TFF 1. Lig ekiplerinden Büyükşehir Belediye Erzurumspor'un teknik direktörü Mehmet Özdilek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ara verilen liglere ilişkin, "Futbolun geleceğiyle ilgili hiçbir şey netleşmedi ve bugün ligin başlamasına reel olarak kimse karar veremez çünkü bu salgının gidişatıyla alakalı bir durum." dedi.
#FutbolAlmanya’da çok sayıda eyalette korona salgını nedeniyle kapalı olan dükkânların bir kısmı, Norveç’te anaokulları, Polonya’da parklar ve ormanlık alanlar yeniden açıldı. Peki, Türkiye salgınla mücadelede ne noktada? En üst seviyeyi gördük mü? ‘Plato’ya ulaştık mı? Normal yaşamımızı ne zaman geri alacağız? Bilim Kurulu üyeleri yanıtladı.
#YazarPik yapmak, pik noktası ve plato dönemi Corona virüsü ile hayatımıza giren terimlerden biri oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda 'pik noktasını haftaya görebiliriz.' demişti. Corona virüsü pandemisi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Fahrettin Koca’nın yanı sıra uzmanlar da sık sık değerlendirmelerinde pik, yapmak, pik noktası ve plato dönemi terimlerini kullanıyor. Peki, pik yapmak ne demek? Pik noktası ve plato dönemi nedir?
#Pik Yapmak Ne DemekSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamaları ardından gündeme gelen terimlerden biri de plato dönemi oldu. Koca Corona virüsü ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede ‘önümüzdeki dönemde pik ve plato dönemini bekliyoruz.’ Açıklamasında bulundu. Peki, plato dönemi nedir?
#Plato Dönemi NedirMalta ziyaretimde, Türkiye’yi milyonlarca dolarlık tanıtım zararına uğratan 1978 yapımı “Gece Yarısı Ekspresi” filminin hapishane sahnelerinin çekildiği Fort Saint Elmo’yu ziyaret ettim. Bu ziyaret bana ünlü yapımcı Ahmet Ertegün tarafından iyi bir niyetle girişilen filmin trajik durdurulamama hikâyesini hatırlattı.
#Gece Yarısı EkspresiTürkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#RotaSene 1967… Bir grup mimarlık öğrencisi, hocalarının peşinde İstanbul’un sokaklarında keşifteler. Fatih’te, ahşap evlerle çevrili tarihi sokakların arasından ortaçağ yapısı Zeyrek Camisi’yle karşılaşmaları onları öyle heyecanlandırıyor ki… Gördüğü güzelliklerden etkilenen bir kız öğrenci bunun üzerine tarihi eser ‘tamirciliği’ konusunda uzmanlaşmaya karar veriyor. Bu öğrenci bugün, Türkiye’nin kültürel varlıkların restorasyonu konusunda en duayen uzmanlarından Prof. Dr. Zeynep Ahunbay…
#Prof. Dr. Zeynep AhunbayKadınların birçoğunda meme asimetrisi görülmesi normal ancak bazı insanlarda iki meme arasındaki fark çok büyük olabiliyor. Rebecca Butcher, Poland Sendromu adı verilen bu nadir hastalıktan mustarip kadınlardan sadece biri... Hem Butcher'ın yaşadıklarını hem de Poland Sendromu hakkında merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkSivas’ın Yıldızeli ilçesinde bulunan Kayalıpınar (Samuha) tarihi kentinde ara verilen kazı çalışmaları yeniden başladı. Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner, Kayalıpınar yerleşiminin bir öğretmen tarafından keşfedildiğini söyleyerek, "Kayalıpınar diğer dönemlerde olduğu gibi önemli bulgular verecektir. Burası Hitit döneminde idari başkentlerden bir tanesi. O dönemlerde ait bulgular elde edebildik. İki küçük Hititçe tablet parçası ve mührü baskılar ortaya çıktı. Ayrıca Orta Tunç, eski Asur dönemi Koloni Çağ dediğimiz döneme ait yapıya ulaşmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla çok heyecanlıyız” dedi.
