Kanser ilacının direkt tümöre enjekte edilmesi, kanda dolaşan tümör DNA’sının tespiti, bağışıklık sistemindeki T hücresinin genetiğinin değiştirilerek kanserli hücreye savaş açması, akıllı ilaçlar, yeni moleküller, radyoterapide nokta atışı yöntemi ve hatta kanser aşısı… Yakın gelecekte kanser de kronik bir hastalık gibi mi kabul görecek? Dün yani 4 Şubat, Dünya Kanser Günü’ydü. Bu vesileyle de tanı ve tedavilerdeki en yeni teknikleri doktorlara sorup özetledik.
#KanserNÜKLEER Tıp, radyoaktif maddeleri ilaç formunda kullanarak hastalıkların tanı ve tedavisinin yapıldığı klinik bir branş. Radyasyon, hastalıkların tanı ve tedavisinde her geçen gün artan oranda uygulanmakta, başka hiçbir yöntemle sağlanamayacak bilgilerin elde edilmesinin yanı sıra, birçok hastalıkta son derece kolay, güvenli ve ağrısız tanı ve tedavi olanağı sunuyor. Hastalıklar, genellikle diğer radyolojik yöntemlerle saptanabilir hale gelmeden ve klinik bulgular gelişmeden önce, yani hastalığın erken döneminde moleküler düzeyde saptanabiliyor.
#1KANSER tehdidi gün geçtikçe büyüse de tedavi başarı oranlarında da artık yüz güldüren sonuçlar alınabiliyor. Her geçen gün önem kazanan yenilikçi tedaviler, hastaların yaşam süresine ve kalitesine katkı sağlayacak seçenekler sunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çapa Kaya, kanser tedavisinde yaşanan son gelişmeleri ve nükleer tıbbın kanser olgularında yarattığı mucizeyi anlattı, şunları söyledi:
#1İZMİR’de, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, rahatsızlığına tam teşhis konulamasa da kanser olabileceği düşünülerek kapalı ameliyata alınan Melek Akkuş’un (65) akciğerinden, yıllar önce boğazına kaçan ceviz kabuğu parçası çıktı. Kanser olmadığını öğrenen Akkuş büyük sevinç yaşadı.
#İzmirYemek borusu kanseri, genelde kanlı balgam, kalsiyum yüksekliği gibi belirtilerle tespit edilebilmektedir. Özofagus olarak da bilinen yemek borusu kanseri, yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve gıdaların ağza gelmesi şikayetleri ile ortaya çıkabilmektedir. Peki, yemek borusu kanseri tedavisi nasıl yapılır? İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler ışığında bu hastalık hakkında bazı bilgiler
#Yemek BorusuBeyin dokusundan, beyni çevreleyen zarlardan ve kafatasından kaynaklanabileceği gibi başka organların ilerlemiş kanserlerinde de beyne sıçrama (metastaz) şeklinde ortaya çıkabilirler. Ortalama görülme sıklığı senelik yüz bin kişide 5 ile 10 arasında değişen ve beyin dokusundan kaynaklanan tümörler içinde en sık görüleni, beyin destek hücrelerinden (glia hücreleri) köken alan gliomlardır.
#Beyin Tümörü