İlaç sektörünün önü açık

Güncelleme Tarihi:

İlaç sektörünün önü açık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2009 16:32

Deva Yönetim Kurulu Başkanı Haas, "Türkiye için, ilaç sektörü için ve Deva için parlak bir gelecek görüyoruz" dedi.

Deva Holding, yeniden yapılanma ve iki yeni tesisin üretime başlaması dolayısıyla 2008 yılında yapılan yatırım toplamının operasyonel maliyetlerle birlikte 200 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Deva, 2009 için 350 milyon dolar ve 500 milyon TL satış cirosu hedefliyor.

Deva Holding'in yatırımları ve 2009 hedefleri hakkında bilgi vermek üzere Genel Müdür Serdar Sözeri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Yönetim Kurulu Başkanı Philpp D. Haas" 2008 bir anlamda bizim için yeniden kurulmuş kadar önemli bir yıl oldu ve geleceğin temellerini sağlam bir şekilde yeniden attık. 4 yeni ilaç üretim tesisini devreye koyarken insan kaynakları anlamında da kapsamlı bir yeniden yapılanma gerçekleştirdik. 2009'un ilk çeyreğinde tüm bu çalışmalar tamamlanmış olacak" dedi.

“2009’A İYİMSER BAKIYORUZ”

Haas, 2008’de üretim tesislerinin inşası için yaptıkları doğrudan yatırım maliyetinin 100 milyon dolar olduğunu, gerçekleşen diğer operasyonel maliyetlerle toplam yatırım rakamının 200 milyon dolara yaklaştığını belirterek şunları söyledi:

"Taşınma ve mevcut makinelerin yeniden tesisi yanı sıra bazı ilaçları da piyasaya sunamadığımız dönemler olması nedeniyle 2008'e yüzeysel olarak bakıldığında çok başarılı bir yıl demek zor.Ancak daha büyük resme bakıldığında Deva'nın artık büyük bir sıçrama gerçekleştirmeye hazır olduğunu ve 2009'a bu anlamda büyük güvenle baktığımızı söyleyebilirim. Yaptığımız tüm yatırımların meyvesini 2009'da toplayacağız. Ekonomideki zorlu koşullara rağmen 2009'a iyimser bakıyoruz."

“KONSİNYE SATIŞLARI BIRAKTIK DOĞRUDAN SATIŞA GEÇTİK”

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Haas, 2008'deki yatırımlar hakkında bilgi verirken, "Fabrikaların inşası yanında ciddi maliyetlerimiz oldu. Taşınmanın ve makinelerin yeniden tesisinin maliyeti 30 milyon dolar düzeyinde oldu. Piyasaya bu taşınma döneminde veremediğimiz ilaçlar nedeniyle satış kaybımızı da 20 milyon dolar civarında hesaplıyoruz. Ayrıca inşaat gecikmelerinin de maliyeti de 20 milyon dolar olarak civarında. Yani inşaatın kendi maliyetinin yanında bu rakamın çok üzerine çıkan ve operasyonel diyebileceğimiz ciddi bir harcama gerçekleştirdik" diye konuştu. Konsinye satış yöntemini 2008'de terk ettiklerini ve şimdi doğrudan satış yöntemine geçtiklerini kaydeden Haas" Konsinye satışları durdurduğumuz için bu kanalda toplam satışlar üzerinde 10 milyon dolar civarında bir olumsuz etkisi oldu” dedi.

“KRİZİ ÖNGÖRDÜK,AMA YATIRIMDAN VAZGEÇMEDİK”

Krizle ilgili bir değerlendirme yapan Haas şunları söyledi:

"Krizi öngörüyorduk ama benim için sürpriz olan krizin gelişinin bu kadar gecikmesiydi. İlaç sektörü bu krizden en az etkilenen sektör. Dolayısıyla bu yatırımları yapmakta tereddüt etmezdik. Biz bir risk aldık ve doğruyu yaptığımızı da şimdi görüyoruz. Türkiye için, ilaç sektörü için ve Deva için parlak bir gelecek görüyoruz. Burada öz sermaye ağırlıklı bir yatırım yapmanın faydasını gördük. Temelde borç yapımız düşük oranlarda. 2008'de iki kez sermaye artışına gittik.2009'un ikinci yarısından itibaren yatırımlarımızda öz sermaye ağırlık bir yapıda gideceğiz."