#SivasPausanias’ta geçen kurucu Azan’ın, bir su perisi olan Erato ile Yunanistan’daki Arkadya bölgesinin kralı Arkas’ın oğlu olması ise suyun yanına kurulan Aizanoi’a hoş bir göndermedir. Kentin efsanevi kuruluşunda anlaşılan suyun önemi büyüktür; bir su perisinin oğlu olan Azan kurmuştur Aizanoi’u ve belki de sırf bu yüzden su kenarını seçmiştir, kim bilir…
#Uğur ÇELİKKOLAşılama oranlarının hızla artması ve normalleşme adımları ile birlikte pek çok kişi pandeminin artık biteceğine dair ümitli. Ancak hala aşılanmayan, sırası geldiği halde aşı olmayan kişi sayısı da oldukça fazla. Öte yandan delta varyantının tüm dünyada vakaları tırmandırdığı da bir gerçek. Peki 4'üncü dalga gelecek mi? Aşı oranımız bizi dalgalardan korur mu?
#KoronavirüsANKARA Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüste vaka sayılarının 5 bin ile 7 bin arasında yatay seyir izlemesinin nedenlerinden birisinin de yarıyıl tatiliyle birlikte sosyal hareketliliğin artması olduğunu söyledi.
#HaberEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Bayraktar "Mevcut tüketim oranına bakıldığında bu keşif, 2025'ten sonraki dönemde piyasa ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayacak. Hatta uzun vadede daha fazlasını da karşılayabilir" dedi.
#KaradenizBelçim Bilgin ekrana Kanal D’de yayımlanan ‘Hekimoğlu’yla dönüyor. Karantina sürecini “Bütün dünyanın durduğu böyle bir zaman, bir şeyleri tamir etmek, onarmak ve yeniden dönüşüm için fırsat gibi oldu” diye anlatıyor. Bilgin, sevgilisi Alfredo Di Blasio ile yaşadıklarını, yeni dizisini ve kadın hikâyeleri canlandıran bir oyuncu olarak kadına şiddetle ilgili düşüncelerini anlattı.
#GazetehaberleriOsman Gazi tarafından fethedilen Karacahisar Kalesi bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Karacahisar Kalesine sahip olduktan sonra Osman Bey, Bizans topraklarında ilerleyerek beyliğin sınırlarını genişletti. Osmanlı Devletinin temelinin atılmasında Karacahisar Kalesi'nin fethi önemlidir. Peki, Karacahisar Kalesi nerede? Karacahisar Kalesi ne zaman fethedildi? İşte Karacahisar Kalesi tarihi
#Karacahisar Kalesi NeredeSağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastalığın bir haftada en çok vaka sayısına ulaşmasının Türkiye’de 4. haftada gerçekleştiğini söylerken, “Yani 4. haftada Türkiye’de vaka artış hızı düşüşe geçti. Virüsün yayılma gücüne karşı şu anki şartlarda yayılma hızını kontrol altına almaya başlamış durumdayız” dedi. Dün 107 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından şunları söyledi:
#Gazetehaberleri“Diriliş Ertuğrul” ve “Kuruluş Osman” dizilerinin yapımcısı Mehmet Bozdağ’ın yeni projesi “Türkler Geliyor: Adaletin Kılıcı” 17 Ocak’ta vizyona girecek. Proje tasarımı ve senaryosu da Bozdağ’ın imzasını taşıyan yapım, Fatih Sultan Mehmet’in savaşçı birlikleri Osmanlı Akıncılarını beyazperdeye taşıyacak. Mehmet Bozdağ’la Riva’daki dev platosunda kurduğu sette bir araya geldim. Dev prodüksiyonlu filme 30 milyon TL yatırdığını belirten yapımcıya “Filmin maliyetini karşılaması için ne kadar gişe yapması gerek” diye sordum. “Onu hiç hesaplamadım. Para psikolojisine geçmek istemiyorum, iyi iş çıkaran adam psikolojisiyle ilerlemek istiyorum” yanıtını aldım.
