Doğum sonrası uzun süre adet görmedi, anormal kanamaları oldu. Doktora gitti ancak jinekoloğu endişelerini yersiz buldu. İki kez yaptırdığı smear testi negatif çıktı ama ilk semptomları yaşadıktan tam 14 yıl sonra üçüncü evre rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Avi Grant-Noonan, HPV aşılarının önemine dikkat çekmek için yaşadıklarını herkesin duymasını istiyor.
#KanserKızının 2007'deki doğumunun ardından uzun süre adet görmedi, sonra ara ara kanamaları oldu ve bir jinekoloğa gitti ancak doktoru ona endişelenmemesini söyledi. Birkaç kez rutin smear testini kaçırdı, daha sonraki yıllarda iki kez yaptırdığı smear testi negatif çıktı ama ilk semptomları yaşadıktan tam 14 yıl sonra üçüncü evre rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Genç kadın HPV aşılarının önemine dikkat çekmek ve hayat kurtarmak için hikayesini herkesin duymasını istiyor.
#Kadın SağlığıCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVKadınlarda HPV belirtileri olması zorunluluğu söz konusu değildir. Kimi zaman virüs, hiçbir şekilde belirti vermemektedir. En çok görülen belirti; çoğu zaman genital bölgede ele değen ağrısız ancak sert karnabahar tipindeki lezyonlar, HPV belirtisidir. Halk arasında ise siğil adı verilmektedir. İşte kadınlarda HPV belirtileri, testi, bulaş yolları ve nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda HPVDünyada en sık görülen genital kanserlerden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri diğer kanserlerde olduğu gibi erken dönemde belirti vermeyebiliyor. Sağlıksız beslenme, sigara, alkol kullanımı, çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan HPV virüsü gibi faktörlerin neden olabildiği rahim ağzı kanserinden geçen yıl 350 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, 1-31 Ocak Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, erken teşhisin önemini anlattı, rahim ağzı kanserini önlemenin 5 yolunu sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim Ağzı KanseriÜlkemizde meme kanserinden sonra en yaygın görülen kadın kanserlerinde ihmal edilen bazı belirtiler aksine yaşamsal önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör kadın genital kanserlerinin en sık görülenlerinin rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri olduğunu belirterek 'Eylül ayı Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada en sık görülen üç kadın kanserinin ihmale gelmez belirtilerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Yumurtalık (Over) KanseriRahim ağzı kanserinin gelişmesi uzun zaman alır. Bu nedenle, anormal veya kanser hücrelerinin tespit edilmemesi mümkündür. İlerlemeyi en aza indirgemek için erken teşhis oldukça önemlidir. Tespit için kadınlar mutlaka simir testi yaptırmalıdır. Peki, Simir yani Pap testi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Simir Testi NedirKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı KanseriKadınlarda görülen rahim ağzı kanseri ile ilgili önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elif Çınar, "Kadınlarda rahim ağzı kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Senede bir ya da iki senede bir jinekolojik muayenelerin ihmal edilmemesi gerekiyor" dedi.
#Rahim Ağzı KanseriÖzellikle genç kadınların sağlığını tehdit eden bir hastalık olarak öne çıkan rahim ağzı kanseri, önleme, tanı ve tedavideki gelişmeler sayesinde korkutucu olmaktan çıkıyor. Peki, bu hastalıktan korunmak için neler yapmalı? Erken tanı yöntemleri var mı? Genç kadınlarda görülme nedenleri neler?
#Rahim Ağzı KanseriVajinal akıntılar herhangi bir hastalık ile ilişkili olmayabileceği gibi rahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklar ile beraber olabilir. Bu yüzden tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenelerini olmalarını ve uzun süren, tekrarlayan vajinal akıntı şikayetleri için yıllık kontrollerini beklemeden bir jinekoloğa muayene olmalarını öneririm.
#Vajinal AkıntıSağlıklı çiftlerin çeşitli nedenlerden ötürü doğal yollarla çocuk sahibi olamaması alternatif çözümlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu çözümlerin başında ise tüp bebek tedavisi geliyor. Peki tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır? Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Tüp bebek tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ceyberi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe yanıtladı.
