor. Yeni çıkan ‘Sevgili Agnes’ ve ‘Yılan Çiçeği’yle tamamlanan dört kitaplık ‘Intrigo’ (Entrika) serisi Nesser polisiyelerini merak edenler için iyi bir fırsat.
#Hakan NesserÇocukların çok sevdiği yazarlardan Deniz Erbulak genç okuyucuları için polisiye roman türünde yazdığı ilk kitabıyla okurlarıyla buluşuyor. Bir an bile düşmeyen temposuyla okurlarını soluk soluğa bir yolculuğa çıkaran Tuhaf Tesadüfler Şifreli Kâğıt, ikizler Batu, Caner ve Naz adında üç kardeşin asansörde buldukları şifreli bir kâğıtla başlıyor. Erbulak’la hem bir serinin ilk kitabı olan Tuhaf Tesadüfler hem de polisiye edebiyat hakkında konuştuk.
#Deniz ErbulakSophie Hannah’nın kaleminden bir Hercule Poirot macerası okumaya ne dersiniz? ‘Üç Çeyreğin Gizemi’, Poirot’nun zekâ kokan açıklamaları ve Hannah’nın Agatha Christie’ye sadık kalarak hazırladığı kurguyla, okuru hem nostaljik rüzgârlarla sarsıyor hem de suçun gelişimiyle ilgili trajik bir gerçeklik sunuyor...
#Sophie HannahYerli edebiyatın ustalarının en yeni eserleri, dünyanın dört bir yanından ödüllü romanlar, çarpıcı biyografiler, yeni keşifler, tarih, bilim, anı türünde dikkat çeken çalışmalar... Yayın dünyası yeni sezona hazırlanırken önümüzdeki günlerde tanışacağımız kitapları seçtik, öne çıkanları derledik...
#Ahmet ÜmitYayın dünyasında yeni sezon için geri sayım başladı. Eylülden itibaren merakla beklenen kitaplar art arda raflardaki yerini alacak. Peki yeni sezonda bizleri neler bekliyor? Jo Nesbo’dan Selim İleri’ye, Haruki Murakami’den, Gündüz Vassaf’a onlarca yazar, yeni kitaplarını okuyucunun beğenisine sunacak. İşte yeni sezondan en heyecan verici kitaplar...
#Jo NesboAndrea Camilleri, ‘Unvansız Maktul’de, 1921 yılında Sicilya’da işlenen bir cinayeti farklı açılardan ele alıyor. Gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı bu romanda Camilleri, İtalya’da faşizmin yükseliş sürecini, bu süreçte Milliyetçi Cephe’nin işlevini ve karakteristiğini de teşhir ediyor.
#Andrea Camilleri"Hurriyet.com.tr Hediye Kitap Günleri" devam ediyor. Bu yarışma ile 20 şanslı hurriyet.com.tr okuyucusu bizden Sevil Atasoy'un imzalı "Yeraltındaki Melekler, Yerüstündeki Şeytanlar" kitabını kazanacak. Kitabın en ilgi çekecek ve kamuoyunda tartışma yaratacak bölümü, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümü ve ortaya atılan suikast iddiaları. Özal’ın yıllar sonra açılan mezarında, naaşının çürümemiş olmasından, mezarda karşılaşılan suyun ne anlama geldiğine kadar konuyla ilgili çarpıcı bilimsel bilgiler aktarılıyor.