Kalkan balığı MasterChef ile birlikte izleyicilerin merak ettiği mevsim balıkları arasında yerini aldı. Kışın tüketilmesi en zevkli balıklardan biri olan kalkan balığı balıkların imparatoru olarak geçiyor. Kalkan balığı; avlanması oldukça zor olmasından ötürü, pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunmaktadır. Peki, kalkan balığı nasıl temizlenir, nasıl yenir ve pişirilir? İşte kalkan balığı tarifi ve özellikleri...
#Kalkan BalığıMasterchef Ben Saksı Değilim tarifi, programın yeni bölümüyle izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Somer Şef imzalı 'Ben Saksı Değilim' tarifi, finale doğru ilerlerken hazırlanması istenen yemeklerden biri oldu. Görünüm olarak saksıyı andıran yemek oldukça zorlu bir tarif. Takımlar dokunulmazlık için bu lezzeti en iyi şekilde çıkarmaya çalışacak. Peki Ben Saksı Değilim nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Ben Saksı Değilim TarifiMax Wrathall spor sonrası arkadaşlarıyla verdiği kısa kahve molanın tadını çıkarıyordu, ta ki her şey kararana kadar. Yere yığılan Max aniden bir nöbet geçirdi. Bu, hayatında geçirdiği ilk nöbetti ve beyin tümörünün alınması için beş saat süren bir ameliyatla sonuçlanan korkunç bir olaylar zincirini başlatacaktı.
#Beyin TümörüBir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserGerek besin değeri gerekse LEZİZZ eti ile kendine hayran bırakmayı başaran balıklardan olan palamut, hem en yüksek besin değerine sahiptir, hem de doğru tariflerle pişirildiği zaman damaklar her daim onu arar. Sonuçta her yiğidin ayrı yoğurt yemesi olduğu gibi her balığın kendi lezzetini ortaya çıkan ayrı tarifleri vardır. Sizler için hazırladığım en güzel palamut tarifi ve püf noktaları hemen aşağıda...
#PalamutMax Wrathall spor salonunun otoparkında arkadaşlarıyla sohbet ederken, hak ettiği bir kahveyi içmek için sabırsızlanıyordu. Max, arkadaşlarıyla verdiği kısa molanın tadını çıkarıyordu, ta ki her şey kararana kadar. Yere yığılan Max aniden bir nöbet geçirdi. Bu, hayatında geçirdiği ilk nöbetti ve beyin tümörünün alınması için beş saat süren bir ameliyatla sonuçlanan korkunç bir olaylar zincirini başlatacaktı.
#Beyin TümörüBağırsak kanseri son yıllarda gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çok sayıda araştırma, hastalığın giderek daha fazla genç insanı etkilediğini ortaya koyuyor. Erken başlangıçlı vakaların artması, insanların hastalığın ilk etapta ortaya çıkmasını engellemek için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını sorgulamalarına yol açtı.
#Kolorektal KanserMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaFazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#DiyabetSosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtGeçtiğimiz hafta kraliyet ailesinden bir kaynak, Galler Prensi ve Prensesi Kate ve William’ın çocuklardan evdeki her türlü işte yardım etmelerini beklediğini açıkladı. Bunlara masayı kurmak, akşam yemeğinden sonra tabakları toplamak ve etrafı toplamak gibi işler de dahil. Düşünebiliyor musunuz 11 yaşındaki Prens George, 6 yaşındaki Louis ve 9 yaşındaki Prenses Charlotte'un ev işlerine dahil olması bekleniyor.
#Kraliyet AilesiÇoğumuzun evinde çocuklar bırakın ev işlerine yardım etmeyi kendi odalarını bile toplamıyor. “Onlar daha çocuk, dersleri var yorulmasın, aman bir tatili var biraz daha uyusun” diyoruz ama Galler Prensi ve Prensesi Kate ve William bizim gibi düşünmüyor. Birleşik Krallık’ın en ayrıcalıklı çocukları olmalarına rağmen bu onların ev işlerine yardım etmelerine engel değil. 11 yaşındaki Prens George, 6 yaşındaki Louis ve 9 yaşındaki Prenses Charlotte'un ev işlerine dahil olması bekleniyor.
