Kendinizi Fransız Alplerinin tepesinde Hannibal’in orduları gibi dağları fethetmiş hissedebilirsiniz. Ama bunu yapmak için size fil gücü verecek Fransız köylülerinin müthiş dağ lezzetleriyle enerji toplamanız gerek. İşte Val Cenis’te kaçırılmaması gereken tatlar:
#PeynirBayburt, Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alıyor. Kuzeyinde Trabzon, doğusunda Erzurum ili, güneyinde ise Erzincan ili bulunan Bayburt bulunduğu coğrafi konum itibari ile hem Karadeniz, hem Anadolu hem de Doğunun mutfak kültürünün özel bir sentezini yemeklerinde içeriyor. Bayburt'un kendi has yöresel yemeklerinde et ve sebzelerin yanı sıra un ve una bağlı yemek çeşitleri bu zengin mutfakta ağırlık kazanıyor. Öyleyse yakından tanımak isteyenlere özel Bayburt Yemekleri - Bayburt'da ne yenir ve neyi meşhur? Bayburt mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Bayburt YemekleriYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiKüflü peynir içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kemik ve diş sağlığı için de küflü peynir tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kullanım alanı olarak ise salatalar ve makarna sosları gösterilebilir. Lezzeti çoğu yemek ile uyum sağladığından çok fazla kullanım alanına sahiptir. Küflü peynirin faydaları ve zararları ile beraber ne işe yaradığını ayrıntıları ile derledik.
#Küflü PeynirBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarKahvaltıların vazgeçilmezi olan en önemli ürünlerin başında peynir yer almaktadır. Ayrıca peynirin oldukça çok sayıda türü bulunmaktadır. Her çeşidi ayrı bir özelliğe sahip olan peynirin protein değerleri de oldukça önemlidir. Peynir çeşitleri ve isimleri nelerdir? Peynir çeşitlerinin özellikleri ve protein değerleri nedir tüm detayları ile derledik.
Kahvaltıda kimilerinin favorisi, dışı çıtır içi yumuşacık pişi... Kimileriyse puf puf kabarmış, çeşit çeşit poğaça yemeyi seviyor. Okurlarımız bu iki lezzeti kıyasladı; hangisini, nasıl sevdiklerini anlattı. Pasta ve ekmek şefi Nur Aktı Yıldırım’sa iyi bir hamur hazırlamak için yapmamız gerekenleri paylaştı.
#Poğaçaİnsanların sağlığı için spor oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Spor dallarının farklı çeşitlerinin bulunduğu ve farklı kategorilerde incelendiğini söylemek de mümkündür. Spor dalları nelerdir ve isimleri nedir? Az bilinen, olimpik, ekstrem ve geleneksel sporlar nelerdir? Spor dallarıyla ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Spor DallarıGünlük yaşantımızda tüketmiş olduğumuz besinlerin içerisinde protein yer alabiliyor. Bazı besin gruplarında protein daha çok veya bazılarında daha az oranlarda içerebiliyor. İnsan yaşamında önemli bir katkıyı sağlayan ve gereksinim hale dönüşen proteinlerinde görevleri bulunur. Bazı besin dalları içerisinde yer alan proteinler nelerdir, hangi besinlerde bulunur bilmeniz gereken konulardandır. Protein hakkında öğrenmeniz gereken hangi besinlerde bulunur, protein görevleri ve isimleri detayları ile derledik.
#ProteinKimyasal tepkimeler atomların arasında mevcut olan kimyasal bağların kopması ile oluşmaktadır. Kimyasal tepkime konusunu merak edenler için kimyasal tepkimenin ne demek olduğunu, kimyasal tepkime türlerini ve özelliklerini derledik.
