patent başvurusu haberleri sayfasında patent başvurusu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1006 patent başvurusu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hakkari Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Gör ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kurt’un iki farklı patent başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kabul edildi.
#Hakkari ÜniversitesiAdres Patent Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çavuşoğlu, 2015’de 5 bin 512 olan yerli patent başvurusunun 2016’da yüzde 16,93’lük artışla 6 bin 445’e ulaştığını söyledi. Buna göre, 115 patent başvuruyla İstanbul Üniversitesi, ülkemizde en çok başvuru yapan üniversite oldu.
#ÜniversiteAhmet Hacımüftüoğlu kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Tıp alanında önemli bir akademisyen olan Ahmet Hacımüftüoğlu, özellikle farmakoloji alanındaki çalışmaları ve elde ettiği başarılarla tanınmaktadır. Peki, Ahmet Hacımüftüoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Ahmet HacımüftüoğluTürkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY) sadece cari açığın finansmanına destek olmakla kalmadı, aynı zamanda, uluslararası sermaye ile kurulan şirketlerin Türkiye'de yürüttüğü faaliyetler sayesinde reel ekonominin gelişimine de önemli katkılar sunuyor.
#TürkiyeYeni bir iş, yeni bir heyacan yaratırken maalesef birçok girişimci işin hukuki kısmını göz ardı ediyor. Oysa işletmelerin, isim seçimi, şirket yapısı, faaliyet izinleri gibi birçok konuda doğru adım atmaları kritik önem taşıyor. “Yasaların bilinmemesi, işletmemizin büyümesini engelleyebilir, çalışanlarımızı ve müşterilerimizi risk altına sokabilir ve hatta düzenlemelere uyum sağlayamamak ciddi yasal sorunlara yol açabilir” diyen Avukat Gamze Müge Kan, startup’lar için şirket kurmanın hukuki yol haritasını anlattı. İşte adım adım tüm bilinmesi gerekenler...
#Şirket Kurma2022’de kompozit üreticisi Microtex’i satın alan Kordsa, bu hamleyle dünyanın önde gelen uçak, spor otomobil hatta uzay araçları için üretim yapmaya başladı. 2024’te satın alma yoluyla stratejik yatırımlara devam edeceklerini belirten Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, “Bugüne kadar ABD’de 3, Avrupa’da 1 yatırım yaparak 350 milyon dolar değer yarattık. Şimdi bunları daha büyük bir yatırımla taçlandırmalıyız” dedi.
#Sabancı TopluluğuSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırMeme kanserini 20’li yaşlardan itibaren tespit edip görüntüleyen SAFE isimli görüntüleme cihazı ile İlim Yayma Vakfı’nın ‘Büyük Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. İbrahim Akduman, yeni projesini ilk kez Hürriyet’e anlattı: “Kanseri 2 saatte hem teşhis hem de tedavi etmek...”
#Prof. Dr. İbrahim AkdumanSanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Türkiye’nin askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada bir numara haline geldiğini belirterek, dijital teknolojilerde performansı daha ilerilere taşımayı hedeflediklerini ve yapay zeka yarışında Türkiye'nin de olduğunu söyledi.
#İHASanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MÜSİAD Sanayi ve Teknoloji zirvesine katıldı. Bakan Kacır, "20 yıl öncesinde ücretini ödediğimiz, parasını verdiğimiz savunma sistemlerini başkalarından alamayan bir ülke iken bugün geliştirdiği Milli Savunma Sanayi ürünleriyle, sistemleriyle, platformlarıyla dünyaya parmak ısırtan, dünyanın pek çok ülkesinin yakından izlediği, kimilerinin takdirle kimilerinin kıskançlıkla takip ettiği başarı hikayelerine imza atan bir ülke olabildik." dedi.
#Mehmet Fatih KacırTekstil mühendisi Merve Aydıner’in 7 arkadaşı ile geliştirdiği akıllı kumaş uluslararası şirketlerin radarına girdi. Aydıner, “Bu teknolojiyi ülkemizde geliştirmek için çabalıyoruz. Katma değer üreteceksek bu teknolojinin milli teknoloji olarak kalması önemli. Çok özel bir alan ve biz çok öndeyiz” dedi. Fabenode entegre ettiğiniz herhangi bir yerden veri çekebiliyor. Örneğin arabada direksiyona entegre edilirse sürücünün durumunu anında farklı açılardan analiz edebiliyor.
#Merve AydınerHavacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, İstanbul'dan sonra yolculuğuna Ankara ile devam ediyor. Festival, 30 Ağustos'ta Ankara Etimesgut Havalimanı'nda gerçekleşecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar tüm vatandaşları etkinliğe davet etti.
