Bedeli ne olursa olsun arzuladığı hayata ulaşmak için kötülük yapmaktan korkmayan Tom Ripley’in karmaşık ruhunu araştıran “Ripley”, Patricia Highsmith’in romanından uyarlandı. Daha önce Matt Damon’ın canlandırdığı Ripley karakterini bu sefer Andrew Scott oynadı. 1999 uyarlamasında Gwyneth Paltrow’un oynadığı Marge Sherwood karakterini ise Dakota Fanning canlandırıyor. Sırlar ve bilinmeyenin cazibesinin sürükleyici hikâyesini konuşmak için dizinin başrol oyuncuları Dakota Fanning ve Andrew Scott ile Kelebek okurları için konuştuk.
#Andrew ScottMensur eserler, olay, bildirme ve düşünce yazıları olarak üç ana başlıkta toplanır. Olay yazılarından biri olan romanlar ise üsluplarına ve konularına göre ikiye ayrılır. Konularına göre roman türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Gotik / Fantastik 2- Polisiye 3- Korku & Gerilim 4- Tarihi 5- Sürrealist & Pikaresk roman. Polisiye roman nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitim1926 yılının aralık ayındaki 11 gün boyunca ortadan kaybolduğunda ‘suç kraliçesi’ne oldu? İngiliz yazar Andrew Wilson, Agatha Christie biyografi yazarlarının yaklaşık 100 yıldır ilgisini çeken bu olaya ‘suç kraliçesi’ne yakışır, gerilimi yüksek, gerçekle kurgunun iç içe geçtiği bir açıklama getiriyor.
#Agatha ChristieChanning Tatum’un George Washington’a sesiyle hayat verdiği yetişkin animasyonu ‘America: The Motion Picture’, sınırları zorlayan bir alaycılıkla Amerikan tarihini canlandırıyor. Usta Fransız yönetmen François Ozon’un yaratıcılık ve özgünlükle parladığı ilk dönemlerinden dört klasik filmi BluTV kataloğunda. Haftanın müzik önerisi, Volkan İncüvez’in Yunus Emre’nin aynı adlı meşhur şiirini bestelediği teklisi ‘Dertli Dolap.’
#Uğur YükselViola Davis’in Oscar’lık performansıyla ‘Blues’un Annesi’ Ma Rainey’e hayat verdiği Netflix filmi “Ma Rainey’s Black Bottom”, bir kaç ay önce kaybettiğimiz ‘Black Panther’ Chadwick Boseman’ın son filmi olmasıyla da dikkat çekiyor. George Clooney’nin yönettiği ve oynadığı bilimkurgu draması “The Midnight Sky”, Hindistanlı sinemacı Prantik Narayan Basu’nun ödüllü kısalarını buluşturan Kundura Sinema seçkisi “Zamansız Masallar” ve Peter Strickland’ın sarsıcı başyapıtı “Burgonya Dükü”, haftanın diğer seyir seçenekleri. Raflarda bu hafta, yeni baskısını uzun zamandır beklediğimiz Patricia Highsmith polisiyesi “Trendeki Yabancılar”, playlist’imizde de elektronik müziğin yeni keşiflerinden Alper Çağan’ın ilk albümü “The Things I Wait For” var.
#DiziSuzanne Collins’in dünyayla aynı anda Türkçede yayımlanan romanı ‘Kuşların ve Yılanların Şarkısı’, ‘Açlık Oyunları’ serisinin en karanlık ve olgun kitabı. İlk üç kitapta Katniss Everdeen, bu kitapta ise Lucy Gray, kurtarılmayı bekleyen çıtkırıldım prensesler değil, her koşulda düştükleri yerden kalkabilen, azimli genç kadınlar.
#Açlık Oyunları 4Yazar olmak için çabalayan bir genç, tutkuyla bağlandığı kendi sınıfından bir kız ve gününü gün eden bir zengin çocuğu... ‘Şüphe’, üçlü bir yumağın içinde hareket eden, saplantılı karakterlerle örülü, son derece etkileyici bir film. Japon yazar Haruki Murakami’nin ‘Barn Burning’ adlı kısa öyküsünden yola çıkılarak çekilen yapım, seyircisini gizemli bir koridorun içine çekerken edebi bir lezzet de sunuyor.