Makarna İtalyan mutfağının en temel besinleri arasında yer alır. Türkiye’de çok sık tüketilen besinler arasında yer alır. B vitamini ve protein oranı çok yüksektir. Her yaştan kişinin soslu veya sossuz severek tükettiği makarnanın pek çok çeşidi bulunur. Makarna türleri ve isimleri nelerdir sizler için derledik.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde de olduğu gibi Türkiye'de içerisinde yetişen bir hayli fazla sayıda mantar bulunmaktadır. Ancak özelliklere bağlı şekilde bazı mantarlar zehirli olmaktadır. Bazı mantarlar ise yenebilir özelliğe sahiptir. Türkiye bu konu da bir hayli zengin potansiyele sahip ülkedir. Sizin için mantar türlerinin neler olduğunu, Türkiye'de hangi mantar türlerinin yetiştiğini ve mantarların özelliklerini sizin için derledik.
DONDURMA, çeşidine göre içinde süt ve süt ürünleri, emülsifiyer, su, yumurta, stabilizatör, renklendirici, tatlandırıcı, farklı aroma ve meyveleri içeren bir karışım. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde ise içinde -tat ve çeşidine göre- süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren karışımının pastörizasyon sonrası tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürün olarak tanımlanıyor.
#İzmirEnzim canlılar tarafından üretilebilen çoğunluğu protein yapısında bulunan biyolojik katilazörlerdir. Hücre içinde tepkime hızlarını ölçmekle görevlidirler. Hücre dışında etkinliklerini koruyabilirler. Enzim nedir, ne işe yarar, özellikleri ve görevleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Enzim Nedir Ve Ne İşe Yarar?Hızlı ve pratik bir çözüm olarak gündelik yaşama ait olmuş birçok yiyecekten biri de tost olmaktadır. İş hayatının ve diğer uğraşların artmasıyla kolaylık sağlaması yönünden birçok kişi için tost yemek tercih edilmektedir. Tost yapmak için kullanılan tost makinelerinin modelleri hakkında bilgi vererek en ucuz ve kaliteli tost makinelerinin özelliklerini sizler için derledik.
#Tost Makinesi ModelleriMerhaba Sevgili Hürriyet Lezizz Okurları... Bundan sonra bu köşede sık sık tariflerim ve mutfakla teknikleriyle ilgili öğretici içeriklerimle karşınızda olacağım. Bugün ilk olarak pastacılık ve ekmekçilik konusunda temel bilgilerle başlıyoruz. Dilerseniz hemen başlayalım...
#EkmekMikroskobik canlılar; en basit tanımıyla, gözle görülemeyen canlılardır. Özellikle mikroskopla incelenerek görüldüklerinden dolayı ayrı bir bilim dalı olarak karşımıza çıkan Mikroskobik canlılar nelerdir? Nerede yaşar ve solunum yapar mı? Mikroskobik canlıların özellikleri ve faydaları nelerdir? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Mikroskobik Canlılar Nelerdir?Doğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriMigren yetişkin kadınlarda yüzde 25, yetişkin erkeklerde yüzde 8 oranında görülüyor. Genetik bir hastalık olan migren yaşam şeklinin değiştirilmesiyle önemli ölçüde kontrol edilebiliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz migren hastalığının belirtileri, nedenleri ve migrenin tedavisi hakkında bilgi verdi.
#MigrenBesin alerjileri günümüzde tüm dünyayı etkileyen ve her geçen gün artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya çapında değerlendirdiğimizde çocukların yüzde 6’sı, yetişkinlerin yüzde 3-4’ü, Türkiye'de ise çocukların yüzde 1’i, yetişkinlerin ise yüzde 2-8’i bir ya da birkaç besine karşı alerjik.
#İnek SütüBU hafta Çanakkale’deyiz. Konuğum Yüksel Ergen. İlkokul birinci sınıfta 2 yıl üst üste sınıfta kaldı. Zira bu dönemde bütün gününü Truva ve Sigion gibi antik kentleri gezerek, dağ tepe dolaşarak, çok sevdiği doğa içinde geçirdi. Yılandan yaban ördeğine kadar ne bulursa yakalayıp kendine küçük bir hayvanat bahçesi kurdu. Sınıfın penceresinden bulundukları bahçe göründüğü için aklı hep onlardaydı.