Koronavirüs salgını dünyanın üzerine kâbus gibi çöktüğünde Pfizer ile birlikte bir aşı geliştirerek milyonlarca insanın hayatını kurtaran BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin bir kez daha tüm dünyaya umut aşıladı. Ülkemizin gurur kaynağı bilim insanları bu kez de kanseri alt edecek bir başarıya imza attı…
#BiontechRana Sanyal’ın öncülüğünde kurulan biyoteknoloji girişimi RS Research’ün geliştirdiği akıllı, hedefli kanser ilacı, faz-1 klinik çalışması için gönüllüleri kabul etmeye başladı. İlacın mucidi Rana Sanyal: “Dünyada bunları başaran insanların bizden farkı yok diyerek bu noktaya gelmeyi başardık.”
#RS ResearchCovid-19 salgınında tehlike hala geçmiş değil... Salgından çıkış için en önemli araç aşılama. Çeşitli tıbbi problemler nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için ise aşı konusu çok daha hassas. Bu konuda akıllardaki soruları uzmanlara birlikte masaya yatırdık...
#KoronavirüsDünyanın Covid-19'a karşı umudu olan Pfizer/BioNTech aşısı, BioNTech CEO'su Uğur Şahin'in kararlılığı ve ikna kabiliyeti olmasa hayatımızda olmayabilirdi. Aşının doğuşunun ilham verici hikayesine hazır mısınız?
#Özlem TüreciÇin'de geliştirilen aşının Türkiye'deki Faz-3 çalışmaları kapsamında yapılan gönüllü uygulamasına katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Demirer, "21'inci günde antikor baktırdım, hakikaten çok yüksek düzeyde antikorum çıktı. Çin aşısı ölü bir aşı. Dolayısıyla güvenilir bir aşı, tarihsel bir kaydı da var" diyerek aşının yaptırılması gerektiğini söyledi.
#AşıFinancial Times (FT) gazetesi, Yılın Kişisi olarak koronavirüs aşısını bulan BioNTech'in kurucuları Türk bilim insanları Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'i seçti. Özlem Türeci’nin Yılın Kişisi olarak seçilmesi sosyal medyanın da en çok konuşulan konularından biri oldu. Peki, 'Yılın Kişisi' olarak seçilen Özlem Türeci kimdir?
#'Yılın Kişisi' Olarak Seçilen Özlem TüreciDünyanın gözü kulağı koronavirüse karşı bir aşı bulunmasında. İlaç sanayi, hükümetler koronavirüse karşı bir an evvel bir aşı bulma yarışında. Kim ötekinden bir adım önce aşıyı piyasaya sürecek? Hangi ülke öncelik sahibi olacak ve hangi ilaç şirketi bu sayede milyarlar kazanacak? Dünya çapında 120 aşı projesi bu yarışı bir adım önde bitirmek için çalışıyor.
#Koronavüris AşıADD kurucu üyesi ve 4. genel başkanı Prof. Dr. Özer Ozankaya, “TBMM’nin 100. yıldönümünde, bağımsızlık savaşını kazandıran ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş olan Meclis yönetiminin yerine, siyaset biliminde benzeri bilinmeyen bir cumhurbaşkanı yönetiminin ağır olumsuzluklarını yaşıyoruz” diyor. Ve devam ediyor:
#Yazarİlaç devi Pfizer, Amerika’daki en önemli bölümünü ilk defa bir yabancıya emanet etti. 52 milyar dolarlık cironunun yüzde 10’unu temsil edecek olan Berk Gürdoğan, “Pfizer Amerika Temel Sağlık Başkanı” olarak atandı. 1995’ten beri şirkette çeşitli pozisyonlarda görev yapan Gürdoğan, gençlere “İlkelerinizden asla vazgeçmeyin” mesajı verdi.
#PfizerYan etkileri az ve baş edilebilir, buna karşılık çok sayıda kansere karşı efektif olan immünoterapi (immünoonkoloji) ilaçların kemoterapi ve diğer tedavilerin yerini alıp almayacağını zaman gösterecek. İlk araştırmalar bu ilaçların “devrim” olduğunu işaret etse de sorunlu bazı alanlar var. Sorunların başında ilaçların tüm hastalara etki etmemesi geliyor.
#KanserNovartis GSK'nın onkoloji ürünlerini alacak, aşı ve hayvan sağlığı bölümünü elden çıkaracak. Öte yandan Novartis ayrı bir anlaşmayla hayvan sağlığı bölümünü Eli Lilly'e yaklaşık 5.4 milyar dolara satacak. Şirketin satış ve satın alma işlemlerinin toplam faturası 27 milyar dolar olarak ifade ediliyor.
5 yıl içinde 42 ilacın patent süresi doluyor. Aynı ilaçların eşdeğerleri daha ucuza üretilecek. Türkiye, giderek büyüyen 58 milyar dolarlık eşdeğer ilaç üretiminde cazibe merkezi oluyor. Business Monitor International verilerine göre, 2005’te 2.6 milyar dolar olan Türk eşdeğer ilaç pazarı 2010’da 4.6 milyar dolara ulaşacak.