Güncelleme Tarihi:
Pirinç tanesi büyüklüğünde 3 bin yapay et şeridinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş hamburger sayesinde 10 yıl içinde süpermarketlerde yapay et satışının mümkün olabileceği ve uzun vadede dünya nüfusunun inek, domuz, tavuk ve kuzu eti ihtiyacının laboratuvarlardan karşılanabileceği düşünülüyor.
Projenin mimarı tıbbi fizyolojist Mark Post, "Şu anda tarımsal kapasitemizin yüzde 70’ini, et ihtiyacımızı karşılayacak hayvanları yetiştirmek için kullanıyoruz. Yakında alternatiflere ihtiyacımız olacak. Hiçbir şey yapmazsak kısa zamanda et lüks bir yiyeceğe dönüşecek ve çok pahalı olacak" dedi.
Post, gelecekte sadece kısıtlı sayıda hücre bağışçısı hayvanın stokta tutulmasını ve daha sonra etlerin laboratuvar ortamında çoğaltılmasını hayal ettiğini belirtti.
Mark Post, "Bir gün az sayıda bağışçı hayvanın stoklandığı ve bu hayvanlardan alınan kök hücrelerle üretim yapıldığı bir dünya düşünüyorum. Ancak kök hücrelerin bir yerden gelmesi gerekeceği için bu sistemde de hayvanlara ihtiyaç olacak" dedi.
Dünya Gıda ve Tarım Organizasyonu’na göre 2050 yılında dünyanın et ihtiyacı şu ankinin iki katına çıkacak.