#TEKNOFESTOrmanda kaldırdıkları dronu ‘GPS’ verisinin kesilmesi nedeniyle kaybeden Halil İbrahim Yenitürk ve Tuna Özer, GPS olmadan konum bulabilmeyi sağlayan ‘Ultrasonik Navigasyon’ projesi geliştirdi. Öğrenciler, bu projeyle TÜBİTAK’ta 1’inci oldu.
#GPSSelçuk Yaşar Ödülü’nün bu yılki sahibi, sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmalar yapan, Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu.
#Selçuk Yaşar ÖdülüSelçuk Yaşar Ödülü'nün bu yılki sahibi Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu. Sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmaları olan Prof. Dr. Özkan, Kaliforniya Üniversitesi'nin 112 yıllık tarihinde 'Mucit Ödülü' alan ilk kadın akademisyen olma gururunu da taşıyor.
#Selçuk Yaşar ÖdülüMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinin yerli ve millî üretimdeki önemini vurgulayarak “Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî ve sınai mülkiyet bilincinin oluşturulması, özgün ürün, proje ve tasarımların tescil edilerek ticarileşmesine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde patent, faydalı model, tasarım ve marka başvuru sayıları 2020 yılına göre bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 bin artışla 254’ten 20 bin 347’ye ulaştı. Tescil sayısı ise yüzde 3 bin 800 artışla 63’ten 2 bin 438’e çıktı” dedi.
#Mahmut ÖzerElektrik elektronik teknolojisi alanı öğretmeni Mustafa Gaval, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren ve kolaylıkla taşınabilen bir cihaz tasarladı. Cihazın aydınlatma, telefon şarj etme ve siren özellikleriyle deprem bölgesinde hayatı kolaylaştırması hedefleniyor. Gaval, ‘Günakım’ adını verdiği cihazı görev yaptığı okula bağışladı.
#Mustafa Gavalİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) deprem bölgelerinde kullanılmak üzere insan gücüyle çalışan su arıtma sitemi üretti. İlk etapta Malatya ve Kahramanmaraş’a gönderilen su artırma sistemleri mobil olarak kullanılabilmesi ve hızlı bir şekilde kirli suyu temiz suya dönüştürmesiyle depremzedelerin bölgedeki temiz su ihtiyacını karşılayacak.
#MembranMuğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1KAGİDER Başkanı Emine Erdem, kriz durumlarında önce kadınların istihdamdaki yerini kaybettiğini belirterek, ‘COVID-19 döneminde de böyle oldu. İşini kaybeden kadınlar kendi işini kurdu. Pandemiden sonra kadın girişimci sayısı arttı. Deprem bölgesinden de kadın girişimciler çıkarmak için çalışacağız. Ama önce temel ihtiyaçlar ve rehabilitasyonun sağlanması gerek. Ülke olarak bunu birlikte başaracağız’’ dedi.
#KAGİDERMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, “Geçtiğimiz yıl bin okulu dönüştürerek ‘çevre dostu okul’ haline getirdik. Bu yıl hedefimiz bütün okulları dönüştürmek. O yüzden ne kadar hareket edersek ve önlem alırsak o kadar iyi” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde hazırlanan ‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık projesinin tanıtım toplantısı 20 Ocak’ta yapıldı.
#Prof. Dr. Petek AşkarTÜBİTAK 1515 kodlu Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı desteğine hak kazanan ‘Turkcell 6GEN LAB’ projesi, geleceğe yönelik 6G şebekelerin yapay zeka tabanlı otonom yetenekler ile geliştirilmesine odaklanacak. Ayrıca proje sayesinde şirket, yerli teknolojiler alanında nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine ve tersine beyin göçüne katkı sağlamayı hedefliyor.
#TurkcellTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün "Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri"ne katıldı. TCMB Başkanı Kavcıoğlu yaptığı değerlendirmelerde, "Zor bir süreç geçirdik ama geldiğimiz nokta itibarıyla enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum" dedi.
#Şahap KavcıoğluTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün "Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri"ne katıldı. TCMB Başkanı Kavcıoğlu yaptığı değerlendirmelerde, "Zor bir süreç geçirdik ama geldiğimiz nokta itibarıyla enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum" dedi.
#Şahap Kavcıoğlu10 bin yıllık geçmişi olan ve altı yıl önceki gizemli kazısı ile dünyanın ilgi odağı olan Tarsus, Kleopatra Gençlik İksiri (Ölümsüzlük İksiri) ile de tanıtılacak. Adına bu yıl Tarsus’ta festival düzenlenen Kleopatra’nın içtiği bu iksir için patent başvurusu yapıldı.
#Tarsus