#Tüp Bebek TedavisiTüm kanserlerde olduğu gibi jinekolojik kanserlerde de erken tanı ve tarama testleri yaşamsal önem taşıyor. Ancak jinekolojik kanserlerin görüntüleme, tanı ve tedavi aşamalarında gecikmelerde, hastaları ilerlemesi ile karşı bıraktığı uyarısında bulunan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, jinekolojik kanserler ve tanı yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
#Jinekolojik KanserlerRahim ağzı kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kistleri ve kanserleri, endometriozis, miyom, meme kanseri... Uzmanlar her fırsatta ‘Erken tanı hayat kurtarır’ diyerek rutin kontrollerin ve testlerin önemine dikkat çekiyorlar. Ancak birçoğumuz bu kontrolleri önemsemiyor, ihmal ediyoruz. Şimdi, sizlere hayat kurtaran önerilerimizi sıralıyor, bunları dikkate alacağınızı ümit ediyoruz!
#Kadın SağlığıVajinal akıntı, genellikle normal ve düzenli gerçekleşen olaydır. Genellemenin dışında, bazen bir enfeksiyonu belirtebilecek bazı akıntı çeşitleri de görülmektedir. Normalin dışındaki akıntılar sarı veya yeşil, topak şeklinde veya kötü kokulu olabilir.
#Vajinal AkıntıRahim ağzı yaraları kadınlarda sık görülen bir problemdir. Bu sorun olduğunda rahim ağzı normalin dışında bir görüntü alır. Peki, rahim ağzı yaraları hangi belirtiler verir? Rahim ağrı yaralarının tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer, detaylarıyla anlattı.
#Rahim Ağzı YaralarıRahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir? Rahim ağzı kanseri tedavisi nasıl yapılır? Düzenli takip ve kontroller rahim ağzı kanseri ile mücadelede önemli rol oynuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Özgül Kafadar, rahim ağzı kanseri, belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.
#Rahim Ağzı KanseriKadın üreme organlarından uterus (rahim) armut şeklinde ve büyüklüğünde (8-9 cm) kas dokusundan zengin bir organ. Rahmin vajina ile birleştiği bölgeye rahim ağzı (serviks) adı veriliyor. Erken dönemde belirti vermeyen rahim kanseri çoğu durumda iyice ilerleyip başka organların çalışmasını engellemeye başlayıncaya kadar ne yazık ki bilinmez kalıyor. Erken evlerde başka bir şikayet yaratmayan bu hastalıkla ilgili olarak birçok yanlışın doğru kabul edildiğini dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, hastalıkla ilgili yaygın yanlışları ve doğrularını şöyle sıraladı.
#EnfeksiyonKendine önem vermek, kendini emniyete almak, düzenli tarama ve kontrol, sevdiklerimiz ve kendimiz için yapacağınız en önemli şey. Başarılı bir tedavi için erken tanının şart olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Alper Karalök kadıların genç kızlıktan itibaren gereken hayat kurtaran testler hakkında bilgi verdi.
#MamografiBirçoğumuz kanserle ilgili bilgiye sahip olsak da harekete geçmek ve tedavi olmak için geç kalıyoruz. Bu durum kanserin dünyadaki ölüm sebeplerinde zirvede olmasına sebep oluyor. her gün binlerce kişi geç kalınmış teşhis sebebiyle hayatını kaybediyor. Çünkü gerçek anlamda kanseri tanımıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Attila Okur, rahim ağzı kanserine dair detayları ve korunma yöntemlerini anlattı.
#Rahim Ağzı KanseriRahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak biliniyor ve gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı da giderek artıyor. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Murat İnal, rahım ağzı kanseri hakkında bilgiler verdi, 12 önemli belirtisini açıkladı.
#Rahim Ağzı KanseriKadınların üreme sağlığının korunması ve mutlu bir cinsel yaşama sahip olmaları gelişen toplumlarda giderek daha fazla ele alınan konular arasında yer alıyor. Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, normal bir adet dönemi geçirilmesi, düzenli kadın sağlığı kontrolleri ve etkili doğum koruma yöntemleri kullanılmasıyla her kadının sağlıklı bir süreç yaşayabileceğine dikkat çekiyor.
#Kadınlarda Üreme Sağlığı