Atalarımızın ağaç gövdelerinin üstünü kazıyarak haberleşmelerinden yüzyıllar sonra bugün aklımızda tek bir soru var: “Facebook’ta iyi görünüyor muyum?” Annete ve Peter Nobel’in basın sanatı koleksiyonundan küratör Christoph Dosweld’in seçtiği 300 çalışma, Pera Müzesi’nde.
#Pera MüzesiPİLEVNELİ Dolapdere’de Esra Gülmen ve Tarık Töre ilk kişisel sergilerini açmaya hazırlanıyor. Dirimart’ta İranlı sanatçı Shirin Neshat’ın ‘Land of Dreams’ sergisi devam ediyor. Pera Müzesi, basın ve sanat arasındaki ilişkinin izlerini ‘Ve Şimdi İyi Haberler’de 300’den fazla eserle sürüyor. NFT eserler bile artık fiziksel mekânlarda sanat meraklılarıyla buluşuyor.
#PİLEVNELİ DolapdereİBB Meclisi’nde 20 sıra No’lu gündem maddesi, önceki gün CHP grubunda büyük sıkıntı yarattı. Konu, İBB mülkiyetinde olan, halihazırda içinde 2032 yılına kadar kiracısı bulunan bir otelin satılması için Ekrem İmamoğlu’na yetki verilmesiydi. (İlk satış, gerekli rekabet ortamı oluşmadığı için mahkeme kararı ile iptal edilmişti.)
#İBBFIFA Başkanı Sepp Blatter’in ofisine yapılan baskınının arkasında rüşvet iddiaları ortaya çıktı. Mahkemeye yansıyan olaylara göre FIFA’ya bağlı, ancak bir süre önce iflasını açıklayan ISL isimli şirket üzerinden bazı şahıslara rüşvet dağıtıldığı belirlendi. Blatter’in avukatlığını da yapan Peter Nobel isimli FIFA avukatının devreye girerek iflas dairesine 2.5 milyon Euro ödediği saptandı.
Geçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluNobel Ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın 1939 yılında dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'e gönderdiği ve tarihin akışını değiştiren o mektup 85 yıl sonra yeniden gündemde. Uzmanlar aradan geçen bunca zamana karşın mektubun güncelliğini kaybetmediğini belirtti. Peki daktiloyla yazılmış o sayfalarda ne yazıyordu?
#Manhattan ProjesiDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülBeyin Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Bağlantısal Bütünsellik” adını verdiği bilimsel yaklaşımı ile beynin nasıl düşünce ürettiğini anlamak için çalışmaya devam ederken, nöronlar arasındaki bağlantının matematiği üzerinden de yaşamın sırrına ışık tutmayı hedefliyor.
#BursaDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Macaristan’da düzenlediği basın toplantısında “İsveç de ileride yükümlülüklerini yerine getirirse o zaman otururuz, bakarız. Ama şu anda İsveç'in bu şartlarda NATO üyeliğine evet dememiz bizim mümkün değil” dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluSanat dünyası hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2022’nin sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 11 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT’ta açılan ‘Sahnede 90’lar’ sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2022 En İyi SergilerOlıvıa Wilde’in Florence Pugh ve Harry Styles gibi yıldız isimleri buluşturan filmi “Dert Etme Sevgilim”, Cem Kaya’nın Berlin’den ödüllü harika belgeseli “Aşk, Mark ve Ölüm” ve Aslıhan Gürbüz’ün performansıyla öne çıkan “Bana Karanlığını Anlat”, sinemalarda haftanın öne çıkan filmleri. Orhan Pamuk’un günlüklerini okurla paylaştığı derlemesi “Uzak Dağlar ve Hatıralar” ise raflardaki haftanın kitabı.
#UĞUR YÜKSEL2010 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Perulu yazar Mario Vargas Llosa, “Yangından sadece bir romanımı kurtarmak zorunda kalsaydım onu kurtarırdım” dediği ‘Katedral’de Sohbet’te 1950’li yılların Peru’sunu, darbenin yol açtığı çürümeyi, “O karanlık yılların politik ve toplumsal tarihini” anlatıyor.
#Mario Vargas LlosaHiggs bozonu; Peter Higgs, Gerald Guralnik, Richard Hagen, Tom Kibble, François Englert ve Robert Brout tarafından Standart Model'deki fermiyonlara kütle kazandırmak için varlığı öne sürülmüş, spini 0 (sıfır) olan parçacık. H veya h olarak kısaltılır. Peki, Higgs bozonu nedir, ne demek? İşte, o detaylar
#Higgs Bozonu2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Türkçeye de çevrilen ‘Kumdan Yürek’, ‘Deniz Kenarında’, ‘Sessizliğe Hayranlık’, ‘Son Hediye’ ve ‘Terkediş’ gibi etkileyici romanlarında göç ve sömürgecilik gibi yakıcı konuları ele alan Tanzanya doğumlu yazar Abdulrazak Gurnah kazandı.
#Nobel Ödülü Yazarİnsanlar kendileri için özel günlerin dünya için önemini de merak ederler. 19 Kasım günü de bu günlerden biridir. 19 Kasım hangi burçtur? 19 Kasım yükseleni nedir? 19 Kasımda yaşanan tarihi olaylar nelerdir? 19 Kasımda doğan ünlüler kimlerdir? 19 Kasımda doğan anime karakterler kimlerdir? 19 Kasım ne günüdür? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Akrep BurcuGünümüzde pek çok kişi burçlar hakkında araştırmalar yapmaktadır. Bunlardan birisi de 11 Ekim tarihinin hangi burç olduğudur. Peki, 11 Ekim hangi burç ve burcu ne? 11 Ekim tarihinde bugün, doğan Türk ile yabancı ünlüler, yükseleni ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik.
#11 Ekim Hangi Burç Ve Burcu Ne?İnsanlar doğdukları günlerle ilgili bilgi sahibi olmak isteyebilmektedir. 25 Haziran hangi burçtur? 25 Haziran yükseleni nedir? 25 Haziranda doğan insanların özellikleri nelerdir? 25 Haziran özel bir gün müdür? 25 Haziranda yaşanan tarihi olaylar nelerdir? 25 Haziranda doğan ünlüler kimlerdir? Sizler için 25 Haziran günü ile ilgili merak edilenleri derledik.
#25 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Bugün de tıpkı geçmiş devirlerde olduğu gibi Astroloji gizemini korumaktadır. İnsanlar burçlarını ve burçlarla ilgili her konuyu merak etmektedirler. İşte ilgiyle okuyacağınız 16 Haziran hangi burç, özellikleri nedir, 16 Haziran tarihinde yaşanmış önemli olaylar, 16 Haziran doğumlu ünlü Türk ve yabancı futbolcular ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#16 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Okullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıAvustralya'da 18 yıl önce görülen bir cinayet davası bugün yeniden gündemde. Bilim insanları, dört çocuğunu öldürmekle suçlanan bir kadının masumiyetini ispatladıklarını savunuyor. Kadının akıbeti henüz belli değil ama hikaye okuyanın aklına durgunluk veriyor.
#Kathleen Folbigg