OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 10, 2003 00:00
Ankara'da ekmeğin fiyatına yüzde 33.3 zam yapıldı. Piyasada daha önce 200 gramı 200 bin liradan satılan ekmeğin gramajı 300'e yükseltilirken, fiyatı 400 bin lira oldu.Buna göre, ekmeğin kilo fiyatı 1 milyon liradan, 1 milyon 333 bin 333 liraya yükseldi. Yeni fiyatla ekmek satışlarına dünden itibaren başlandı. Fırınlar ayrıca, 150 gramlık ''yarım ekmek'' üretecek, yarım ekmek 200 bin liradan satılacak.    Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Yusuf Ekşi, un ve özellikle akaryakıttaki fiyat artışlarına rağmen ekmeğe son 18 aydır zam yapılmadığını belirtti. Geçen yıl Ekim ayında zam yapılmasının gündeme geldiğini, ancak ''
seçim fırsatçılığı'' olarak değerlendirilmemesi için kimsenin fiyat artırmadığını anlatan Ekşi, son dönemde 50 kilogramlık (KG) unun fiyatının 28 milyon liraya çıktığını, Irak'a müdahale olasılığı nedeniyle özellikle Doğu ve Güneydoğu'da un ve buğday stoku yapıldığını, bunun da piyasayı ve fiyatları olumsuz etkilediğini söyledi.    Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) sıfır gümrükle buğday ithal etmesi için karar alınmasına karşın şimdiye kadar 100 bin ton ithalat yapılabildiğini, 400 bin tonluk ithalat konusunda şimdiye kadar bir gerçekleşme olmadığını kaydeden Ekşi, İhale Yasası nedeniyle ithalatın geciktiğini öne sürdü. GRAMAJ SORUNU Oda olarak 25 tip ekmek için fiyat belirlediklerini, halk tipi ekmeğin 300 gramının 400 bin liraya satılacağını, 450 gramlık ata ekmeğin fiyatının 600 bin lira olacağını açıklayan Ekşi, ''isteyen yarım ve çift ekmek üretebilecek. Vatandaş istiyorsa bir ekmeğin yarısını üretecek'' dedi. Bu durumda fırınlar 150 gram ekmek de üretebilecek. Ancak yürürlükteki Ekmek Kodeksi'ne göre 200 gramın altında ekmek üretilemiyor. Ekmeğin en az 200 gram veya buna 50'şer gram eklenerek bulunacak ağırlıklarda üretilmesi gerekiyor.         HALK EKMEKTE ZAM YOK Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından üretilen ''halk ekmeği''nin fiyatında ise şimdilik değişiklik yok. Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Ali İlkbahar, şimdilik fiyat artırmayı düşünmediklerini belirtirken, unun çuvalını 25-27 milyon liradan aldıklarını, son dönemlerde unda özel bir fiyat artışının olmadığını söyledi. Fırıncıların 150 gramlık ekmek üreteceği yolunda duyum aldıklarını ifade eden İlkbahar, bunun Gıda Kodeksi'ne aykırı olduğuna dikkati çekerken, halk tipi ekmekte gramaj standardı olmaması halinde tüketicinin mağdur olacağını belirtti. İlkbahar, ''vatandaş markette gidip ekmeği ölçemeyeceğine göre, 150 gramlık ekmek de 200 gramlık ekmek de aynı fiyata satılabilir. Vatandaş mağdur olur. Mutlaka halk tipi ekmeğin gramı, piyasada aynı olmalı'' dedi.     TMO 90 BİN TON BUĞDAY DAĞITTI Edinilen bilgiye göre, serbest ticaret anlaşmaları kapsamında verilen tavizler çerçevesinde, TMO, şimdiye kadar 140 bin ton, sıfır gümrük vergisi ile ekmeklik buğday ithal etti. Bunun 90 bin tonu değirmenlere dağıtıldı, 50 bin tonunun da bayramdan sonraki hafta dağıtılması öngörülüyor. Spekülasyonların ve fiyat artışlarının önlenmesi için TMO'ya sıfır gümrük ile 400 bin tona kadar buğday ithalatı yetkisi verilmesi konusunda bir Bakanlar Kurulu Kararı hazırlandı. Gerekirse bu karar kapsamında ithalat yapılabilceği belirtildi.    Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Yusuf Ekşi'nin verdiği bilgiye göre, Ankara'da 9 Şubat'tan beri uygulanan ekmek satış tarifesi şöyle:         Ekmek Türü    Gramajı         Fiyatı (TL) ------------- ------------   ------------- Ata ekmeği      450            600.000 Normal ekmek    300            400.000 ''Yarım'' ekmek 150            200.000     Gıda Kodeksi'ne göre, un, su, tuz ve maya dışında diğer hububatların unları, patates, ceviz, tarçın, peyniraltı suyu, süt gibi katkı maddeleri katılarak üretilen ekmek çeşitlerinden, 400 gramlık çavdar, köy, pide ekmekleri 600 bin liraya, 250 gramlık tuzsuz, kepek,baget, sütlü, örgü, mısır ekmeği 400 bin liraya, 500 gramlık tost, yulaf, tahıl, gluten ekmeği 1 milyon liraya, 500 gramlık
diyet ekmeÄŸi 800 bin liraya, 75 gramlık hamburger ve sandviç ekmekleri 150 bin liraya, 50 gramlık minirol ekmeÄŸi ise 100 bin liraya satılacak. EkÅŸi, Gıda Kodeksi'nde, ekmek çeÅŸitleri açısından bir gramaj sınırlaması olmadığına dikkati çekti.Â
button