2020’de Joe Biden’a yenilen Cumhuriyetçi Trump, salı günkü seçimlerde rövanşı Demokrat Harris’ten aldı. Başkanlık için en az 270 delege sayısına ulaşmak gerekirken Trump’ın delegesi 291, Harris’in 223 oldu. Sandıkta beklenenden iyi performans gösteren Trump, zafer konuşmasında ABD’yi altın çağına taşıyacağını, ülkesine yönelik düzensiz göçü durduracağını ve savaşları bitireceğini söyledi.
#ABD SeçimleriSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıBirkaç yıldır yaz aylarını kâbusa çeviren sıcak dalgaları nedeniyle çok sayıda can kayıpları yaşanıyor. Ancak sıcak sadece vücudumuzu değil beynimizi ve ruh halimizi de etkiliyor. Peki bunun sebebi ne?
#Sıcak HavalarYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazarİlk kez 2016'da ortaya çıktı, sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamadı. Gizemli hastalığın sırrı o gün bugündür çözülemedi. Hafta başında kamuoyuna duyurulan araştırma sonuçları ise hem hastaların hem de uzmanların eleştiri oklarının hedefi oldu...
#Havana SendromuSon dönemde internet sitelerinde ve sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan, herkesin öneminden bahsettiği bir hormon var. Seviyelerinin yüksekliği ya da düşüklüğüyle ilgili pek çok şey söyleniyor. Peki halk dilinde "stres hormonu" olarak bilinen kortizol, vücudumuzda ne işe yarıyor? Kortizol düzeylerindeki değişimler günlük hayatımızda nasıl karşılıklar buluyor?
#KortizolFatih Karahan kimdir? sorusu Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilmesiyle gündeme geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevden alındı ve yerine Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı. İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı gibi görevlerde bulunan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Fatih Karahan, 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. İşte, Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın hayatı ve biyografisi.
#Fatih KarahanLiseyi aynı sınıfta okuyan iki öğrenci eğitim ve yüzmedeki başarılarıyla Amerikan üniversitelerinin dikkatini çekti. Her ikisi de Fenerbahçe adına yüzen milli sporculardan; Aykut Mert Iravul, dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi’nden, Ekin Nazlı Okudur ise Dartmouth College’dan burslu kabul aldı.
#Aykut Mert IravulNobel Tıp Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. Bu sene ödül Drew Weissman ve Katalin Karikó'ya verildi. Bu gelişmeyle beraber Drew Weissman hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman hakkında bilgiler...
#Drew WeissmanNobel Komitesi Nobel Tıp Ödülü'nün sahibini açıkladı. Ödül bu yıl Katalin Karikó ve Drew Weissman'a verildi. Katalin Kariko hakkında bilgiler günün aranan başlıkları arasında yer alıyor. Peki, Katalin Kariko kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Katalin Kariko hakkında bilgiler...
#Tıp Nobel ÖdülüMerkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın önceki gün ses getiren enflasyon raporu sunumunun ardından dün de yeni atanan ekibi açıklandı. Yeni Merkez Bankası başkan yardımcıları Hatice Karahan, Osman Cevdet Akçay ve Fatih Karahan’la ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Piyasaların yakından takip ettiği üç isim de uzmanlardan tam not alırken, ‘liyakat’ vurgusu yapıldı.
#Merkez BankasıSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme Bozukluğu"Lassie bize bir şey anlatmaya çalışıyor" cümlesi bir nesil için çok şey ifade ediyor. Peki tüm köpekler ve hatta kediler tıpkı Lassie gibi çok şey anlatabilseler nasıl olurdu? Son dönemde oldukça popüler olan köpek butonları, bu ihtimali gerçek kılmayı vadediyor. Bu ne kadar mümkün? Bilim insanları bu işe ne diyor?
#KöpekBağırsaklarınız sizi egzersiz yapmaya motive ediyor ya da hareket etmekten vazgeçiriyor olabilir. Kulağa biraz saçma gelebilir ama bunu biz değil araştırmalar söylüyor. Eğer siz de egzersiz yapmaktan kaçınıyor, bir türlü hareket etmek istemiyorsanız sorumlusu bağırsak floranız yani mikrobiyomunuz olabilir.
#Sağlık