FAO’nun açıkladığı temmuz ayı Gıda Fiyat Endeksi’ne göre, gıda fiyatları temmuz ayında aylık bazda yüzde 8.6’lık düşüş gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 13.1’lik artış kaydedildiği belirtildi. Temmuz ayında ortaya çıkan tablo her ne kadar pozitif olsa da gübre fiyatları ve küresel ekonomik konjonktürdeki durum nedeniyle belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekildi.
#FAOTunceli'nin Çemişgezek ve Pertek ilçelerinde küçükbaş hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan aileler, hayvanlarını yaylalara götürmek için 6 bin lira maaşla çalıştıracakları çoban bulamadıklarını söyledi. Güvenlik sorunları nedeniyle zor durumda durumda olduklarını belirten besiciler, "Bir çobanın maaşı şu an bir valinin maaşından daha fazlas. Çoban arıyoruz, kimle konuşsak bizden aylık 8 bin 9 bin TL maaş istiyor.
#TunceliSon günlerde süt ürünlerine vatandaş yaklaşamaz oldu. Özellikle büyük markaların süt ürünleri, zincir marketlerde ardı ardına zamlandı. Çiğ süt fiyatına ağustosta yapılan 9 kuruşluk zam, beyaz peynire 5 TL, tereyağa 8.5 TL, yoğurda ise 1 TL’lik zam olarak yansıdı. Sektör temsilcileri ise zamların sebebinin üreticiler olmadığını, marketlerin fiyatların yukarı çektiğini iddia etti. Market markalı ürünlerin fiyatında ise düşüş var.
#Peynir FiyatlarıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiğ süt fiyatlarının artmamasının üreticiyi mağdur ettiğini, üretiminin sürdürülebilirliği açısından tehlike oluşturduğunu bildirerek, "Çiğ süt fiyatlarını 19 aya yakın bir süredir, satışlarda sorun olduğu gerekçesiyle artırmayan, hatta son 3 aydır düşüren sanayici, üretimini son gaz sürdürüyor. 2015 yılında süt alımını ve süt ve süt ürünleri üretimini yüzde 2 ile yüzde 37,4 arasında değişen oranlarda artırdı" dedi.
#Türkiye Ziraat Odaları BirliğiVAN’DA KAHVALTI SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ OTLU PEYNİRİ İSTANBUL’DAN GELEN BAZI TÜCCARLARIN TOPLU SATIN ALMALARI SEBEBİYLE ÜRÜN AZLIĞINDAN FİYATLARIN YÜKSELDİĞİ BELİRLENİRKEN, İSTANBUL FATİH İLÇESİNDE OTLU PEYNİRİN VAN’A ORANLA DAHA UCUZA SATILDIĞI İLERİ SÜRÜLDÜ.
Memur ve hükümet arasında toplu sözleşme görüşmelerinin 5. oturumu dün yapıldı. Oturumda müzakerelerin hafta sonuna kadar sürmesi kararı çıkarken, Maliye Bakanlığı ise Memur-Sen’in teklifine yönelik yaptığı hesaplamada 28.4 milyar TL’lik bir bütçenin oluştuğuna dikkat çekti. Görüşmelerde, 2002 yılında en düşük memur maaşı ile kaç kilo domates, kaç kilo zeytin, peynir alındığını ve bugünkü en düşük memur maaşıyla bu ürünlerden ne kadar alınabildiğini karşılaştırıldı.
İyi bir iftar sofrası sadece ana yemekten oluşmaz. Bir kere oruç açmak için masada mutlaka iyi cins bir zeytin bulunmalı. Sonra ağız tatlandıracak bir hurma, beyaz peynir, pidenin arasına konulacak pastırma ve diğerleri... İftariyelik çeşitleri o kadar zengin ki sadece oruç tutanların değil herkesin iştahını kabartıyor; çarşı pazar gezmeyi zevkli bir hale getiriyor. Bu haftanın jürisi Ramazan sevincine ve bereketine ortak oldu iftariyeliğin en iyi 10 adresini belirledi
İtalya’nın başkentinde, sokaktaki günlük yaşamı görmek isterseniz tarihi bölgedeki Campo Dei Fiori’ye uğrayın. Bu meydanda pazar hariç her gün, öğle saatlerine kadar dev bir pazar kuruluyor. Bu pazarda Roma civarında yetişen yerel ürünlerle birlikte İtalyan damağına cazip gelen her türlü ithal meyveyi, sebzeyi bulmak mümkün. Çevresindeki restoranlarda, yerel lezzetler tadılabiliyor. Gezgin ve Slow Food hareketinin Türkiye’deki üyelerinden Ayfer Yavi gitti, fotoğrafladı ve yazdı.
Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ'daki bir otelin restoranında satılan çorba, bu sezon da gündemde. Geçen sezon 500 TL'ye satılan çorba, yeni sezonda kasesi 1000 TL'den tatilcilerin damak tadına sunulacak. İçerisinde kurutulmuş dağ mantarı ve ceviz olan çorbanın fiyatının maliyetlere göre uygun olduğunu söyleyen işletme müdürü Süleyman Güngör, "Abartılı bir şekilde fiyatı, ön plana çıktı. Lezzeti değil. Özel bir çorba, buraya has bir çorba" dedi.
#Çorba