Türkiye’nin doğa harikası Kapadokya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sıkı korumasında. Kaya mekânlara, peribacalarına zarar verene, adını kazıyana, grafiti çizene 2 milyon TL ceza kesiliyor, kaçak yapılar yıkılıyor. Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, bölgede yürütülen ısrarlı takibi Hürriyet’e anlattı.
#KapadokyaKapadokya’nın simgesi peri bacalarının düşmek üzere olan şapkasının nasıl korunacağı tartışılmış, doğal yolla düşmesine karar verilmişti. Bakanlık şimdi de Azize Barbara Şapeli’ndeki çatlaklardan giren yağmur suyunun fresklere verdiği hasara çözüm arıyor...
#KapadokyaÜç ay danışmanlık vermek üzere gelip 10 yıl Sunset’in Uzakdoğu yemeklerine imza atan şef Hiroki Takemura, Kapadokya’da Take Sushi isimli bir restoran açtı. Takemura ile hem Türkiye’deki tecrübelerini ve mutfağımızda alışamadığı şeyleri hem de yeni menüsünden leziz önerilerini konuştuk.
#SuşiTürkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#RotaDağlık Karya coğrafyasının az bilinen antik hazinelerini buluşturan rotamızın hareket noktası Milas-Bodrum Havalimanı’nın kapı komşusu Yatağan. Ege peyzajına özgü taşra manzaraları eşliğinde Aydın’ın güney ilçesi Çine’ye uzanacak bu yolculuğu, insanın içini ısıtan sonbahar güneşinin etkisiyle tam da şu sıralarda yapmalı…
#HürriyetKapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, Göreme Açık Hava Müzesi ile Tokalı Kilise'nin önünden geçen yola alternatif olarak yapılan eleştirilerin odağındaki yol çalışmalarına ilişkin, "Burada peribacalarına zarar verme kesinlikle söz konusu değil. Bu yol üzerinde teknoloji ve bilimi kullanarak, arkeolojik jeoradar ve yüzey araştırması çalışmaları yaptık. Mevcut yolun alana ne kadar zarar verdiğini sizler de gördünüz. Bu zaten UNESCO raporlarında da belirtilmiş" dedi.
#NevşehirAilemle birlikte her kış mutlaka bir termal otele gider, şifalı kaplıca sularıyla yenilenip döneriz. Bu kış yine Afyonkarahisar’a düşürdük yolumuzu. Termal otelde kalıp kentin meşhur lezzetleriyle mest olmaktı amacımız. Bu sefer amacımızın ötesine geçip tarihi yerlerini de keşfettik.
#HürriyetPopüler kültürle arası mesafeli bir Anadolu kavşağı Aksaray. Karavanımızın rotasını Akdeniz’den bozkıra doğru çevirdik bu kez. Konya havzasının düzlüklerinden kente yaklaşırken Hasan Dağı’nın zirvesi karşıladı bizi. Kendine has bir şehrin kodlarını çözmeye hazırdık. Peribacasıysa peribacası, tarihi hansa en büyüğü... Aksaray’ın, birçok turizm merkezinden fazlası var.
#AksarayKapadokya’yı ziyaret etmek için doğru zaman yoktur; ne zaman ziyaret ederseniz edin konuklarını büyüler... Şu sıralarda yolunuz düşerse o harika peribacaları ve tarihi kalıntıların panoramasına bağbozumu da eşlik ediyor. Bir hafta sonuna sığdırıp, dolu dolu gezip görmek mümkün. Bir Kapadokyalı olarak bölgeyi tanıyıp anlamanızı sağlayacak 13 önerimi yazdım.
#HürriyetDoğu Karadeniz’i keşfetmek için güzel zamanlardayız. Sonbahar renklerinin adeta hediye gibi her yana saçıldığı bu coğrafyayı ziyaret etmek için farklı yollar izleyebilirsiniz. Benim tercihim Kars’a uçup önce Ardahan’a uğramak, ardından Artvin’i her yönüyle doyasıya keşfetmek oldu.
