‘İzmirli’ mozzarella

 PEYNİR fiyatları etle yarışıyor. Ünlü İzmir tulumunun, Bergama tulumunun iyisi 150 TL civarında. Etin kilosunun da aşağı yukarı aynı fiyatlarda olduğunu düşünürsek artık peynir ekmekle de günü kurtaramayacağız.

Haberin Devamı


Gözlerin ete ve peynire döndüğü şu günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz hafta Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir toplantı yaptı. Ulaşım projelerinden koku sorununun çözümüne kadar İzmirle ilgili pek çok konuda bilgi verdi. Ama sürpriz olarak dile getirdiği bir konu vardı ki kendi payıma hayli meraklandım.

SÜRPRİZ PEYNİRLER
‘İzmirli’ markasıyla yakın gelecekte piyasaya sürülecek sürpriz peynirlerden söz ediyordu Soyer. Başkan’ın, “Marttan beri kooperatifler aracılığıyla 16.5 milyon liralık küçükbaş sütü aldık ve tamamından peynir yaptık. Peynirleri yine kooperatifler üretti. Bunları işlemek, peynir yapmak için 5 milyon liralık masraf yaptık. Toplamda 40 milyon liralık peynirimiz oldu. Sadece dört ayda ve yalnızca tek bir kalem ürün üzerinden 18.5 milyon liralık katma değer yarattık” sözlerini hatırlarsak sürpriz peynirler keçi peyniri olabilir.
Malum, kuraklıkla mücadele için yeni iklim ve bölgenin koşullarına uygun küçükbaş hayvan yetiştiren çiftçileri Büyükşehir Belediyesi destekliyor. Ayrıca bu hayvanların sütünü işleyecek günlük 100 ton üretim kapasiteli süt işleme tesisleri de yaz sonunda Bayındır’da açılıyor.

Haberin Devamı

MANDA SÜTÜNDEN
Ama asıl sürprizi herhalde manda sütünden yapılmış İzmirli mozzarella peynirleri yapacak. İki yıl kadar önce Başkan Tunç Soyer, bugün dünya mutfaklarına İtalya’dan ulaşan mozzarella peynirinin manda sütünden yapıldığını, İtalya’ya giden mandaların ise bu bölgeden gittiğini belirterek, “Biz kendi değerimize sahip çıkamazken başkaları bundan dünyaya pazarladıkları bir ürün yaratıyor. En büyük zenginliğimiz bu bereketli topraklar ve iklim, ancak biz bunları kullanmıyoruz. Aklımızı başımıza toplayarak üretmek, ürettiğimizi dünyaya satmak mecburiyetindeyiz. Manda besiciliğini de bu amaçla İzmir’den başlayarak yeniden yaygınlaştıracağız. Hedefimiz manda sütünden katma değeri yüksek, İzmir’e özgü ve tüm dünyaya pazarlayacağımız İzmir mozzarellası gibi ürünler üretmek” demişti.
Daha sonra Selçuk’ta yetiştirmek isteyen çiftçilere manda verilmişti. Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise Selçuk Efes’in pilot bölge seçilerek bu projeyi başlamasıyla ilgili açıklamasında, “Terra Madre Fuarı İzmir’de yapılacak. Biz de kadın üreticilerimizin ürettiği manda yoğurdu, manda kaymağı ve İzmir mozzarellası ile orada olacağız” demişti.

Haberin Devamı

KEÇİ Mİ, MANDA MI?
Bu açıklamaları hatırlayınca, İzmirli markasıyla muhtemelen eylüldeki uluslararası fuarda piyasalara sürülecek peynirlerin mozzarella olması hiç sürpriz olmayacak. Ama İtalyan mozerella peynirlerinin fiyatlarının hayli yüksek olduğunu, Başkan Soyer’in de katma değeri yüksek peynirler üreteceği sözünü hatırlarsak, İzmirli’nin fiyatının da yüksek olması sürpriz olmayacak.
Bakalım sürpriz peynirler keçi sütünden mi olacak, manda sütünden mi?

Yazarın Tüm Yazıları