Pasif öğrenci kayıt yenilememiş ne demek sorusu, üniversite kayıt sürecinde pek çok öğrencinin araştırdığı konu oluyor. E Kayıt aracılığıyla üniversite kaydını gerçekleştiren öğrenciler, pasif öğrenci kayıt yenilememiş ifadesiyle karşılaştı. Bunun üzerine internet üzerinden araştırma yapan öğrenciler, üniversite yetkililerine ulaşmaya çalıştı. Peki, Pasif öğrenci kayıt yenilememiş ne demek? Üniversite kaydında pasif öğrenci sorunu nasıl çözülür? İşte, o detaylar
#Pasif ÖğrenciBursa'da çöp evde bulunan 9 yaşındaki Cem Muhammet'in Antalya'nın Aksu ilçesindeki ilkokulda olan kaydının, komşularının 'Yurt dışında yaşıyor' beyanıyla tutulan tutanakla 'pasif öğrenci' konumuna getirildiği ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, tutanağı tutan öğretmenler P.B. ve N.A.'nın ifadelerinin alınıp, inceleme yapılması için müfettiş görevlendirdi.
#Cem MuhammetÖğrenci kimlik kartının getirdiği avantajlardan yararlanmak isteyenler açık öğretim fakültesine kayıt yaptırıyor. Açık öğretime yazılıp bir kere 265 lira kayıt ücreti ödeyen vatandaşlar böylece 205 liralık aylık İstanbulkart ücretini öğrenci indirimi ile 40 liraya düşürüyor. Bu yolla ulaşımda yıllık 1.715 liralık avantaj sağlarken sinema ve müze indirimlerinden de yararlanıyor. Sadece Anadolu Üniversitesi’ndeki 2.7 milyon açık öğretim öğrencisinin 2.2 milyonu pasif durumda.
#GazetehaberleriBurslar neden yatmadı sorusu, ay başının gelmesiyle birlikte araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Bankamatikten para çekmek isterken hesabında herhangi bir ödeme olmadığını gören öğrenciler, burslar neden yatmadı sorusuna cevap aradı. İşte, YURTKUR'un bursların neden yatmadığına dair açıklaması
#YurtkurMEB Strateji Geliştirme Başkanlığı, ‘2017 Yılı Performans Programı’nı açıkladı. Buna göre, MEB’in 2017 bütçesi 85 milyar 162 milyon 390 bin 424. Bu yıl özel okul teşvikine 1 milyar 251 milyon 334 bin 800 lira bütçe ayrılması hedeflenirken, 337 bin 216 öğrenciye teşvik verilmesi planlanıyor. Hedeflerden bazıları özetle şöyle:
#EğitimUlusal Tez Merkezi’nin Haziran 2015 istatistiklerine göre 19 bin 297 yüksek lisans tezi yazılan Gazi Üniversitesi, önemli bir sorunla karşı karşıya. Rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’in verdiği bilgiye göre, beş enstitüsü bulunan üniversitede toplam 21 bin 450 yüksek lisans ve doktora öğrencisi var.
#ÖğrenciAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarBu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda Aksaray Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümüne sadece 2 öğrenci yerleşti. Öğrenciler, üniversitenin 60 kişilik sınıfında en öndeki sıralara oturup hocalardan özel ders niteliğinde eğitim alıyor.
#Aksaray ÜniversitesiMEB, 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait örgün eğitim istatistiklerini yayınladı. Verilere göre Türkiye’deki okul sayısı 75 bin 647 oldu. Bir önceki yıl bu rakam 75 bin 19’du. Okul öncesi ve ortaöğretimdeki öğrenci sayısında ise düşüş var. Liseden mezun olan öğrenci sayısı yaklaşık 1 milyon azaldı...
#ÜniversiteMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TOBB Türkiye Eğitim Meclisi tarafından düzenlenen Özel Okullar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Bilgilendirme Toplantısı, Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla yapıldı.TOBB ETÜ’de düzenlenen Özel Okullar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Bakan Yardımcısı Yelkenci, yeni müfredatın 2014 yılında başlayan bir süreç olduğunun altını çizerek on yılda ciddi bir ihtiyaç analizi yapıldığını belirtti. “Bu süreçte Bakanlığımızın her bir biriminde bulunan izleme ve değerlendirme daireleri, eğitimin her alanında birçok veri üretti” ifadelerini kullanan Yelkenci, “Bize uzun vadeli, en az elli yüz yıllık projeksiyonda gerekenler nelerdir? Atmamız gereken adımlar nelerdir? En başta bu soruyu sormamız gerekiyor” dedi.
#MebBaykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Katar merkezli Al Jazeera yayın kuruluşu için, Gazze'de yaşananları yorumladığı “Adil Bir Dünya İçin Filistin’i Destekleyin” başlıklı bir makale kaleme aldı. Selçuk Bayraktar makalesinde Netanyahu'nun ABD kongresinde alkışlanmasına tepki gösterirken Filistin için destek çağrısında bulundu.
