OECD, 72 ülkede PISA 2015’e katılan okulların müdürlerine, “Program başlamadan önceki üç ayda, öğretmenlerinizin yüzde kaçı mesleki gelişim etkinliklerine katıldı?” diye sordu. Buna göre, Türkiye’de her 4 öğretmenden 1’i bu programlara katılırken; OECD’de bu oran yüzde 50 oldu. Türkiye, bu alanda OECD üyesi 35 ekonomi arasında sondan ikinci sırada yer aldı.
#PISAOECD’nin üç yılda bir yayınladığı PISA 2015 açıklandı. 15 yaş düzeyinde öğrencilerin katıldığı programda Türkiye matematik, fen bilimleri ve okumada sıra kaybetti. Üç alanda da 35 OECD üyesi arasında sondan ikinci oldu. Eğitimciler düşüşün Türkiye’de daha fazla öğrencinin eğitime katılmasından kaynaklanabileceğini söylüyor.
#SınavTürkiye, dünyada matematik konusundaki sıralamalarda çok gerilerde. Bu ders çocukların en çok korktuğu konuların başında geliyor. Peki matematik kaygısını azaltmanın yolları neler? Türkiye’de dersler nasıl işleniyor? Gelişmiş ülkelerin eğitim anlayışı farklı mı? Bu soruları Türkiye’nin önemli matematikçilerine sorduk.
2024-2025 Eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Okul öncesinde lisenin son sınıfına kadar milyonlarca öğrenci ve yüzbinlerce öğretmen ders başı yaptı. İşin içine aileleri ve diğer okul ve eğitim paydaşlarını da katınca ülke nüfusunun neredeyse yüzde 90’ını ilgilendiren ve hatta kapsayan önemli bir sürecin başladığı söylenebilir.
#Yeni Eğitim-Öğretim Yılı BaşlarkenMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitim sisteminde iki boyutlu olumlu bir iyileşme süreci yakalandığını belirterek, “Birincisi bu memleketin evlatlarının tamamını tüm kademelerde eğitimle buluşturduk. İkincisi bu dönem aynı zamanda 2000li yıllarda devreye sokulan toplumsal mühendisliğin hasarlarının giderildiği bir dönem oldu” dedi.
#Mahmut ÖzerAraştırmalar okul öncesinde kelime hazinesinin zeka gelişimiyle doğru orantılı olduğunu gösteriyor. Çocukların kelime hazinelerini zenginleştirmek, zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak ve onları parlak bir geleceğe hazırlamak amacıyla “1500Kelime.com Platformu” kuruldu. Adel Kalemcilik tarafından hayata geçirilen projenin tanıtım toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
#1500KelimeOkullarda yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağını merak eden milyonlarca öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı ya da diğer resmi kurumlardan gelen açıklamalara odaklanırken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konuya dair önemli açıklamalar yaptı. Peki, yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak?
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Fibonacci dizisi, altın oran oluşturmak için kullanılan bir sayı sistemidir. Bu sistemde, ilk iki rakam hariç, her sayı kendisinden önceki sayı ile toplanır. Antik Çağ medeniyetleri, altın oranı kullanarak birçok yapı inşa etmiştir. Bu yapıların başında Mısır Piramitleri yer alıyor. Fibonacci dizisi kim tarafından bulundu, bu sistemin özellikleri nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Fibonacci Dizisiİtalya Avrupa kıtasında bulunan bir ülkedir. Avrupa kıtasının en gelişmiş ülkeleri arasında yer alan İtalya nüfusu itibari ile Avrupa'nın en kalabalık ülkelerinden birisidir. İtalya şehirleri ve meydanları ile ünlü bir ülkedir. Özellikle ünlü şehirleri ve meydanları ile her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan ülke muhteşem bir ülkedir. İtalya'nın şehirleri dünya çapında ünlü şehirler arasında yer almaktadır. Peki, İtalya'nın şehirleri nelerdir? İtalya'nın başkenti ve nüfus bilgileri nedir? İtalya'nın yüzölçümü ve telefon posta kodu bilgileri nelerdir? İşte İtalya'ya dair tüm detaylar.