#Haruki MurakamiUzun yıllar iş dünyasının ve o dünyanın bireylerinin türlü hallerine tanıklık eden, hayatını seyahatler ve projelerle geçiren bir isimden, Nuray Atacık’tan bir ilk polisiye roman: ‘Fener Balığı’. Çocukluğundan bu yana kitaplarla hep iç içe olan Atacık bir gün mutlaka yazacağını bilerek gelmiş bugünlere. Sürükleyici bir polisiye olan ‘Fener Balığı’nı Atacık’tan dinledik.
#Kitapsanat1981 doğumlu Darcey Bell, ilk romanı ‘Küçük Bir Rica’da sakin bir Amerikan banliyösünde yaşanan gerilimli bir hikâye anlatıyor. Yalanların ardında gizlenen sırlar açığa çıktığında ilk bakışta kusursuz gibi görünen hayatların, mükemmel evliliklerin enkaza dönüştüğü, gerilimini insan psikolojisinden çıkaran çok sürükleyici bir hikaye...
#Kitap SanatYıl boyunca gösterime girmiş filmler arasında yapmış olduğumuz ‘Benim Sinemalarım En İyiler’ listesinin birincileri ‘Carol’ ve ‘Tereddüt’ oldu. Kusursuzluklarıyla bilinen yönetmenlerin elinden çıkmış bu iki film, kendilerini kıstıran hayatlardan birlikte çıkış yolu bulan kadınları anlatışları ve başroldeki iki kadın oyuncunun kusursuz oyunculuklarıyla ortaklıklar da taşıyordu. Ve işte, bizce 2016’nın en iyi filmleri...
#SinemaEn İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo başta olmak üzere toplamda 6 dalda Oscar'a aday olan Carol, Patricia Highsmith'in romanından sinemaya uyarlanıyor. Sinemaseverleri 1950'li yıllara, iki kadın arasındaki tutkulu aşka götüren filmin incelemesini sizler için yaptık...
#2016 Oscar AdaylarıCannes’da gösterildiğinde kusursuzluğuyla herkesi baştan çıkaran, Cate Blanchett ve Rooney Mara’nın muhteşem uyumuyla yılın en iyi filmlerinden birine dönüşen “Carol”, gösterimde! 90’ların kült çizgi karakteri Şero’nun sinema serüveni “Kötü Kedi Şerafettin” ise haftanın yetişkinlere özel animasyon seçeneği.
#CarolŞubat ayının ilk vizyon haftasında 3'ü yerli toplamda 5 yeni film gösterime giriyor. 6 dalda Oscar adaylığı bulunan Carol, Donnie Yen ve Mike Tyson'ın başrolde olduğu Ip Man 3, yetişkinler için beklenen animasyon Kötü Kedi Şerafettin, komedi tutkunlarını selamlayan Hep Yek ve Temel ile Dursun İstanbul'da bu haftanın vizyona giren yeni filmleri.
#Vizyonda Bu HaftaUnutulan bir deri eldiven...O eldiveni ulaştırmak için sanki özellikle bırakılmış bir posta adresi...Günler sonra zarif bir buluşma...Ve sonra ulaşamamanın verdiği hazin bir bekleyiş...Günümüz için tuhaf şeyler değil mi?Posta adresleri, zarif buluşmalar, birine hiçbir şekilde ulaşamamak...31.01.2016 15:28
#Onur BaştürkTürkiye’nin tek polisiye yayınevini de (Labirent Yayınları) bünyesinde barındıran Mylos Yayın Grubu yeni bir dergi çıkarıyor. Tüm Türkiye’de, iki ayda bir yayımlanacak olan ‘221B’yi yaratıcılarından Hüseyin Çukur ve Yayın Kurulu’ndan Ahmet Ümit ile Erol Üyepazarcı anlattı.
#Labirent Yayınları