Pisa haberleri sayfasında Pisa hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1424 Pisa haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
OECD’nin öğrencilerin kazandığı bilgi ve becerileri değerlendiren uluslararası araştırma programı PISA’nın 2025 uygulaması için çalışmalar başladı. Nisan ayı itibariyle uygulanması planlanan değerlendirme testleri ve anketler için 56 ilden 203 okul belirlendi. Türkiye 2022 yılında yapılan değerlendirmede fen ve matematik alanında gösterdiği yükselişle dikkat çekmişti. Üç yılda bir yapılan değerlendirmede Türkiye bu kez daha da yüksek skorlar elde etmeyi hedefliyor.
#Uluslararası Öğrenci Değerlendirme ProgramıEsenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi’nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Evlatlarımızı tütün, sigara, alkol, uyuşturucu başta olmak üzere bağımlılık yapan her türlü kötü alışkanlıklara karşı korumakta kararlıyız. Gençler, bir cumhurbaşkanı olarak değil, bir baba olarak değil, bir büyüğünüz olarak özellikle sizlere rica ediyorum, adeta yalvarıyorum” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geçen hafta açıklanan PISA 2022 sonuçlarını değerlendirerek, “Eğitimde son yirmi bir yılda elde ettiğimiz başarıları asla yeterli bulmuyoruz çünkü eğitim, bir noktaya varılabilecek bir alan değil. Bizler de daha iyisini yapmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
#PISAULUSLARARASI Öğrenci Değerlendirme Programı olan PISA, “1985-1990 yılları arasında Paris’te ‘Planlama Müşaviri’ olarak görev yaptığım Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemlerde 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır” diyor Rıdvan Karluk.
#PISAAlmanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED) ‘PISA 2022’ araştırma sonuçlarına göre eğitimdeki olumsuz sonuçların göçmen öğrencilerden kaynaklandığını dillendiren yetkililere tepki gösterdi. FÖTED Eş Başkanı Mehtap Çağlar ve FÖTED Eş Başkanı Kemal Ülker tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
#AVRUPADAN HABERLERPISA 2022 sonuçlarını Hürriyet Gazetesi için değerlendiren OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin matematik ve fen alanlarında PISA tarafından şimdiye kadar ölçülen en yüksek sonuçları aldığını belirtti. Schleicher, “Türkiye matematikte cinsiyet uçurumunu kapatmayı başardı. Türkiye’de kız ve erkek öğrenciler matematikte ortalama olarak benzer düzeyde performans gösterdi” dedi.
#PISAEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları yayımlandı. Buna göre Türkiye; matematik, fen ve okuma becerilerinin ölçüldüğü her üç alanda sıralamasını yükseltti ve bu alanlarda tüm ülkelerin ortalamasını geçti.
#PISAMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'nin son 20 yılda eğitim alanında gerçekleştirdiği dönüşümleri ve hedeflerini G20 ülkelerine anlattı. Bakan Özer, Endonezya'nın dönem başkanlığında G20 ülkeleri eğitim bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen zirveye video mesajla katıldı.
#Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖzerÇocuk hareket etme ihtiyacıyla doğar. Peki biz eğitimciler ya da veliler çocuğun bu ihtiyacını ne kadar ve hangi yollarla karşılıyoruz? Bu sorunun cevabını almak için ‘Aktif Yaşam Derneği’nin (2013 - 2020) raporundan Türkiye’nin fiziksel aktivite düzeyini incelemekte yarar var. Bu rapora göre Türkiye’de her 3 kişiden yalnızca 1’i yeterli miktarda fiziksel aktivitede bulunuyor.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitim sisteminde iki boyutlu olumlu bir iyileşme süreci yakalandığını belirterek, “Birincisi bu memleketin evlatlarının tamamını tüm kademelerde eğitimle buluşturduk. İkincisi bu dönem aynı zamanda 2000li yıllarda devreye sokulan toplumsal mühendisliğin hasarlarının giderildiği bir dönem oldu” dedi.
