Plastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkGünümüzde genç ve dinamik bir görünüme sahip olmak için estetik uygulamalara olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu uygulamalar arasında en popüler olanlardan biri de Botoks. Ancak, Botoks yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar ve kaçınılması gereken yaygın hatalar bulunmaktadır. Bu yazıda, Botoks tedavisinin başarılı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve hangi hatalardan kaçınılması gerektiğini ele alacağız.
#BotoksÇin’de yapılan yeni bir araştırma kapsamında erkeklerden alınan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Peki bu durum erkek üreme sağlığını nasıl etkiliyor?
#Erkek Üreme SağlığıTekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 12 kişinin sahte içkiden ölümüne ilişkin ölen 4 kişi için açılan, tutuklu sanık Cengiz Girgin’in 50 yıl hapisle cezalandırılıp istinaf mahkemesinin bozduğu davanın dosyası, diğer ölen 8 kişi için açılan davayla birleştirildi. İddianamede, sahte içkileri sattığı belirlenen Cengiz Girgin ile haklarında beraat kararı verilen Metin Dobrucalı ve Kudret Uygur için hayatını kaybeden 12 kişiden her biri için ayrı ayrı 'Olası kastla öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istendi.
#Sahte İçki20’li yaşlarda botoks yaptırmak isteyene "Daha hiç kırışıklığın yok bu yaşta botok mu yaptırılır' denir, yüzümüzde azıcık çizgi belirse "Botoks için geç kalmışsın, kırışıklıklar yüzünde yer edecek" diye panik havası estirilir.Her kafadan bir ses çıkıyor ama dermatolog ve plastik cerrahlar, botoks yaptırmaya başlamak için en uygın zamanın ne zaman olduğunu söylüyor?
#BotoksKırışıklıklarla mücadelenin en etkili yollarından biri olan botoks ama bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor. 20’li yaşlarda botoks yaptırmak isteyene ‘Daha hiç kırışıklığın yok bu yaşta ne botoksu, sakın yaptırma’ diye akıl veren çok olur birçok dermatolog ve plastik cerrah, botoks yaptırmaya başlamak için yüzde çizgilerin belirmesini beklemeden botoks yaptırılmasını tavsiye ediyor. Her kafadan bir ses çıkıyor ama bu konuda bilim ne diyor? Önleyici botoks gerçekten genç görünüm süresini uzatıyor mu?
#BotoksYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZHer mutfağın demirbaşlarından olan tencere ve tavalar, yemekleri daha rahat pişirebilmek için birçok farklı türde üretiliyor. Ancak görüntüsüyle etkileyen birçok tencere ve tava çeşidi sağlığı tehdit ediyor. Peki hangi tür tencere ve tava ile yemek pişirmek güvenli? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Çetinol hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiHayatının aşkıyla çıktığı sürpriz tatilin bir anda hayatının en korkunç gününe dönüşeceğini asla tahmin edemezdi. Bindikleri küçük uçağın aniden irtifa kaybetmesinden birkaç dakika sonra ortalık kapkaranlık oldu. Kendine geldiğinde ormanın derinliklerinde ağaçların arasındaydı. Sonraki sekiz gün boyunca insanüstü bir gayretle hayatta kalmayı başardı. Peki onu hayata bağlayan şey neydi? İşte cevabı...
#Annette HerfkensTekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 12 kişinin sahte içkiden ölümüne ilişkin hayatını kaybedenlerden 4'ü için hazırlanan 2'nci iddianamede, ilk görülen davada 50 yıl hapis cezasına çarptırılıp, tutuklanan Cengiz Girgin ile önceki davada beraat eden Metin Dobrucalı ve Kudret Uygur için 4'er kez müebbet hapis cezası istendi.
#TekirdağCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Biz yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke değiliz” diyerek su seferberliği için çağrı yaptı: “Türkiye’nin boşa harcayacak bir damla suyu yok. Su kaynaklarını kirletmek ihanete eşdeğer gaflet halidir. ‘Bir damla da sen ol’ seferberliğine desteğe çağırıyorum.”
#Devlet Su İşleri Genel MüdürlüğüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde, DSİ tarafından tamamlanan 369 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Suyun sınırsız bir kaynak olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’nin boşa harcanacak 1 damla dahi suyu yoktur. Hele hele su kaynaklarımızı kirletmek, ihanete eşdeğerdir" dedi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enflasyonun ateşi düşmeye başladı. Aldığımız tedbirlerin pozitif etkileri piyasada daha fazla görülüyor" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGüzel ve estetik bir vücudun önemli bileşenlerinden birisinin ince bir bel ile birlikte gergin bir görünüme sahip düz bir karın olduğunu belirten Ekol Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nden Opr. Dr. Arif Aydın, karın germe ameliyatıyla karın sarkması ve kimi hastada kat kat olan göbek bölgesi derisinin düzleştirilebildiğini söyledi.
#1Banyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanBugün "dünyayı değiştiren gün" olarak nitelendirilen 11 Eylül saldırılarının 22'nci yıldönümü. Başta ABD ve Ortadoğu olmak üzere tüm dünyayı derinden sarsan saldırılar, onulmaz yaralar açtı. Aile fertlerini kaybeden ve geride kalan 22 yıla rağmen saldırıların travmasını bugün dahi atlatamayan '11 Eylül çocukları', trajedinin derin izlerini anlattı...
#11 Eylül SaldırısıKokulu silgiler, rengârenk kalemler ve birbirinden ilginç kırtasiye ürünleri… Okul stresini eğlenceye dönüştüren kırtasiye ürünlerinin sahteleri, çocukların sağlığını bozabilecek tehlikeler içeriyor. Peki kırtasiye ürünü alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Veliler satın aldıkları ürünün güvenli olup olmadığını hangi yollarla tespit edebiliyor? Sahte ürünler çocuklarda hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#EğitimQNB Finansbank yeni teknolojiler, ekonomik ve sosyal trendleri dikkate alarak ‘Ticari Merkez’ adıyla hayata geçirdiği yeni şubelerinde ticari müşterilerine daha bütüncül finansal hizmetler sunmayı hedefliyor.
#Sponsorlu İçerik‘Land art’ (yeryüzü sanatı) olarak adlandırılan çalışmalarında doğal ortama geçici müdahalelerde bulunan sanatçı Alper Aydın, Ordu’da 100 hektarlık bir alanda Türkiye’nin en büyük kişisel açıkhava sergisini açtı. Aydın, ‘Fata Morgana’ başlıklı sergisiyle ilgili, “Çalışmaların tamamında doğa ile yapılmış bir ortaklık var. Doğayla kurduğum iletişim sonucunda, bana söylediği şeyleri farklı boyutlarda çalışmalarla gerçekleştirdim” diyor.
#Alper AydınSıcak bir yaz günü Beyaz Saray yakınlarındaki bir parkta mülteciler için bağış topluyordu. Bir anda patlayan fırtınadan kaçıp bir ağacın altına sığındığında dakikalar içinde düşecek olan yıldırımlar nedeniyle 950 milyon voltluk elektriğe kapılacağını tahmin bile edemezdi. Buna rağmen hayatta kaldı. Peki ama nasıl? Amber'la ve filmlere konu olacak hikâyesiyle tanışın...
#Amber Escudero-KontostathisDünyanın çevre gündemini iklim krizi ele geçirmiş durumda. Bir yanda seller, diğer yanda artan sıcaklık, kuraklık ve ölümler… Şimdi bir de bunlara sıcaklıkları olağanüstü arttırması beklenen El Nino ekleniyor. Türkiye’deyse durum bildiğimiz gibi. Şimdilik her şeyden biraz var ama fazlası kapımızda.
#İklim Krizi