#Mehmet Bozdağ“Diriliş Ertuğrul” ve “Kuruluş Osman” dizilerinin yapımcısı Mehmet Bozdağ’ın yeni projesi “Türkler Geliyor: Adaletin Kılıcı” 17 Ocak’ta vizyona girecek. Proje tasarımı ve senaryosu da Bozdağ’ın imzasını taşıyan yapım, Fatih Sultan Mehmet’in savaşçı birlikleri Osmanlı Akıncılarını beyazperdeye taşıyacak. Mehmet Bozdağ’la Riva’daki dev platosunda kurduğu sette bir araya geldim. Dev prodüksiyonlu filme 30 milyon TL yatırdığını belirten yapımcıya “Filmin maliyetini karşılaması için ne kadar gişe yapması gerek” diye sordum. “Onu hiç hesaplamadım. Para psikolojisine geçmek istemiyorum, iyi iş çıkaran adam psikolojisiyle ilerlemek istiyorum” yanıtını aldım.
#Cengiz SemercioğluAK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Tasarım Zirvesi'nde konuştu. Yıldırım, "Tasarım şehri İstanbul’a yakışacak bir tasarım merkezinin müjdesini de vermek istiyorum. Haydarpaşa Limanı’nın ve Sultan Abdulhamid’in İstanbul – Bağdat tren yolunu yapmak için inşa ettiği garın da içinde olduğu bölgeyi İstanbul Tasarım Merkezi yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.
#Binali YıldırımBize dair olan birçok değer değişiyor, kimliksizleşiyor ya da kaybolup gidiyor. Bayramları kutlamalarımız bile değişti. Kültür ve dil, ülkesini seven herkesin yozlaşmasına izin vermeyeceği kadar önemli iki şey. Benim de en büyük hassasiyetlerim. Geçen günlerde aldığım bir konuşma davetine de sırf bu hassasiyetim yüzünden katıldım. Konu Türk kahvesiydi. Türk Kahvesi Kültürü Derneği, bu özgün lezzetimizi korumak ve anlatmak için çok çaba sarf ediyor. Ben de yaptığım konuşmayla bu çabaya bir katkım olsun istedim. Daha çok insana ulaşsın diye bugün köşemi de bu konuya ayırıyorum. Gelin size 2013 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras ilan edilen bize ait o kahvenin öyküsünü anlatayım…
#Saffet Emre TonguçVietnam ve Kamboçya’yı en çok savaş, şiddet, katliamlar, acılarla tanıdık şu kısa yakın tarihte. Her iki ülkenin de bendeki algısı, acılarla sindirilmiş, içine kapanık bir toplumun sepya zemindeki fotoğrafından ibaretti. Hanoi’e adımımızı attığımız ilk gün renklendi, neşelendi bu fotoğraf. Artık bu fotoğrafta motosiklet hızında akan günlük hayat, Akdeniz ülkelerini aratmayan bir eğlence hayatı Mekong’un verimi, Hindistancevizlerinin kokusu, renklerin, yemeklerin ve şehir ışıklarının coşkusu var.
#SeyahatAtina’da gene nefis bir üç gün geçirdim. Taşları kırılarak başka yapılarda kullanılan tapınaklar, bir ucu Anadolu’da olan tarih, yemekler, kültür... Farklı olduğumuz kadar benzediğimiz bu ülkeyle birbirimizden çok şey öğreneceğimiz de kesin. Şimdi size gördüklerimi, yediklerimi, yaşadıklarımı sırası ile anlatacağım...
#Ayhan Sicimoğluİpek Yolu’nun Kuzeybatı Anadolu’daki güzergahında önemli yol duraklarından birisi olan Göynük bu defaki durağımız. Kervanların konakladığı, hem ticaret hem de askerî yol güzergahı olmasından dolayı bu bölge, tarih boyunca daima hareketliliğe sahip olmuş. Günümüzde de taşıdığı değerler ve kültürel çeşitliliği itibariyle her biri birer turistik cazibe merkezi hâline gelen bu ilçeler görülmeyi hak ediyor ve ziyaretçilerini bekliyor…
#Göynük