Yerli kahvaltıda, ithal yemekte

Güncelleme Tarihi:

Yerli kahvaltıda, ithal yemekte
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Balıklısından, kerevizlisine kadar yılda iki bin ton ithal peynir tüketiyoruz

Kilosu 17 milyona kadar yükselebilen çeşit çeşit ithal peynirler uzun süredir reyonları süslüyor. Önceleri tadımlık olarak alınan ithal peynirler yavaş yavaş Türk mutfaklarında kendine yer edindi.

Türk halkı, fiyatları oldukça yüksek olan ithal peynirleri kahvaltıda yemenin ekonomik olmadığını çabucak farketmiş durumda. Ancak farklı farklı peynirlerin tadlarından da vazgeçmeyen halkımız, bu tür peynirleri genellikle akşam yemeklerinde bir peynir tabağı şeklinde içkiyle tüketmeyi seviyor. Yani yerli peynir kahvaltılık, ithal peynir ise yemeklik oluyor. İthal peynirin diğer bir kullanım alanı ise sandviçler. İthal edilen peynirlerin yaklaşık yarısını ise oteller ve lokantalar müşterilerine ikram ediyor.

1984 yılında değişen kanun ile ithalatına izin verilen peynir başta Fransa olmak üzere Hollanda, İtalya ve Danimarka'dan geliyor. Türkiye'nin yıllık peynir ithalatı ise 2 bin tonu buluyor. İthal peyniri çoğunlukla üst gelir düzeyine sahip olanlar ile çeşitli nedenlerle yurtdışında yaşamış ya da yurtdışı bağlantısı olan kimseler tercih ediyor. Bununla birlikte beş yıldızlı oteller ve Türkiye'de yaşayan yabancılar da ithal peynire ilgi gösteriyor.

Gramaja bağlı olarak fiyatları 750 bin lira ile 22 milyon lira arasında değişen ithal peynirin ithatında, peynirin ömrü belirleyici etken. Yıllık 6 milyon doları bulan peynir ithalinde ithalatçılar, tüketiciye en taze peyniri sunmak için ömrü 2 ay ile 1 yıl arasında değişen peynirlerin ithalatını gerçekleştiriyor. İthal edilecek peynirin Türk insanının damak tadına uygun olması, kaşar veya gravyer peynir türünde tad içermesi gibi unsurlar da peynir ithalatını yapan firma GC Gıda tarafından araştırılıyor.

İthalin tercih nedenleri

İthal peyniri kahvaltıda kullanmak için alanlar daha çok kaşar ve gravyer türü peynirleri tercih ediyor. İthal peynir sevenlerin tercih ettiği peynirler genellikle Saint Andre, Supreme Brie, Emmentaler, Lacabana, Fondue Gerber ve keçi Gauda oluyor.

Makarna, pizza gibi yemeklerde kullanmak için alınan peynir ise İtalyanlar'ın dünyaca ünlü peyniri Permazan. İthal peyniri kahvaltı ve yemek dışında tüketimi ise şarap yanında oluyor. Şarap içenler Fransız Brie, Camamber, Füme ve cevizli Rambol peyniri tercih ederken, rakı severlerin tercihi ise Fransız ya da Danimarka Rokforu yönünde oluyor.

PEYNİR FİYATLARI

Camembert (250gr) 1 milyon 985 bin

Rokfor (1kg) 5 milyon 185 bin

Saint Moret (125gr) 2 milyon 50 bin

Tartare (150) 2 milyon 545 bin

Gouda (1kg) 4 milyon 955 bin

Mimolette (1kg) 6 milyon 128 bin

Babybel (200gr) 2 milyon

Permazan (80gr) 1 milyon 155 bin

Emmental (1kg) 8 milyon 148 bin

Rambol (125gr) 2 milyon 565 bin

Brie 7 milyon 565 bin

Garli (1kg) 9 milyon 500 bin

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!