Paylaş
Polisiye kitaplar son on yılda, edebiyat yayıncılığımızın yükselen türlerinden biri. Şimdi iyi polisiye yazarlarımız var, yalnız Türk okurları değil, dünya okurlarının da ilgisini çekiyorlar.
Türkiye’deki yayıncılar, okurlar da iyi bir polisiye kitabın aynı zamanda iyi bir edebiyat eseri olduğunu fark ettiler.
İki ayda bir yayımlanan dergide polisiye edebiyatına dair incelemelerin yanı sıra, yazar, kitap, film kısacası polisiyeye dahil bütün üretimlerin tanıtımı yer alıyor.
İlk sayısının başındaki Editörden yazısının altındaki imza: Hüseyin Çukur. Yazıdan dergiyi tanıtan bir bölüm şöyle:
“Katil Kim?”, Basit Bir Soru Değildir!
“Polisiye” bir dergi çıkarmak için cidden çıldırmış olmak gerekirdi; hayır, çıldırmadık. “Polisiye” kültürünün çekirdek bir okur kitlesi olduğunu bilerek, yaptığımız ve ürettiğimiz işlerle bulunduğumuz her ortamı değiştireceğimize inandığımız için gayet aklıselim bir karar aldık. Bu kararın somut bir meyvesi de adını Sherlock Holmes’ün evi “221 Baker Street”ten alan dergimiz oldu. Bu vesileyle ve arşivlik olduğuna inandığımız ilk sayımızla okurlarımızı selamlıyoruz.
“Polisiye, edebiyat değildir”, “Polisiye edebiyatta kadın dedektif yoktur”, “Polisiyenin ana mekânı şehirdir”, “Polisiye roman yazmanın şöyle kuralları vardır” gibi yanlış bilinen kalıpların neden yanlış olduğunu kanıtlamak da sorumluluklarımızdan biri olacak. 221B; polisiyede evrensel olanla yerli olanı bir araya getirmek, memlekette polisiyenin merkez üssü olmak için geliyor!
221B’nin ilk sayısı, polisiyenin en büyük ve güncel sorularından birini dosya konusu yapmıştı: “Dedektif Hikâyeciliğinde Altın Çağ, Kara Roman’a Yenildi mi?: Altın Çağ vs. Kara Roman”.
Birinci sayıdaki iki yazıya dikkat çekeceğim.
Biri Fulya Turhan’ın Sherlock Holmes yazısı, diğeri de Seval Şahin’in Başkahraman incelemesi.
İKİNCİ sayının Editörden yazısını Özlem Özdemir yazmış.
Bu sayının dosyası: “Edebiyatta ve Ekranda Kadın Dedektifler”.
Dosyanın ilk yazısı Seval Şahin-Didem Ardalı Büyükarman’ın Türkçe Polisiyenin Kadın Dedektif Kahramanları başlığını taşıyor:
“Ahmet Midhat Efendi’nin 1884 tarihli Esrâr-ı Cinâyât adlı eseri Türkçe polisiyenin ilk telif eseri kabul edilir. Diğer taraftan 1882 tarihli Dürdane Hanım romanı ise polisiye edebiyat içinde ele alınmaz. Oysa Ahmet Midhat bu eserinde Türkçenin ilk kadın dedektiflerinden birini yaratmıştır. Son derece meraklı ve araştırmacı bir kişilik olan Ulviye Hanım, erkek kılığına girer ve Acem Ali Bey ismiyle İstanbul’da istediği gibi dolaşır.”
Bu incelemeyi izleyen yazı:
Çağlan Tekil’in Saga Noren: Soğuk ve Kasvetli yazısı.
Koray Sarıdoğan, Kafamızdaki Ses Bizi Şaşırtır mı? da Barcelona vampiri Enriqueta Marti’yi irdeliyor.
POLİSİYE edebiyata meraklı herkesin okuyacağı nitelikte bir dergi.
(*) 221B - 2 aylık polisiye dergi, Sayı: 2, Mart-Nisan 2016.
İrtibat Ofisi: Caferağa Mah. Zuhal Sok. Bani Apt. No: 1, Daire 1, Kadıköy/İstanbul
Tel: 0216 345 00 46
Paylaş