#Selçuk BayraktarBurası ilk ünitesi tamamlanmak üzere olan Akkuyu Nükleer Santralı. Birinci ünitedeki santralın kalbi olarak adlandırılan ‘reaktör şaftı’na ve nükleer reaksiyonun başlamasıyla büyük miktarda enerjinin açığa çıkacağı merkez salona, ilk ve son kez Hürriyet Ankara Haber Müdürü Hacer Boyacıoğlu, fotomuhabiri Selahattin Sönmez, CNN Türk Kameramanı Barış Tan ile birlikte girdik. Reaktörün kalbi bizim ziyaretimizden kısa bir süre sonra kapanacak ve sonrasında bir asır boyunca açılmayacak.
#AkkuyuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü etkinliğinde sporcularla buluştu. "Tütün sadece insanı zehirlemiyor aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "“Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz. Tütün endüstrisi yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına kazancına kazanç eklemektedir" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk YazarHerkesin yakından bildiği üzere, Mart ayı içerisinde çok farklı branşlarda çok sayıda öğretmenin ataması yapılarak 11 Eylül’de okullarda ilk zilin çalmasıyla birlikte yeni görev yerlerinde çok kutsal öğretme sanatını icra etmeye başladı. Yeni ataması yapılan bu öğretmenlerimiz 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizi derinden sarsan depremden etkilenen 11 il başta olmak üzere ülkemizin her bir köşesinde büyük bir sorumluluk üstlenerek öğretme sanatını üstlenen sanatçılar olarak görevlerini yerine getiriyorlar.
#Konuk YazarÜniversiteler bu yıl YÖK’ün aldığı tavsiye kararı doğrultusunda 2 Ekim’de açılacak. 1 milyondan fazla yeni üniversitelinin okullarıyla buluşmasına da sadece 10 gün kaldı. Yeni bir başlangıca yelken açacak olan öğrenciler, farklı bir sosyal ortamın kapısını aralayacak. Peki, yeni üniversitelileri okullarında neler bekliyor? Kampuse, derslere ve hocalarına kolayca nasıl uyum sağlayabilirler? ODTÜ Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, üniversiteye uyum yollarını 10 maddede sıraladı:
#YÖKÖğrencilerin pasif alıcı yerine aktif öğrenci olarak düşünülmesi gerekir. Bu düşüncenin temelinde ise öğrencilerin öğrenme sürecinde aktif rol alması yatar. Öğrencinin aktif olması için bilgiyi keşfetmesi, öğrendiğini anlamlandırarak uygulamaya dönüştürmesi gerekir.
#Konuk YazarUzmanlar çalışma hayatının içinde kurulan yakın arkadaşlık ilişkilerinin çalışanları motive ettiğine işaret ediyor. Peki ama iş yerinde kurulan arkadaşlıklar ne kadar önemli? İşte çalışanların gözünden iş yeri dostlukları...
#YaşamAçık Liselerde eğitim almak isteyen binlerce öğrenci kayıt yenileme işlemlerine başladı. Açık Lise 2. dönem kayıtlarının başlamasıyla gözler sınav takvimine çevrildi. 9-20 Mart tarihlerinde organize edilen 1. dönem sınavları AÖK üzerinden çevrimiçi (online) olarak tamamlandı. Öğrencilik durumu silik, donuk ve pasif olan adaylar kayıt yenileme yapacak. İlk kayıt ve kayıt yenileme işlemlerini yapmayan öğrenciler, 2. dönem sınavlarına katılamayacak. Kayıt işlemlerini yapmaya başlayan öğrenciler, AÖL 2. dönem sınav tarihi ve şeklini araştırmaya başladı. Peki AÖL sınavları online mı, nasıl yapılacak? İşte, Açık Lise sınavlarına ilişkin son bilgiler…
#AÖLÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan EYT düzenlemesine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Bilgin EYT ile ilgili, “Süreç aşama aşama ilerleyecek. Meclis kararını verecek. Ocak ayı içinde Meclis'e ileteceğiz. Üzerimize düşen görev sorumluluğunu tamamladık” dedi. Bakan Bilgin, "EYT'nin 100 milyarın üzerinde maliyeti var" derken, başvuruların yasal süreç tamamlandıktan sonra E-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. Bakan Bilgin ayrıca, "SGK'nın borcu yok. Borç iddiası doğru değil" ifadelerini kullandı.
#Vedat BilginTeknolojideki gelişmeler ve yenilikler, 21’inci yüzyılda iş dünyasını ve günlük yaşamın işleyişini geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi. İnsanların gündelik yaşamda ve iş dünyasındaki gereklilikleri karşılamak için çeşitli becerilere olan gereksinimleri giderek artıyor.
#Konuk Yazar