Biri, Anafartalar kahramanı Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki subay kılıcı. Üstünde eski yazıyla “Miralay Mustafa Kemal” yazıyor. Diğeri, gece Boğaz’a gizlice döşediği mayınlarla düşman donanmasına ağır kayıplar verdiren Nusret gemisinin Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi’nin silahı. Bu iki nadide eser Hisart Canlı Tarih Müzesi’nde sergileniyor.
#Çanakkale Savaşı‘Hayatım Yenibahar’ projesi ile yola çıkan tasarımcı Tansel Baybara, Aydın’dan Balıkesir’e Mardin’den İzmir’e onlarca kadın üreticinin ürünlerini yeni ürünler haline getiriyor. Baybara’nın kardeşi şef Ebru Baybara Demir ile çıktığı yoldaki mottosu ise “Geçmişi Derle, Bugünü Ekle, Geleceğe Miras Bırak”...
#Hayatım YenibaharTürkiye'nin ilk milli denizaltısı olma özelliğini taşıyan Piri Reis, suya indirildi. Milli denizaltına ismini veren Piri Reis, denizcilik alanında zamanının en önemli bilim adamları arasında yer aldı.Peki, Piri Reis kimdir? Piri Reis ne zaman ve nasıl öldü?
#Piri ReisKanuni Sultan Süleyman’ın, Pargalı İbrahim Paşa’nın, St. Jean Şövalyeleri’nin, Cem Sultan’ın izleri halen adanın sokaklarında. Yunanistan’ın 12 Adalar yönetim merkezi olan Rodos, konumu, turkuaz rengi koyları, mezeleriyle ünlü tavernaları ve konukseverliğiyle sizi kendine bağlıyor.
#Yunanistan15'inci yüzyılda yaşayan Piri Reis, İskenderiye'nin ele geçirilmesinde gösterdiği başarılar ile padişahın övgüsünü kazandı ve sefer sırasında haritasını padişaha sundu. 1533 yılında Barbaros Hayreddin Paşa kaptan-ı derya olunca Pîrî Reis de Derya Sancak Beyi (Tümamiral) unvanı aldı. İşte, Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınan Piri Reis'in hayatına ilişkin bilgiler...
#Piri ReisPiri Reis, Türk denizciliği için önemli bir isimdir. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey'dir. Karamanlı bir ailenin çocuğu olmasına rağmen Gelibolu'da dünyaya gelmiştir. Piri Reis'in amcası da kendisi gibi ünlü bir denizci olan Kemal Reis'tir. Peki, Piri Reis nerede dünyaya geldi? İşte, Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Piri Reis hakkında bazı bilgiler
#Piri ReisCanlandırdığı her karakterin ruhuna bürünen oyunculardan... ‘Muhteşem Yüzyıl’ın Pargalı İbrahim Paşa’sı, ‘Masum’da bir şizofren, ‘Hakan: Muhafız’da bir ‘ölümsüz’... Okan Yalabık, bu sene tiyatroda da oyunculuğunu konuşturuyor. ‘Dünyada Karşılaşmış Gibi’ ve ‘39 Basamak’ isimli iki oyunu kapalı gişe... Yalabık’la buluştuk, hayata bakışını, toplumu ve projelerini konuştuk.
#Hakan GenceNetflix’in ilk Türk orijinal dizisi The Protector (Hakan: Muhafız), 14 Aralık’ta tüm dünya ile aynı anda izleyiciyle buluştu. İstanbul’u gizemli yaratıklardan kurtarmak için mücadele eden Hakan’ın hikayesini anlatan The Protector’ınn başrolünü yakışıklı oyuncu Çağatay Ulusoy canlandırıyor. Peki, The Protector’ın oyuncu kadrosunda başka kimler var?
#The ProtectorOsmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesi Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatı zaman zaman çeşitli nedenlerle gündeme geliyor. Batıda Muhteşem Süleyman, Doğuda ise adaletli yönetimine atfen Kanunî Sultan Süleyman olarak da bilinmektedir. Babası gibi askeri ve siyasi anlamda önemli adımlar atmıştır. Peki, Kanuni Sultan Süleyman hangi padişahın oğlu?
#Kanuni Sultan SüleymanMuhteşem Yüzyıl dizisindeki performansıyla uzun süre adından söz ettiren Selma Ergeç, yeni imajıyla adından dikkatleri üzerine çekti. Yeni projesi için saçlarını sarıya boyan Selma Ergeç, düzgün fiziğiyle de kendisine hayran bırakıyor. Peki, Selma Ergeç kimdir, hangi projelerde yer aldı?
#Selma ErgeçKanuni Sultan Süleyman’ın 13 yıl vezirliğini yapan ve padişahın emriyle idam edilen Pargalı Damat İbrahim Paşa’nın yüzyıllardır kesin olarak bilinmeyen mezarının, İstanbul Karaköy’de bir hanın bodrum katında, Koyun Baba Tekkesi olarak bilinen yerde olduğu iddia edildi
#Pargalı İbrahimTuristik bir vagon 40 km. sürat ile sizi Ollaytantambo’dan ‘Aguascalientes’e (Sıcak Sular) ulaştıracak. Buradan sonra artık yol yok. 1 hafta yürümeniz gerekir 1500 senelik İnka keçiyollarından (lama)… Biz trene bineceğiz. İki saat keyifli bir yol. Elimde Hiram Bingham’ın ‘Lost City of the Incas’ kitabı var. ‘İnkaların Kayıp Şehri’…
#Machu Picchu Gezi RehberiTasarım hikâyecisi Tansel Baybara yaptığı eski çağ tasarımlarıyla dikkatleri üzerine çekti. 'Muhteşem Yüzyıl' efsanesinin ardından gelen 'Kösem Sultan' dizisi, Osmanlı döneminin öykülerini günümüze taşırken, o dönemlerde kullanılan eşyalara olan merakı da arttırdı. Kendini 'tasarım hikâyecisi' olarak tanımlayan Tansel Baybara ise tasarladığı defter ve kalemlerle Osmanlı'nın öne çıkan kişiliklerinin eşyalarını bugünün insanlarıyla buluşturuyor.
#Tansel BaybaraBütün Osmanlı tarihi boyunca sadrazamı arzu ettiği çalışma arkadaşlarından ısrarla mahrum bırakan veya arzu etmediklerini onun yanı başına koyan bir hükümdara pek rastlanmaz. ‘Vekil-i Mutlak’ın bir tür özerkliği vardır ve ona saygı göstermek padişahın da kendi devlet anlayışına uygun bir hareket ve ananeye sadakat demektir.
#İlber Ortaylı