Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2010 00:00
Karpuz fiyatının artışında havaların sıcak gitmesi ve Ramazan ayı dolayısıyla talebin artmasının da etkili oldu. Diğer bir etki ise yüksek sıcaklıkların açıkta yetiştirilen ürünlerde yanmaya yol açması
AĞUSTOS ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürün karpuz, fiyatı en çok düşen ürün ise soğan oldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) yazılı açıklamasında, Ağustos ayındaki, üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 393’lere ulaştığı, ürün grupları itibarıyla bakıldığında ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 260,7, kurutulmuş ürünlerde yüzde 392,8, baklagillerde yüzde 290,9, pirinçte yüzde 166,4’lere, hayvansal ürünlerde yüzde 203’lere kadar çıktığı kaydedildi.
Açıklamaya göre, Ağustos ayındaki market fiyatlarına bakıldığında, limon, kavun, nohut, yumurta, süt, tavuk eti, toz şeker ve pirinç fiyatlarında değişim görülmedi. Yeşil mercimekte yüzde 0,4, kuru incirde yüzde 0,7, kuru fasulyede yüzde 1,5, armutta yüzde 3,7, havuçta yüzde 4,4, fındıkta yüzde 4,5, kuru üzümde yüzde 5,3, patateste yüzde 15, soğanda ise yüzde 20,1 fiyat düşüşleri görüldü.
Salatalık ikinci
Buna karşılık, karpuzda yüzde 100,4, salatalıkta yüzde 58,3, yeşil fasulyede yüzde 46,4, sivri biberde yüzde 30,6, domateste yüzde 25,6, patlıcanda yüzde 24,8, şeftalide yüzde 9,5, kuru kayısıda yüzde 7,5, dana etinde yüzde 7,1, elmada yüzde 6,4, kuzu etinde yüzde 5,7, kırmızı mercimekte ise yüzde 0,7 fiyat artışı oldu.
Ağustos ayındaki “üretici fiyatlarına” bakıldığında ise nohut, pirinç, kuru kayısı, yumurta, süt ve kuzu etinde fiyat değişimi olmadığı, karpuzda yüzde 177,5, salatalıkta yüzde 89,2, kavunda yüzde 54,2, sivri biberde yüzde 52,6, yeşil fasulyede yüzde 50, patlıcanda yüzde 49,1, domateste yüzde 31,7, patateste yüzde 21,9, kuru üzümde yüzde 14,9, elmada yüzde 14,8, havuçta yüzde 9,8, limonda yüzde 9,6, dana etinde yüzde 2,7, kırmızı mercimekte ise yüzde 1,9 fiyat artışı olduğu görüldü.
Düşen etiket markette yok
BAŞTA karpuz olmak üzere yaş sebze meyvede görülen fiyat artışında, yaz döneminde meydana gelen iklim değişikliklerinin etkili olduğu kaydedilen açıklamada, Ağustos ayındaki yüksek sıcaklıkların açıkta yetiştirilen ürünlerde yanmaya yol açtığı ifade edildi. Karpuz fiyatının artışında havaların sıcak gitmesi ve Ramazan ayı dolayısıyla talebin artmasının da etkili olduğu belirtildi.
Soğan, armut, kuru fasulye, yeşil mercimek, kuru incir ve fındıkta üretici fiyatları çok düşerken, market fiyatlarının daha az düştüğü anlatılan açıklamada, “Dana etinde marketlerdeki fiyat artışı üreticideki fiyat artışından fazla olmuştur. Kuru kayısı ve kuzu etinde üretici fiyatı geçen aya göre değişmezken market fiyatı artış göstermiştir. Kuzu eti fiyatı market raflarında yüzde 5,7 artmıştır. Şeftalide ise üretici fiyatı düşerken market fiyatı artış göstermiştir. Üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır” denildi.