Büyük şehrin kaosunda hızla doğadan koptuğunuzu hissediyorsunuz. Yediğiniz içtiğiniz gıdaların güvenilirliğini sorguluyor, endişe içinde yaşıyorsunuz. Balkonunuzda domates ya da mutfak pencerenizdeki saksıda fesleğen yetiştirmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. En kötüsü de çocuğunuz karpuzun ağaçta yetiştiğini sanıyor! Korkmayın, hiçbir şey için geç değil. Gelin, sizi bu konuda çalışan kolektif, dernek ve oluşumlarla tanıştıralım. Bu bahar makarna sosunuzu kendi domatesiniz ve fesleğeninizle yapın...
#İstanbul Permakültür Kolektifiİnsanı doğadan ayıran sınırların ortadan kalktığı yerlere bayılıyorum. Hele de bu yerlerde toprak, ürün ve yemek üzerine idealist şeyler kurgulanmışsa orayla gönül bağım da çok farklı oluyor. Tıpkı Katar’da, çölün ortasında kurulan ekoçiftlik Heenat Salma’da olduğu gibi…
#SofraTabağın ortasında bir parça toro yani ton balığının yağlı göbeği... Etrafında sadece sebzelerle yapılmış yoğun bir sos ve soğan püresi... Bu kadar katmanlı, kompleks lezzetleri böyle sade görünümlü tabaklarda sunabilmek bir meziyet... Sekiz yıl önce çok sevdiğim Sicilya’da tanıştığım şef Ciccio Sultano’yla geçen hafta yeniden bir araya geldim. Ciccio, bu hafta Bodrum Kempinski Barbaros Bay içinde restoran açıyor. Yemeklerde kullanacağı malzemelerse otelin kendi çiftliğinden temin edilecekmiş.
#Sicilya MutfağıTürkiye gastronomisi ve turizminde çiftlikler artık daha popüler hale geliyor. Kimi sadece yemeli-içmeli, kimi konaklamalı, kimi de etkinlikli... Türkiye’nin meşhur tatil yörelerinde hatta İstanbul’un etrafında açılan çiftliklerden şef dokunuşlu mutfaklarıyla öne çıkanlardan bir seçki yaptım. Okullar kapandığında farklı bir tatil arayan ailelerin çok işine yarayacak ve her yaştan gurmeyi tam kalbinden yakalayacak önerilerim var.
#Hürriyetİstanbul’un Oruçoğlu Köyü’nde yüzlerce yıllık tariflerle, başta coğrafi işaretli bal sirkesi olmak üzere çeşitli sirkeler üreten Fatma Teyze’nin ilham verici hikâyesini dinlemeye gittim. Şile civarında olunca Yeryüzü Pazarı da Casa Lavanda da uğranacaklar listemize eklendi. Lezzet dolu bir günü ‘doya doya’ yaşadım.
#SeyahatTaTuTa... Yani Tarım, Turizm, Takas... Buğday Derneği’nin koordinatörlüğünde doğa dostu üretim yapan çiftliklerin, tesislerin bir araya gelerek oluşturduğu ağın gönüllü çalışana en çok ihtiyaç duyduğu günlerdeyiz. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış çiftliklerde hem yeni beceriler edinebilir hem de para harcamadan tatil yapabilirsiniz. Bazılarını sizin için derledik ancak tam listeye www.tatuta.org adresinden ulaşmak mümkün.
#Tatuta NedirBilecik'in Gölpazarı ilçesinde bankacılık sektöründen ayrılıp permakültür (sürdürülebilir tarım) çiftliği kuran 41 yaşındaki girişimci Selçuk Şahin, çiftliğinde dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçi ağırlıyor.
#BilecikBilecik’in Gölpazarı ilçesinde bankacılık sektöründen ayrılıp permakültür (sürdürülebilir tarım) çiftliği kuran 41 yaşındaki girişimci Selçuk Şahin, çiftliğinde dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçi ağırlıyor.
#Macaristan’Dan Bisikletle Gidip Bilecik’Te Gönüllü ÇiftçilikBuğday Derneği’nin kurduğu 'TaTuTa' ağı kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki ekolojik çiftlikler, gönüllü veya ziyaretçilerini bekliyor. TaTuTa, hem Türkiye’den, hem de yurt dışından gelen gönüllü ve konuklarla Türkiye’de ekolojik tarım yapan çiftlikleri buluşturuyor. İşte detaylar…
#Ekolojik Yaşam ÇiftliğiBiraz uzaklaşmak, doğanın içinde bağ-bahçe işleriyle uğraşıp tavukları beslemek, uzun yürüyüşler yapmak, yeni insanlarla tanışmak... Şu aralar bu plana hepimizin ihtiyacı var. Bunu bedavaya yapmak elinizde. Tek yapmanız gereken, çiftlik işlerine yardım etmeniz. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış ‘Tarım, Turizm, Takas’ (TaTuTa) çiftlikleri içinden Ocak ayında da misafir kabul edenleri sizin için derledik.
#Gağgı ÇiftliğiTürkiye’nin dört bir yanındaki kadınlar 10 yıldır ‘yılın kadın girişimcisi’ olmak için cesaretle çalışıyorlar. Garanti Bankası, KAGİDER ve Ekonomist dergisinin işbirliği ile bu yıl 33 bin başvuru arasından başarıları Türkiye’nin sınırlarını aşan 7 kadın ödüllendirildi.
#GirişimciVictor Ananias’in 1990’larda Bodrum’da kurduğu küçük vejetaryen restoran ve doğal yaşam merkezinin adıydı Buğday. Ananias’in esin verdiği çevreciler 2002’de dernekleşti. Buğday bugün Edirne’den Erzincan’a Anadolu’ya kök salan kitlesel bir alternatif yaşam hareketi. İşte Buğday’la tanışıp hayatına yeni yön verenler.