#İtalya'nın Şehirleri Neler?Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "(PISA) Bu bir eğitim yarışı değil. Türkiye her üç alanda da ilerleme sağlayan tek ülke. Bu olumlu bir yaklaşım ama en üst seviyedeki öğrencilere baktığımızda da bizim oradaki öğrenci sayımız çok az. Dolayısıyla çalışmamız gerekiyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Öğretmen tedarikindeki en problemli bölgemiz Marmara Bölgesi. Ondan daha problemli bölge yok. Diğerleri öğretmen tedariki bakımından yüzde 90’ın üstünde. Sözleşmeli öğretmenden şu anda vazgeçsek, yüzde 70’e yakın geri dönüş oluyor” dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk40 yıllık eğitimci Salih Yılmaz, bugüne kadar ortaklıklar yoluyla dershane, özel okul kuruluşlarını yaptı. Final ve Ekol dershaneleri , BJK Okulları’nda farklı kişilerle ortaklık yapan Yılmaz, Final Dershaneleri’ni kapattıktan sonra 1992 yılında açılan ve kurucusu olduğu Oğuzkaan Koleji’ne ağırlık verdi. Bu okulların sayısını 10’a çıkaran Salih Yılmaz, başarıyla üniversiteden mezun olduktan sonra öğrenci karşısına çıkmak için sabahlara kadar çalıştığını ve bu nedenle 4 dişinin düştüğünü söyleyerek, “Öğrenci karşısında mahcup olmamak için çok çalıştım, fakültenin en başarılı mezunuydum, 3,5 yılda bitirdim. Ama çocukların sorularına yanıt vermek için günlerce sabahlara kadar çalıştım, birçok yeni yayın aldım, oradaki soruları çözdüm. Yeni öğretmenlerin de böyle olması lazım” diyor.
#ÖĞRENCİSon yıllarda adını sıkça duyduğumuz PISA ve MEB’in uyguladığı ABİDE sınavlarının sonuçları incelendiğinde, sınav sistemimizin şu anki halini alması kaçınılmazdı. Belli ki, ÖSYM bundan sonraki sınavlarda (en azından üniversiteye girişte) öğrencilere sade bir matematik bilgisi sormayacak. Dolayısıyla işlem özellikleri ya da formüllerin bilinmesi tek başına yeterli olmayacak.
#YGSOECD geçen ay yayınladığı ‘Eğitime Bir Bakış 2017’ raporunda 2015 verilerine göre öğretmenlerin yıllık kazançlarına da yer veriyor. Buna göre Türkiye OECD ülkeleri arasında ilk ve ortaokulda 21; lisedeyse 23’üncü sırada bulunuyor. Türkiye üç düzeyde de OECD ortalamasının altında. En yüksek maaşlar Lüksemburg, İsviçre ve Almanya; en düşük ise Letonya’da.
#OECDMilyonlarca öğrenci bugün dersbaşı yapıyor. Uluslararası değerlendirme ve kalkındırma raporları PISA ve OECD’de karnemiz zayıf... Peki eğitimdeki sorun nedir? Müfredatı hemen her yıl değişen bir sistemde yetişen çocukları umutlu bir geleceğin beklediğini söylemek olası mı? TEOG kaldırılmalı mı, beyin göçü nasıl engellenir? Eğitimbilimci Dr. Özgür Bolat’a göre, “Önce ‘var olma’ meselemizi halletmemiz gerekiyor, bu set kalkınca gelişim kendiliğinden gelecek… Bizim sadece bilgilendirme zannettiğimiz eğitim aslında bir özgürleşme süreci”...
#GazetehaberleriMilyonlarca öğrenci bugün dersbaşı yapıyor. Uluslararası değerlendirme ve kalkındırma raporları PISA ve OECD’de karnemiz zayıf... Peki eğitimdeki sorun nedir? Müfredatı hemen her yıl değişen bir sistemde yetişen çocukları umutlu bir geleceğin beklediğini söylemek olası mı? TEOG kaldırılmalı mı, beyin göçü nasıl engellenir? Eğitimbilimci Dr. Özgür Bolat’a göre, “Önce ‘var olma’ meselemizi halletmemiz gerekiyor, bu set kalkınca gelişim kendiliğinden gelecek… Bizim sadece bilgilendirme zannettiğimiz eğitim aslında bir özgürleşme süreci”...
#Gazetehaberleri