Tüm dünyada yıllık yaklaşık 400 milyon ton plastik üretiliyor ve 2050 yılında bu rakamın iki katına çıkabileceği düşünülüyor. 2021 yılında Türkiye’de çıkan yıllık plastik atık miktarı yaklaşık 5 milyon 600 bin ton idi. Türkiye bu miktar ile dünya genelinde en fazla plastik atık üreten dokuzuncu ülke konumunda. Öte yandan yapılan bir çalışmada insan vücudunda 39 farklı mikroplastik bulunduğu saptandı. Bu da gösteriyor ki, karbon ayak izine dikkat ettiğimiz kadar plastik ayak izimize de dikkat etmemiz gerekiyor.
#Plastik Ayak İziPlastik ürünlerin ucuz, hafif, esnek, dayanıklı, pratik ve kullanışlı olması endüstriyel alanda kullanımının oldukça popüler olmasını sağlamıştır. Plastik materyalli ürünler hayatımızın her alanını çevrelerken özellikle son 60-70 yıl içerisinde üretimleri katlanarak artmaktadır. Öyle ki bazı bilim insanları yaşadığımız dönemi “plastik çağ” olarak dahi isimlendirmektedirler. Plastik ürünlerde gerek malzemenin direncini artırmak gerekse farklı ve istenilen özellikte ürün üretmek amacıyla birçok değişik kimyevi madde ve ağır metaller (bisfeno A, kurşun, bakır, kadimiyum vb.) gibi katkı maddelerinin kullanıldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra belki daha önemli olan mikroplastiklerin yapılarından dolayı yüzeylerinde çok değişik kalıcı organik kirleticileri emerek taşıyabilmeleridir.
#Bebek GelişimiBu yıl Dünya Çevre Günü’nün teması “plastik kirlilik ile mücadele” Yaşamın vazgeçilmezi olan plastikler, maalesef çevre kirliliğini de arttırıyor. Denize ulaşan katı atıkların hem dünyada hem ülkemizde yüzde 80’i plastikler. Türkiye’de günde kişi başına 1.77 kilo atık üretiyoruz; atıklarımızın da yüzde 12’si plastik. Sürdürebilir Üretim ve Tüketim Derneği, plastik ayak izimizi azaltmak için 10 öneri açıkladı.
#Sürdürebilir Üretim Ve Tüketim DerneğiSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşEti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, “Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi, artık üründen farklı metalleri ekonomiye kazandırıyor. Bu tesis dünyadaki kobalt üretiminin yüzde 2’sini üretiyor” dedi. Kobalt bilgisayardan cep telefonlarına, elektrikli otomobillerden yenilenebilir enerji sistemlerine, ileri teknolojiyle hızlanan onlarca farklı sektörde kullanılıyor.
#Emre KayışoğluAttığımız her adım, ardında çevreye kalıcı zararlar veren ayak izlerimizi bırakıyor. Daha yaşanabilir bir çevre ve gelecek nesle yeşil bir doğa bırakmak için tek çare karbon ayak izimizi küçültmek. Bunu yapmanın yolu da doğru adımlar atmak. İşte sadece birkaç basit yöntem...
#Güneş EnerjiTıpkı otomobiller gibi yakında ağır sanayi makinelerini de temiz enerjiyle çalıştırmak mümkün olacak. İş makineleri üreten JCB’nin geliştirdiği içten yanmalı hidrojen motoru, egzozundan sadece buhar çıkaran bir canavar. Hidrojen üretimine dair bir başka iyi haber de ülkemizden geldi...
#Umut Fırat EroğluÇevre kirliliği ve iklim değişikliği konularında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Zeliha Sunal, “3 yıldır peşindeydim” dediği “Sev Dünyayı” şarkısını sonunda almayı başardı. Tasarımcı kimliğiyle de adından söz ettiren ünlü şarkıcıyla hem yeni single’ını hem de atık malzemelerden hazırladığı kıyafetlerle düzenlediği defileyi konuştuk.
#Zeliha SunalTürkiye’nin 81 ilinde 80 bine yakın iş ortağı restoran, mahalle esnafı ve yüzlerce market deposuyla 30 milyonu aşkın kullanıcısına hizmet veren Yemeksepeti, 2022 yılını yeni ilkler ve rekorlarla tamamlıyor.
#Sponsorlu İçerikBundan böyle pazartesi günleri şehrin yeme-içme kahramanlarının hikâyelerini, hayallerini aktaracağım size. İlk sırada Elif Boyner var. Minimum atık ve minimum karbon ayak izi hedefiyle Caddebostan’da Vertical isimli bir kompleks açtı Elif. Vertical’da dikey tarım da yapılıyor. Ayrıca Boyner’in söylediğine göre günlük ortalama 600 kişinin geldiği Vertical’da sadece bir büyük boy torbalık çöp çıkıyor.