#Mahmut Özerİtalyan araştırmacıların iddialarına göre, Giza Piramitleri’nin altında dev bir şehir gizli! Bilim dünyasında büyük bir tartışma yaratan bu araştırma, eski Mısır’ın bilinmeyen yönlerini aydınlatabilir. Yeni bir radar teknolojisi kullanılarak yapılan araştırmaya karşı çıkan uzmanlar da var. Peki piramitlerin altında tam olarak neler keşfedildi?
#Pramitlerİstanbul’da 19 yaşındaki Semih Çelenk’in, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i vahşice öldürdükten sonra, tarihi surlardan atlayarak intihar ettiği olayı hatırlarsınız. Ve hatta 17 yaşındaki Arda Küçükyetim’in Eskişehir’de cami bahçesine düzenlediği saldırıda 5 kişiyi bıçakla yaralayıp, o anları sosyal medyada canlı yayınladığı olayı da... Toplumda infial yaratan bu saldırı ve cinayetlerin faillerinin incel gruplarla bağlantılı olduğunu yazmıştım. Hatta “incel” denilen ve kadınlar tarafından “dışlanmış” ya da “sevgiden mahrum bırakılmış” olduklarını düşünen bu grupların Türkiye’de de giderek yayıldığı, internetin karanlık köşelerinde her tür şiddet olayı ve cinayetlere alkış tuttuklarından da bahsetmiştim. Şimdi dikkat! Özellikle ergen ebeveynleri... Bu bahsettiğim incel kültürü ile “erkek öfkesi” kavramını anlamak ve çocuklarınızı korumak istiyorsanız tüm dünyanın konuştuğu, 4 bölümlük Adolescence, “Ergenlik” dizisine bir bakın derim.
#İncelOECD’nin öğrencilerin kazandığı bilgi ve becerileri değerlendiren uluslararası araştırma programı PISA’nın 2025 uygulaması için çalışmalar başladı. Nisan ayı itibariyle uygulanması planlanan değerlendirme testleri ve anketler için 56 ilden 203 okul belirlendi. Türkiye 2022 yılında yapılan değerlendirmede fen ve matematik alanında gösterdiği yükselişle dikkat çekmişti. Üç yılda bir yapılan değerlendirmede Türkiye bu kez daha da yüksek skorlar elde etmeyi hedefliyor.
#Uluslararası Öğrenci Değerlendirme ProgramıEsenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi’nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Evlatlarımızı tütün, sigara, alkol, uyuşturucu başta olmak üzere bağımlılık yapan her türlü kötü alışkanlıklara karşı korumakta kararlıyız. Gençler, bir cumhurbaşkanı olarak değil, bir baba olarak değil, bir büyüğünüz olarak özellikle sizlere rica ediyorum, adeta yalvarıyorum” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanEsenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bir müjdeyi buradan paylaşmak istiyorum. 2025 yılında 1381 engelli öğretmenimizin atamasını yapıyoruz. Bakanlığımız çok yakın zamanda duyuruya çıkacak ve başvuruları kabul edecek” dedi.
#Engelli ÖğretmenCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Öğretmenlere yönelik şiddette cezaların artırıldığını söyleyen Erdoğan, "Öğretmenlerimize karşı işlenen yaralama, tehdit gibi suçlarda cezaların artmasını ve caydırıcılığı temin ettik. Bizim kültürümüzde öğretmene asla el kalkmaz, öğretmenin eli öpülür. " dedi. Öğretmen atamaları ile ilgili de müjde veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2025 yılında 1381 engelli öğretmenimizin atamasını yapıyoruz. Bakanlığımız yakın zamanda duyuruya çıkacaktır." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanHepimizin eğitim hayatında matematik ile ilgili iyi ya da kötü anıları vardır. Bu anılar ilerleyen yıllarda matematiğe olan tutumumuzu dolaylı olarak da matematik başarımızı etkiler. Matematik başarısı için öncelikli olan şeyler ‘matematiği sevmek’ ve ‘sabır’dır. Matematiği sevmek ve matematik ile uğraşırken sabırlı olmak gerekir. Ancak bilmediğimiz bir şeyi nasıl sevebiliriz ve o alanda nasıl başarılı olabiliriz? Matematik nedir?
