Modern zamanlar ve gelişen teknoloji hayatlarımıza öyle bir damga vurdu ki artık çoğu insan gönül ilişkilerinde aradığı şeyler için bile gerçeğine bakmak yerine “sanal” dünyaya yöneliyor. İlişkiler birbirlerinin gözüne değil de resimlerine bakan insanlar arasında kuruluyor. Birbirini hiç tanımadan, bir kez bile karşılaşmadan aşk yaşayan insanlar çoğumuzun etrafında mevcut.
#Yapay ZekaD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitSerim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimMensur eserler, olay, bildirme ve düşünce yazıları olarak üç ana başlıkta toplanır. Olay yazılarından biri olan romanlar ise üsluplarına ve konularına göre ikiye ayrılır. Konularına göre roman türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Gotik / Fantastik 2- Polisiye 3- Korku & Gerilim 4- Tarihi 5- Sürrealist & Pikaresk roman. Polisiye roman nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimAnalitik düşünme günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan bir kavramdır. Analitik düşünce konusu televizyonlarda, dergi ve kitaplarda da konu edinilmektedir. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile birlikte farklı sosyal medya platformlarında da analitik düşünce temasına denk gelmek olanaklıdır. Bu sebeple de analitik düşüncenin tam olarak neyi ifade ettiği pek merak konusu olmaktadır. İşte sizler için analitik düşünce kavramı hakkında ilgiyle okuyacağınız bilgileri derledik. Analitik düşünme nedir, nasıl geliştirilir? Teknikleri nelerdir? Becerisi nasıl geliştirilir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Analitik Düşünme Nedir Nasıl Geliştirilir?Maj Sjöwall ile Per Wahlöö’nün Martin Beck serisi 1965’te ‘Roseanna’ -Türkçede ‘Kanaldaki Ölü’- ile başlamış, 1975’te 10. kitap ‘Teröristler’le son bulmuştu. Türkçeye 70’lerde çevrilen Martin Beck romanları yıllar içerisinde polisiyeseverler için kült haline geldiyse de serinin bütünlüklü bir edisyonu yakın zaman kadar yapılmamıştı. Ayrıksı Kitap’ın yeni edisyonu sayesinde 10 kitaplık seri özenli bir baskıyla tamamlandı.
#Maj Sjöwall‘Whyn Nehri Cinayeti’ Agatha Christie, G. K. Chesterton, Dorothy L. Sayers, Anthony Berkeley gibi polisiye edebiyatın klasikleşmiş yazarlarının yer aldığı Çözümleme Kulübü imzalı bir ‘katil kim’ polisiyesi. 11 yazar, cinayet bilmecesi çözmek ve kurgulamak gibi çift taraflı bir işe soyunmuşlar.
#Whyn Nehri CinayetiSevgi Saygı, yeni kitabı ‘Turne Dedektifleri’nde kimi zaman büyük bir gürültünün içerisinden cılız bir sesi daha net duyabilmemiz için çekip çıkarıyor kimi zaman da bireyin konumu ve etkileşimi üzerine düşünmeye çağırıyor. “Merak uyandıran her iyi metin, kitap, isterse hiç ilginizi çekmeyen bir konuda yazılmış olsun, sizi içine çekmeyi başarır” diyen Saygı ile ‘Turne Dedektifleri’nden yola çıkarak çocuk edebiyatının bir sınırı olup olmadığını, iyi polisiye metin yazmayı, bu çağın bireydeki yansımalarını konuştuk.
#Sevgi Saygıİstanbul ve Berlin’deki Bergama Müzesi arasında geçen bir polisiye roman üzerinde çalışan Türkiye’nin bestseller polisiye roman yazarı Ahmet Ümit, ‘Niçin tarihsel polisiye romanlar yazıyorsunuz’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Bergama Müzesi’ndeki Zeus Sunağı sanatsal bir dünya harikası. Türkiye olağanüstü mükemmel bir tarihe sahip. Hititler, Antik Yunan, Roma, Selçuklu ve Osmanlı tarihi mirasına sahip. Bu topraklar bir kavimler bahçesi. Göbeklitepe 12 bin yıllık bir tarih. Romanlarımda bu malzemeleri kullanıyorum. Bunu yapmak için de okuyorum. Aslında yazarken öğreniyorum ve öğrenmek için yazıyorum.”
#Ahmet ÜmitÇağdaş okurlar artık salt polisiye öykülerle yetinmeyerek, güncel siyaseti kapsayan casusluk düzenleri veya geçmiş olayları içeren romanlara ilgi duyuyor. Bu konuda uluslararası başarı kazanmış Volker Kutscher’in Nazi döneminde geçen ve hem düşsel hem gerçek kişileri içeren iki macerası artık Türkçede...
#Volker KutscherDoğan Hızlan ile Hürriyet’te çalışmaya başladığım günden bugüne, yani altı yıldır hemen her gün görüşüyoruz. Ben onun beşinci kattaki odasına gidiyorum, yaklaşık 10-15 dakika edebiyattan siyasete günlük sohbetler yapıyoruz. Siz buna dedikodu da diyebilirsiniz rahatlıkla... Yeni kitabı ‘Yazı Kalır’ın çıktığını görünce yine kapısını çaldım. Kitap, adeta bir edebiyat belgeseli, Hızlan’ın edebiyatçılarla geçmişte yaptığı söyleşilerden oluşuyor. Adalet Ağaoğlu’ndan Yaşar Kemal’e kimler yok ki içinde? Kitaptan yola çıktık, yazın dünyasının içine daldık...
#Doğan HızlanRutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!
#YAZTürkiye’nin tek polisiye yayınevini de (Labirent Yayınları) bünyesinde barındıran Mylos Yayın Grubu yeni bir dergi çıkarıyor. Tüm Türkiye’de, iki ayda bir yayımlanacak olan ‘221B’yi yaratıcılarından Hüseyin Çukur ve Yayın Kurulu’ndan Ahmet Ümit ile Erol Üyepazarcı anlattı.
#Labirent Yayınları