#Elif BoynerTürkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan Sıfır Atık Festivali 14-16 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğin bu yılki temasının, ‘Daha Azıyla Daha Çok Dünya’ olduğunu belirten Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, “Atıksız bir yaşamın ülkemizin, dünyamızın geleceği için ne kadar önemli olduğunu herkese anlatacağız” dedi.
#Sıfır Atık FestivaliBugün dünyamızın ve gezegenimizin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikelerden biri kuşkusuz iklim değişikliği... Yaşanabilir bir çevre ve sürdürülebilir bir yaşam için karbon ayak izimizi küçültmek zorundayız. Peki bunu nasıl yaparız? İşte çevremizi korumak, dünyayı kurtarmak için küçük ama etkili adımlar...
#Karbon Ayak İziSürdürülebilir yaşam ilkeleri doğrultusunda ekolojik denge bilincine sahip bireyler yetiştirmenin ilk adımı okul öncesi dönemden itibaren başlar. Bu dönem, doğa üzerinde bıraktığımız olumlu ya da olumsuz etkiler konusunda bilinçaltımızda farkındalık kazandığımız zaman dilimlerinden birisi. Okul öncesi dönemde doğanın yaşamımızdaki rolünün içselleştirilebilmesi için çocuklarımızın sorgulamasına, somut deneyimler yaşamasına, doğadaki canlı cansız etkileşimi keşfetmelerine fırsatlar sunulması gerekiyor. İşte bu süreçte ailelere büyük görevler düşüyor.
#Konuk YazarTeknolojide çeşitliliği ve fırsat eşitliğini artırmak amacıyla Turkcell’in başlattığı Geleceği Yazan Kadınlar Projesi’nin İklim Fikir Maratonu ödül töreni, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Kadınların teknoloji alanındaki çalışmalarını desteklemek için kurgulanan yarışma kapsamında, adaylar iklim değişikliğine yönelik çözüm sunan yenilikçi fikirler geliştirdi. Jürinin değerlendirmesiyle belirlenen ve ilk üçe giren yarışmacılara ödüllerini Emine Erdoğan Hanımefendi verdi.
#TurkcellYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi ve Avrupa Birliği İklim Elçisi olan Hilmi Kürşat Pektaş’ın karbon ayak izinin azaltılması ve sürdürülebilir yaşam biçiminin benimsenmesini teşvik eden ‘EcoGoals’ mobil uygulaması, ‘Geç Olmadan’ programının en iyi projesi seçildi.
#Yıldız Teknik Üniversitesi9 Ağustos 2021 tarihinde açıklanan ve “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendirilen, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, şu önemli tespitleri paylaşmıştı: “Alarm sesleri artık kulakları sağır ediyor, somut kanıtlar reddedilemez noktaya geldi. Fosil yakıtların kullanımından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor. Küresel ısınma Dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor ve birçok değişikliğin geri dönüşü yok…Yatırım yöneticileri, varlık sahipleri ve işletmeler için iklim krizi çok büyük finansal riskler oluşturuyor… Şimdi güçlerimizi birleştirirsek iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak gecikme için zaman yok ve mazeretlere yer yok…”
#Ergi ŞenerYemek kültürü savaşta, barışta, tarihin her döneminde yaşanılan siyasal, sosyal ve çevresel olaylara göre etkilenmiştir. Nasıl ki, Covid-19 salgınından etkilen yemek kültürü yaşadığımız iklim değişikliklerinden de etkileneceği aşikar. Dünya üzerindeki nüfus arttıkça, üretim biçimleri ve tüketim alışkanlıkları da değişmekte.
#BursaDaha temiz, daha sağlıklı diye sürekli plastik ya da cam şişelerde satılan sulardan tüketiyorsanız bir daha düşünün. İspanya'da yapılan yeni bir araştırma su tüketimimizle ilgili ezber bozacak bazı gerçekleri ortaya koydu. Biz de bu araştırmanın sonuçlarını ve doğru su tüketimi meselesini uzmanlarla birlikte masaya yatırdık...
#Su Arıtma CihazlarıKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıYaz tatili mevsimi yarılandı bile. Henüz gidememiş olanlarımız maviyle yeşilin buluştuğu tatil beldelerinde dinlenmenin, berrak sularda yüzmenin, tarihi sokaklarda gezmenin hayalini kuruyoruz. Bu mirası çocuklarımıza da bırakmak istiyorsak bugünden sorumluluk almamız gerek. “Ben ne yapabilirim ki!” demeyin; valizimizi küçültmek bile uçaktaki karbon salınımını azaltıyor...
#GazetehaberleriVestel, Dünya Çevre Günü vesilesiyle sürdürülebilir ve çevreci yaklaşıma dikkat çekiyor. Bu anlayış ile üretim süreçlerinde karbon ayak izini azaltan Vestel, ürettiği ürünlerle de tüketicilere sürdürülebilir bir yaşam sunmayı hedefliyor.
#Vestel