#Konuk YazarÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarTürkiye, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre, 4’üncü sınıf fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında 2’nci, bu alandaki ortalama puanıyla tüm Avrupa ülkeleri arasında da birinci sıraya yerleşti. Türk Eğitim Derneği (TEDMEM) hazırladığı analiz raporunda Türkiye’nin TIMSS 2023 sonuçlarını değerlendirirken; “ Bulgular, Türkiye’nin uluslararası eğitim değerlendirmelerinde geçmişte sıkça karşılaşılan olumsuz tabloların aksine, önemli bir iyileşme ve başarı örneğine işaret ediyor. Bu verilerin, yalnızca mevcut durumu yansıtan bir başarı göstergesi olarak değil, eğitim sisteminin daha geniş bir perspektiften değerlendirilmesine olanak tanıyacak bir fırsat olarak görülmesi önemlidir” diyor.
#TIMSS 2023OECD tarafından, PISA 2022 raporundan elde edilen veriler ışığında ‘Yaşam İçin Öğrenme Stratejileri ve Tutumları’ başlıklı yeni bir belge yayınlandı. OECD’ye üye ülkelerdeki öğrencilerin yaşam boyu öğrenmeye ne kadar hazır olduklarının irdelendiği rapor, Türkiye’deki öğrencilerin diğer ülkelere kıyasla okulda yeni bilgiler edinmeyi sevdiğini ortaya koydu.
#OECDOnlar gösteri dünyasının en ünlü anne ve kızlarından... Yıllar önce anneleri oyuncu olarak kariyer basamaklarını tırmanırken onlar daha küçücük birer bebekti. Şimdi aradan yıllar geçti, o güzel kızlar da büyüdü. Hatta birer birer kendi yuvalarını kurup ailelerini genişletiyorlar. Üstelik anneleri gibi kamera karşısında meslekler seçtiler.
#Andie MacdowellMünih Türk-Alman Velileri İnisiyatifi Derneği Başkanı Gonca Onal, 2024/2025 eğitim-öğretim yılına dair değerlendirmelerde bulundu. “Bavyera’da yaşayan Türk-Alman toplumu olarak, yeni eğitim-öğretim yılına büyük bir heyecan ve umutla başlıyoruz” diyen Onal, dernek olarak çocukların akademik, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Onal, “Eğitim, çocuklarımızın sadece bilgi değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinci kazanmaları için en önemli araçtır” diye konuştu.
#Münih2024-2025 Eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Okul öncesinde lisenin son sınıfına kadar milyonlarca öğrenci ve yüzbinlerce öğretmen ders başı yaptı. İşin içine aileleri ve diğer okul ve eğitim paydaşlarını da katınca ülke nüfusunun neredeyse yüzde 90’ını ilgilendiren ve hatta kapsayan önemli bir sürecin başladığı söylenebilir.
#Yeni Eğitim-Öğretim Yılı BaşlarkenTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinTürkiye’de mesleki eğitimle ilgili tartışmalar çoğunlukla doğru zeminde ilerlemiyor. Gün geçtikçe değeri daha da iyi anlaşılan mesleki eğitimin önemi konusunda bir mutabakat var, buraya kadar bir sorun yok. Ancak, konu bu mutabakatın nasıl hayata geçirileceği, yani mesleki eğitimin nasıl güçlendirileceğine geldiğinde tartışma bağlamından tümüyle uzaklaşıyor. Geldiğimiz noktada mesleki eğitime dair tartışmaların ’herkesin üniversiteye gitmesi yerine çoğu öğrencinin mesleki eğitime yönlendirilmesi’ fikriyle ‘mesleki eğitimin çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığı’ iddialarına kadar aşırı uçlar arasında savrulduğunu görüyoruz.
#Konuk Yazar