2009 ile ilgili beklentilerini açıklayan Philipp Hass, Ocak ayı sonuçlarının iyi çıktığını aktararak, "2008'de dönem dönem ürünsüz kalmanın olumsuz etkileri oldu. Şimdi 2009'da böyle bir etki yaşanmayacağı için satışlarımız iyi olacak. Ayrıca üretim kapasitesi nedeniyle bazı ihalelere de katılamadık. Şimdi 2009'da ihalelere de etkin bir şekilde yer alacağız. Bu da satış performansında gözle görülür bir etki yaratacak" dedi.

“YATIRIM YAPMADAN BÜYÜMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Yatırım yapmadan büyüme şansının olmadığını kaydeden Haas, "Biz Levent'teki tesis ve arazimizi satarak çok doğru bir iş yaptık ve doğru bir risk üstlendik. Şimdi tesislerimizi hızla bitirerek üretim kapasitelerimizi pazarın ihtiyaçlarını karşılayabilir hale getirdik. Adım adım bu süreci yaşamış olsaydık şimdi daha zor durumda olabilirdik. Zorlu günlerin sonuna gelmiş durumdayız" dedi.

Deva'nın mevcut ürün portföyü yanı sıra yeni ilaç alanlarına da girdiğini belirten Haas, "Biz temelde antibiyotikler ağırlıklı bir firma idik. Ancak iki yıl önce aldığımız bir kararla diğer alanlara da yöneldik. Şimdi ürün portföyünü merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler, gastro, onkoloji gibi alanlarda da genişletme çabamız sürüyor. Antibiyotiklerde büyük oyuncu olma rolümüzü korurken, esas olarak büyümeyi bu yeni ilaç kategorilerinde gerçekleştireceğiz" görüşünü ifade etti.

“GÖZLERİMİZ ÇEVREMİZE AÇIK”

Haas, temettü dağıtacak mısınız" şeklindeki soruya, "Temettü dağıtmaya tabi ki karşı değiliz. Ancak bizim asıl hedefimiz yatırımcılar için çok daha değerli bir şirket yaratmak.Dolayısıyla temettü dağıtılırsa da küçük bir rakam olabilir" yanıtını verdi.

Haas, dünya ilaç sektöründeki birleşmelerin Türkiye'ye yansımalarına ilişkin bir soruya da, “Tüm dünyada birçok sektörde olduğu gibi ilaç sektöründe de birleşmeler ve daha büyük yapıların ortama çıkması süreci yaşanıyor. Pfizer'ın Wyeth'i satın alması büyük bir birleşme, ancak Türkiye pazarına kısa zamanda bir etkisi olacağını sanmıyoruz. Bizim çevremizde olan biten her şeye karşı gözlerimiz açık. Ancak Deva için görünür bir gelecekte bir birleşme-satın alma düşüncesi yok" karşılığını verdi.

“İSTİHDAMDA KÜÇÜLME YOK”

Genel Müdür Serdar Sözeri’nin verdiği bilgiye göre, Deva Holding, Türk ilaç sektöründe kutu bazında yüzde 5.2 pazar payıyla 5’inci, ciro bazında ise yüzde 3.6 pazar payıyla 8’inci oyuncu konumunda bulunuyor. Sözeri, şu anda toplam çalışan sayısının 1800 olduğunu, kriz koşullarında dikkatli büyümekten yana olduklarını ve istihdamda bir küçülme planlamadıklarını, aksine yeni tesisler nedeniyle yeni istihdam yaratabileceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!