Güncelleme Tarihi:
İTÜ Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi’nde (MEM-TEK UYG-AR) üretilen membran ve aktif karbonlu su arıtma sistemleri el gücüyle uygulanan basınçla çalışıyor. İTÜ Rektörü ve aynı zamanda MEM-TEK Müdürü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “MEM-TEK’de atık suyun geri kazanımı ve içme suyu arıtımı ile ilgili çok sayıda araştırma çalışmalası yürütülüyor. Çalışmaları yıllar öncesine dayanan ve patent başvurusu yapılan taşınabilir su arıtma pompalarımızı deprem bölgelerindeki içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması için afet bölgelerine ulaştırdık” dedi.
KİRLİ SU İÇİLEBİLİR HALE GELİYOR
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümünden Dr. Mehmet Emin Paşaoğlu ve Dr. Türker Türken üretilen su arıtma cihazının el pompasıyla basınçlandırılan ultrafiltrasyon membranı sistemi olduğunu belirttiler.
ANINDA TEMİZ SUYA DÖNÜŞÜYOR
“Deprem bölgeleri için hazırladığımız arıtma sistemimiz 2,5 ve 10 litrelik haznelere sahip. Bu haznelerden el pompasını çıkararak kullanacağımız suyu içine dolduruyoruz ve kapağını hava almayacak şekilde kapatıyoruz. Ardından el gücüyle pompalıyoruz. Oluşan basınç suyu itiyor ve kullandığımız membranla akış dışardan içe doğru geçiyor. Membranları küçük kanallar gibi düşünebilirsiniz. Bu basınçla su membranların içinden geçerek temizlenmiş olarak dışarı çıkıyor. Burada kullanılan su, kirli ya da temizliğinden emin olunamayan sular olabilir. Sistemin içine konulan kirli su el gücüyle pompalandıktan sonra anında temiz suya dönüşüyor ve kullanılabiliyor. Herhangi bir bekleme süresi gerekmiyor. Ayrıca pompa kullanımı büyük bir güç gerektirmiyor. 10 yaşının üstündeki herkes bu sistemi rahatlıkla kullanılabilir.
ÖNCELİK DEPREMZEDELERİN
Malatya’ya 2 litrelik haznelerden 60, 5 ve 10 litrelik haznelerdense 100’er adet götürdük. Kahramanmaraş’a ise 20’şer adet 5 ve 10 litrelik su arıtma sistemini teslim ettik. Hem mevcut binalarda hem çadırlarda hem de konteyner evlerde depremzedeler rahatlıkla bu sistemi kullanabilir. Mobil bir sistem olduğu için çok rahat bir şekilde taşınılabiliyor.”