#Kraliyet AilesiPotasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesAnın tadını çıkarmak, sosyalleşmek, sanatla ilgilenmek ve kariyer konusunda adımlar atmak için güzel bir hafta. 4 Ağustos’ta Aslan burcunun 12’nci derecesinde bir yeniay meydana gelecek. Bu yeniaya şans ve bereket gezegeni Jüpiter’in güzel bir desteğini görüyoruz. Ayrıca Acubens ve Kochab sabit yıldızları da etkin olacak.
#Dinçer GünerKurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeKaçınız gün içerisinde yere uzanıp birkaç dakikalığına dış dünya ile bağını koparıyor ya da en son çıplak ayakla çimlere ne zaman bastınız? Aslında insanoğlu bunu yüzyıllardır yapıyor ama artık doğadan o kadar uzaklaştık ki toprakla etkileşime geçemiyor, gün içinde 5 dakika sırt üstü uzanacak kadar bile vakit yaratmıyoruz kendimize. Şimdilerde TikTok’ta pek çok kullanıcının yere yatarak rahatladıklarını, kendilerini daha iyi hissettiklerini söyledikleri videoların viral olması üzerine ‘Yere uzanma eylemi’ yeniden gündem oldu.
#Sırt Üstü YatmaYaz denince güneş gibi rengiyle ilk akla gelen atıştırmalıktır mısır. Mevsimi gelince Instagram @hurriyetlezzetlihayat hesabımızdan “Tercihiniz haşlanmış mısır mı köz mısır mı” diye sorduk. Takipçilerimiz yüzde 61 gibi yüksek bir oranda haşlanmışı seçti. Biz de sizin için hem mısırın nasıl seçileceğini hem de iki yöntemin püf noktalarını yazdık.
#Gülay Barbaros AltanDöner ve sucuk, Avrupa Şampiyonası’na büyük bir zaferle başlayan Alman Milli Takımı’nın menüsünün klasikleri arasında. Kamp döneminde ve turnuva boyunca milli takımın beslenmesi üzerine Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung’a açıklamalarda bulunan Aşçıbaşı Anton Schmaus, döner ya da sucuk kullanarak hazırladığı kendi icadı makarnalı yemekleri ‘klasik’ olarak değerlendiriyor. Schmaus’la yapılan röportajın döner ve sucukla ilgili bölümü şöyle:
#AVRUPADAN HABERKurban Bayramı’nın değişmez ritüellerindendir kocaman bir sofrada kavurma yemek. İhtiyacı olanlara dağıtılan etten kalanlarla birkaç gün daha yaratıcı tarifler denenir. Hem kavurma için birkaç küçük öneri hem de kalan parçalar için marinasyon tarifleri hazırladım.
#EtUzun ömür çalışmaları son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Araştırmacılar 100 yaşını aşan kişilerin neler yaptığını mercek altına alıp ipuçları bulmaya çalışıyor. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgeler de bu çalışmaların odağını oluşturuyor. İşte 10 yılı aşkın süre boyunca dünyayı dolaşan araştırmacının Mavi Bölgelerde yaşayanlardan öğrendiği 6 ders...
#Mavi BölgelerHürriyet Lezzetli Hayat’ın düzenlediği şef buluşmalarının ilki Raffles Teras’ta gerçekleşti. 1 Michelin yıldızlı Teruar Urla’nın şefi Osman Serdaroğlu’nun bu gece için hazırladığı özel menü sakız enginardan Macahel ballı peynir brüle’ye konuklarımızı mest etti.
#Şef BuluşmalarıÇevredeki amber ağaçlarından aromatik özler, sous vide tekniğiyle pişirilen lagos, cibes otlu tempura… Lov Faralya mutfağında bölge malzemeleri civarda görmeye alışık olmadığımız kadar iyi tekniklerle işleniyor. Bu lezzetlerin yanına bir de Bali konseptli dekorasyon ve sanatsal etkinlikler eklenince ortaya akıllarda iz bırakan anlar çıkıyor.
#Akdeniz