Plastiklerin zararları hakkında hemen herkesin bir fikri var. Özellikle kanserojen olduklarını biliyoruz. Peki ya 'obezojen' olduklarını daha önce duymuş muydunuz? Norveç’te yapılan yeni bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre oyuncaklar, bulaşık süngerleri ve şampuan şişeleri kilo alımına hatta obeziteye neden olabiliyor, ancak tehlike çok daha derin...
#PlastiklerZeytin çekirdeğinden biyoplastik üreten Biolive şirketinin kurucusu Duygu Yılmaz, dünya markalarına ‘bitkisel deri’ de üretiyor, yaşlanma karşıtı serum da yapıyor. Dünyanın en başarılı genç girişimcileri arasında gösterilen Yılmaz’ın şirketi Biolive, mart ayında yapılan yeni yatırım turunda 30 milyon dolar değerlenmeyle yeni yatırım aldı. Biolive 1 yıl içinde bitecek yeni üretim tesisinde ayda 500 ton biyoplastik üretecek.
#GazetehaberleriCHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması amacıyla Meclis Başkanlığı’na yasa teklifi verdi. Plastik tüketimi bu şekilde devam ederse 2050 yılında denizlerdeki plastiğin ağırlığının tüm deniz canlılarının ağırlığını geçeceğini vurgulayan Budak’ın yasa teklifinin ayrıntıları şöyle:
#GazetehaberleriPlastikler, hafiflik, esneklik, dayanıklılık, kolay işlenebilme ve ekonomik olma gibi avantajları nedeniyle günlük hayatımızın her alanında kullanılan polimerik malzemelerdir. Dünyadaki plastik tüketimi son 70 yıldır katlanarak artmıştır. 2050 yılına kadar, dünya yüzeyine 33 milyar ton plastik atığın daha ekleneceği tahmin edilmektedir.
#Plastiğin ZararlarıPAGEV tarafından açıklanan ilk çeyrek plastik sektörü raporuna göre, Türk plastik sektörünün üretimi ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 48,7 artışla 3,5 milyon ton, değerde ise yüzde 54,5 yükselişle 13,6 milyar dolar oldu.
#Plastik ÜretimiKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#Sağlıkİzmir Çamdibi’nde küçük bir atölyede tekstil ve çamaşırhane makineleri üretmeye başlayan Tolkar, bugün adını hem ulusalda hem de uluslararası arenada önemli bir yere yazdırdı. İkinci ve üçüncü kuşağın yönetimindeki şirketin gündeminde ise halka arz var. Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, “Halka arzla birlikte İtalya ya da Almanya’da bir şirket satın almak da hedeflerimiz arasında” diyor.
#1Yıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserSon yıllarda arttığı belirtilen dışardan yiyecek, içecek tüketimi ve ev, işyeri gibi noktalara sipariş durumlarında kullanılan kaplarındaki tehlikelere dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Özellikle çocuklar, gençler, hamile bayanlar daha risk altında. Plastik tabaklar kullanılıyor, plastikler maalesef yemeğe geçiyor, biz de afiyetle yiyoruz. En tehlikelisi PFAS adı verilen kalıcı kimyasallar. Vücudumuz kimyasalların, plastiklerin saldırısı altında ileriki yıllarda bize hastalık olarak geri dönecek” ifadelerini kullandı.
#YemekSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiOscar’lı bir oyuncu olması kadar çevreciliğiyle de tanınan Leonardo DiCaprio, dünya üzerinde tekrar görülmesi en çok istenen 10 balık türünden biri olan ve kırmızı listede yer alan leopard barbel yani leopar sazanının Türkiye sınırlarında tekrar görülmesiyle ilgili güzel haberi Instagram ana sayfasından yayınladı.
#Leonardo DicaprioTÜRKİYE mart ayında yerel seçime hazırlanıyor. Adaylar netleşmeye başladı. Yaklaşık üç aylık bir propaganda dönemi yaşayacağız. Mevcut başkanlar yaptıklarını, diğerleri yapacaklarını anlatacak. Etrafımızı adayların posterleriyle süslenmiş araçlar saracak, müzikler, anonslar sokaklarda yankılanacak vs. Seçmenin gözüne girme yarışında en önemli vaatlerden biri bence atık olmalı. Bakın neden...
#Yerel SeçimYeni yılın ilk yazısıyla 2024’e hoş geldiniz diyoruz. Bu yazımızda, Almanya’da yaşayanları yeni yılda bekleyen yenilikleri göz atmaya devam edeceğiz. Ehliyet değişiminden elektronik reçeteye, esrar kullanımına getirilen sınırlı serbestlikten vergi muafiyetlerine kadar hayatımıza giren yenilikleri siz değerli okurlarımız için derledik.
#ALMANYASephora Dünya Başkanı ve CEO’su Guillaume Motte “Bir pazara girdiğimizde birçok özel markamızla güzelliğe farklı ve kapsamlı bir bakış açısı getiriyoruz. Türkiye gibi bir pazarda amacımız gerçekten güzellik pazarını büyütmek ve bunu yenilik getirerek şekillendirmek” dedi.
#Sponsorlu İçerik