#HürriyetTürkiye’nin en turistik bölgelerinden Kapadokya, 1985’te UNESCO tarafından, hem dinler tarihi açısından taşıdığı önemle hem de oluşumu 25 milyon yıl öncesine uzanan jeolojik yapısıyla Kültürel Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmişti. 1986’da Ulusal Park ilan edilerek koruma altına alındı. Uçhisar, Avanos ve Göreme… Bölgede her adımda başka bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Jürimiz, yılın bu zamanında Kapadokya’yı ziyaret edecekseniz “Bunları yapmadan dönmeyin” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye'nin önemli turizm bölgelerinden biri 'Güzel Atlar Ülkesi' Kapadokya… Özellikle kış aylarında beyaz örtüyle kaplanınca harika manzaralarla kendine hayran bırakıyor. Peki mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla meşhur Kapadokya’da nereleri gezmeli, neler yapmalı? Detaylar haberimizde…
#KapadokyaYeni yıl için bir ‘yapılacaklar listesi’ hazırlamak âdettendir. Benim listemdeki önceliğim; yeni yılda da pandemiye rağmen, en azından yakın rotaları keşfetmek ve izolasyon önlemlerine uyarken doğaya çıkmak, keşif ruhumu hep taze tutmak. Bunun için 2021’in ilk gezisinde Bolu yollarına düştüm, yılın ilk karını izleyip kimsenin bilmediği dağ rotalarında yürüdüm, buzlu gölde kano yaptım.
#Gökpınar KöyüKapadokya, bu dünyaya ait değilmiş hissi veren benzersiz doğal güzellikleriyle gezginlere pek çok seçenek sunuyor. Yöresel lezzetleri tadıp çömlek yapın; at, bisiklet ya da balonla doğayı ve tarihi keşfedin, bölgede tam bu zamanda yapılan bağbozumuna katılın, kayadan oyma otellerde en güzel uykulara dalın...
#Kapadokya Gezi RehberiKapadokya alan planları yapımı ve yürürlüğüne ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle Kapadokya alan planlarında yapılacak değişikliklerin, peribacalarıyla diğer jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların siluetini, doğal ve görsel peyzaj değerleriyle, yörenin yerleşim özelliklerini, geleneksel dokusunu ve kimliğini olumsuz yönde etkilememesi zorunlu hale getirildi.
#GazetehaberleriKapadokya Bölgesinin en yüksek noktası olan ve Ortahisar kasabası ile özdeşleşmiş Ortahisar Kalesi, kuzey yönünde 80, güney gönünde ise 110 metreyi bulan yüksekliğiyle bölgenin en yüksek ve en büyük peribacası. Ortahisar’ın ortasında bulunan kale, aynı zamanda dünyada ilk çok katlı yerleşim yerlerinden.
#KapadokyaKapadokya bölgesindeki Aziz Jean Kilisesi, çok az rastlanan İncil’deki “Son Yargı” sahnesinin de yer aldığı duvar resimleriyle ünlü. Kilisenin bulunduğu bölge 10'uncu yüzyıla kadar yoğun bir yerleşim yeri ve dini merkezlerden biriydi.
#Aziz Jean KilisesiTürkiye’nin en turistik bölgelerinden biri olan Kapadokya 1985 yılında UNESCO tarafından, hem dinler tarihi açısından taşıdığı önemle ve oluşumu 25 milyon yıl öncesine uzanan jeolojik yapısıyla Kültürel Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmişti. 1986’da da Ulusal Park ilan edilerek koruma altına alındı. Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Güllüdere… “Bu bölgede nereye gitmeli, ne yemeli, ne yapmalı” diye alanında uzman isimlere sorduk. ‘Güzel Atlar Ülkesi’ Kapadokya’yı daha iyi anlamanız ve tadını çıkarmanız için mutlaka yapılması gereken 10 aktiviteyi listeledik…
#Kapadokya