Pirinç buğdaygiller familyasına ait olan bir gıdadır. Oldukça besleyici olan ve birçok faydası olan pirincin birçok çeşidi bulunur. Kalorisi yüksek olan enerji veren bir gıdadır. Pirinç nasıl yetişir? Pirinç Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir? İşte detaylar.
#Pirinç Yetiştirmek- Su içinde bataklıkta yetişen tek tahıl bitkisi olarak bilinen pirincin ekiminden hasadına, kurutulmasından fabrikada işlenerek satılmasına ve pilav olarak sofralarda yer almasına kadar tüm aşamaları, birbirinden zahmetli uğraşılarla gerçekleştiriliyor - Gıda sektörünün stratejik ürünü olan pirincin ekimi için çiftçiler önce tarlaları keşanlara ayırarak içini su ile doldurup bataklık haline getiriyor, çeltikleri saçarak ekim yapıyor - Yetişmesi ve başak olgunluğunu yaklaşık 5 ayda tamamlayan çeltik yetişirken tarlalar sürekli su altında bırakılıyor, belirli olgunluğa erişen çeltikler biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor - Son aşamada pirinç fabrikalarına satılan çeltikler, kabuklarından ayrılıp pirinç haline getirilerek tüketicilerle buluşuyor
Geçen hafta sonu Maça Kızı sıra dışı bir etkinliğe imza attı. Projenin ardında Türkiye’nin turizm elçisi, Maça Kızı ile Bodrum’u dünya sahnesine taşıyan Sahir Erozan ve ülkemizin gurur kaynağı, en önemlisi de bugüne dek tanıdığım en mütevazı şef olan Aret Sahakyan vardı.
#Müge Akgünİnsanı doğadan ayıran sınırların ortadan kalktığı yerlere bayılıyorum. Hele de bu yerlerde toprak, ürün ve yemek üzerine idealist şeyler kurgulanmışsa orayla gönül bağım da çok farklı oluyor. Tıpkı Katar’da, çölün ortasında kurulan ekoçiftlik Heenat Salma’da olduğu gibi…
#SofraHimalayalardan akan bol mineralli ve vitaminli suların beslediği topraklarda yetişen basmati pirinç, içerik bakımından oldukça zengin olması ve ideal besin değerleriyle son zamanların gözdesi olmaya aday diyebiliriz. Peki basmati pirinç nedir, özelliği nelerdir? İşte, basmati pirinç faydaları…
#Basmai PirinçCOVID-19 pandemisiyle birlikte öğretmenler, en çok laboratuvar ortamında verilen derslerin çevrimiçi (online) ortama taşınmasında sıkıntılar yaşadı. Özellikle laboratuvar şartları ve malzemeleri olmadan öğrencilerinin bazı fen kavramlarını etkin öğrenebilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi için uygun öğrenme ortamlarını oluşturmakta zorlandılar.
#DeneyCHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçim çalışmalarını sürdürdüğü Denizli’de, kent turu attıktan sonra miting alanına geldi. Muharrem İnce konuşmasına "Tamam mı gari, yetti mi gari" sözleriyle başladı. 16 yıldır milletvekili olduğunu, sayısız miting yaptığını, toplantı yaptığını söyleyen İnce, "Denizli’de şehir içinde gördüğüm, bu alanda gördüğüm coşkuyu hiçbir alanda görmedim. Rahmetli Ecevit’in aynı 77’deki rüzgarını görüyoruz, diyorlar" dedi.
#Muharrem İnceRusya-Türkiye arasında gıda gerilimi sürüyor. Türkiye arasında ithalat ihracat gerilimi devam ediyor. Türkiye’nin Rusya’dan yaklaşık 1.3 milyar dolarlık ithalat değeri olan 6 gıda ürününün alımının durdurulmasına ilk tepki Kremlin’den geldi. Rusya Tarım Bakanlığı, "Türkiye’ye bazı yasakların kaldırılması kararını alabilecek bir heyetin nisanda gönderilmesi” planının iptal edildiğini duyurdu.
#RusyaPera Palas Otel’in Alman şefi Maximilian J.W. Thomae (44), Türk modern mutfağı denince akla ilk gelen isimlerden. Rakılı dondurma, ıstakozlu mantı, çikolatalı baklava ya da asma yaprağına çorba hep onun marifeti. 18 yıldır İstanbul’da yaşayan ve yemek kültürümüzü Osmanlı mutfağına kadar inceleyen Thomae, Knorr’un modern tavuk suyunun tanıtım yüzü oldu. Ünlü şefle Türkiye macerasını ve yemek kültürümüzü modernleştirmesi üstüne konuştuk.
Yarın Şeker Bayramı. Bir ay boyunca oruç tuttuktan sonra, tatlı yiyip tatlı konuşmanın zamanı. Bu hafta jüri üyelerimize bayram ziyaretine giderken götürülecek en iyi tatlıları sorduk. Tatlıcı adreslerinin yanı sıra, oradan özellikle hangi ürünün alınması gerektiğini de söylediler. Bir kutu baklava veya çikolata klasikleşmiş hediyeler olsa da alternatif seçenekler var. Örneğin sakızlı muhallebi veya su muhallebisi ya da kestaneşekeri. İşte en iyi 10 listemiz.
Bu haftaki alışılmadık bir yolculuk. Buram buram maya kokan, geçmişten bugüne uzanan bir güzergâhtan geçeceğiz. Ramazanın vazgeçilmezi mis gibi ekşi maya kokan, altı kepek tozu ile kaplanmış pidelerdir. Yüzyıllardır bu pideleri Kastamonu’dan İstanbul’a özel olarak gelen ustalar pişirir. İnsan sırf bu pideler yüzünden ramazanın bitmesini hiç istemez.