Beslenme Uzmanı Elvan Odabaşı’nın astronotların besinlerinden esinlenerek geliştirdiği peyniraltı suyu tabanlı protein içeceği, afet dönemlerinde sağlıklı beslenme sorununa çare olacak bir işbirliği yarattı. Gönüllü bilim kurulu tarafından geliştirilen ürün için INOGAR, Esenyurt Belediyesi ve Save the Children işbirliğinde kooperatif kuruldu. Kooperatifle hem protein açısından yeterli beslenemeyen gruplara ürün dağıtılacak hem de dezavantajlı kadınlara istihdam yaratılacak.
#AstronotSon yıllarda tüketicileri yanıltan ambalajlarla uygun fiyata satılan eritme peynirler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlığın hazırladığı yeni peynir taslağına göre, eritme peynirlerin artık yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde satılmasına izin verilmeyecek. Bu peynirlerin adının yazım punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Taslak ile katkılı peynirleri de düzenleyen Bakanlık, peynirlerdeki çeşni oranını yüzde 6 ile sınırlayacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıÖnceleri kendinden şüphe ettiği her halinden belli bir genç adamdı. Ardından orta yaşlı mutsuz bir kocaya dönüştü. Bugün ise kazandığı özgüven ve bilgeliğin, ağarmış saçlarına yansıdığı söyleniyor. Peki gelecekte bizi ne bekliyor? Kral Charles'ın şifrelerini Prens Charles'ın hayatında aradık.
#Kral 3'Üncü CharlesMis gibi bir sosla marine edilmiş, tam ayarında pişmiş bir tavuk kanat, yaz aylarında mangalın vazgeçilmezlerinden... Köz tadının yeri ayrı olsa da sıvıyağda kızarmışını da çok seviyoruz. Lezzetten hiç ödün vermeden fırında pişirmek de çok pratik. Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya farklı pişirme yöntemleriyle yapabileceğimiz üç nefis kanat tarifi veriyor.
#IzgaraBaşlangıçta gıdaları muhafaza etmek amacıyla kullanılan fermentasyon, günümüzde daha sağlıklı beslenmek için tercih edilen bir yöntem. Üstelik bu sayede aldığımız lezzet de artıyor. Sebzelerin yanı sıra meyveleri de fermente edebilirsiniz. Su, şeker ve peynir altı suyu katıp bekletin, fermente olmuş bu meyveleri reçel veya sos olarak kullanın ya da nefis smoothie’ler hazırlayın.
#FermenteSon dakika... TRT Haber'e konuk olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj (deniz salyası) sorununun nasıl kontrol altına alınacağını açıkladı. Müsilajın oluşmasında madde madde açıklayan Bakan Kurum, "Yapacağımız Eylem Planı ile Marmara Denizi 5 senede eski haline gelir" ifadelerini kullandı.
#Murat KurumGlutatyonun karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas aminoasit olduğunu belirten Organ Nakli Bölümü' nden Prof. Dr. Onur Yaprak, “Yaşlanmaya ve beslenme yetersizliğine bağlı zamanla glutatyon depoları azalır. Vücudumuzun glutatyon depolarının yüksek tutulmasını sistein, sülfür, selenyum, C vitamini içerikli gıdalar ile sağlayabiliriz. Kırmızı et, balık ve tavuk eti, brokoli, lahana, karnabahar, sarımsak, soğan, peyniraltı suyu en önemli kaynaklardandır” dedi.
#AileGlutatyonun karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas aminoasit olduğunu belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, Yaşlanmaya ve beslenme yetersizliğine bağlı zamanla glutatyon depoları azalır. Vücudumuzun glutatyon depolarının yüksek tutulmasını sistein, sülfür, selenyum, C vitamini içerikli gıdalar ile sağlayabiliriz. Kırmızı et, balık ve tavuk eti, brokoli, lahana, karnabahar, sarımsak, soğan, peyniraltı suyu en önemli kaynaklardandır dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakSon yıllarda sıkça yayılan ve karaciğeri eski haline getireceği iddia edilen popüler detoks kürlerine karşı vatandaşları uyaran Organ Nakli Bölümü Prof. Dr. Onur Yaprak “Sağlıklı bir karaciğere sahip olmak kısa süreli uygulanan kürler ile değil ancak bir hayat tarzı değişikliği ile mümkün olabilir” dedi.
#SağlıkGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, peynirin tuz ve yağ oranları ile etiket bilgilerine ilişkin standartları belirleyen tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere, kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek. Peynirlerin etiketinde, "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir", "çiftlik peyniri" gibi nitelemelere yer verilmeyecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, okul sütü programı kapsamında süt dağıtımı yapılan bütün illerden süt örneklerinin alınarak ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulduğunu, bugüne kadar örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine (Stafilokok enterotoksini) rastlanmadığına dair verilerin mevcut bulunduğunu açıkladı.