Günümüzde en çok ölüme neden olan kanser türleri arasında 4. sırada yer alan pankreas kanseri son yıllarda hızla yaygınlaşıyor. Uzun süre hiçbir belirti vermeyip sinsice ilerlediği için hastalık sıklıkla son evrede tespit edilirken, buna bir de toplumdaki yanlış inanışlar eklendiğinde hem erken teşhis oranı azalıyor, hem de ileri evrede tespit edilen hastalığın tedavisi zor hale geliyor.
#Pankreas KanseriEn çok hayat kaybına yol açan kanser türleri arasında dördüncü sırada yer alan pankreas kanserinin tedavisindeki başarı, erken tanıya dayanıyor. Ancak ilk dönem ortaya çıkan ağrı belirtileri çok önemsenmediği için pankreas erken tanıya çok rastlanmıyor.
#Pankreas KanseriAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaToplumda sıkça görülen diyabetin günümüzde cerrahi olarakta tedavi edilebildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip 2 diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için uygun hastalardır. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde metabolik cerrahi ameliyatları uygun hastalarda kapalı yöntemle başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir” dedi.
#121. yy’ da tıp alanında yaşanan gelişmelerin başında gelen Robotik cerrahi, uzun zamandır merak ettiğim konular arasındaydı. Koç Üniversitesi Hastanesi bölümleri arasında “İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi (ARIES- Advanced Robotic, Invasive Endoscopic Surgery Center) de olduğunu bildiğim için, bölüm doktorlarından Profesör Emre Balık’ tan bir randevu alarak, kendisinden bilgi almaya gittim. Ve işte öğrendiklerim:
#Robotik CerrahiSeren Serengil, 2016 yılında mide küçültme ameliyatı olduktan sonra sağlık sorunları yaşamaya başladı. Bunun üzerine İzmir’de başka bir doktora giderek mide by-pass ameliyatı oldu. İkinci ameliyatının ardından ‘Dumping Sendromu’na yakalanan Seren Serengil, hızla kilo kaybetmeye başladı. Son olarak ise yaşadığı sorunlar nedeniyle boyunun kısaldığını ve ölümle karşı karşıya olduğunu belirten Serengil, sevenlerinden dua istedi.
#Mide AmeliyatıYaklaşık iki yıldır tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, özellikle organ bekleyen hastaları derinden etkiliyor. Yaşamları organ nakline bağlı olan hastaların sayısı artarken, buna karşın pandemi sürecinde gerek canlı vericiden gerek kadavradan yapılan organ bağışının büyük ölçüde azalması yaşam şansının her geçen gün yitirilmesine neden oluyor. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berber, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında yaptıkları açıklamada organ bağışının alarm verdiğine dikkat çektiler, önemli uyarılar ve önerilerde bulundular.
#Organ BağışıÖzel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Deniz, tüm dünyada görülme sıklığı artan Tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde metabolik cerrahinin etkisinin her geçen gün daha çok anlaşıldığını söyledi. Tip 2 diyabetin kronik seyirli ve belirti vermediği için sinsi bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Dr. Deniz, hastalığın kontrol altına alınmadığı durumda tüm sistemleri harap ederek hayatı tehdit eden pek çok sağlık sorununa yol açtığını kaydetti.
#1Kilo problemi yaşayan kişilerin sıklıkla başvurduğu diyetler, uzman kontrolü eşliğinde yapılmadığı zaman daha kötü sonuçlar doğurabiliyor. Vatandaşın doğru adımlarla diyetzede olmaktan kurtulabileceğini söyleyen Dr. Ayça Kaya, sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın püf noktalarını paylaştı.
#İç Hastalıkları UzmanıGörülme sıklığı giderek artıyor, sinsi bir şekilde ilerlediği için hemen belirti vermiyor, bu nedenle de tanısı geç konuyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 4 bin 500 yeni pankreas kanseri tanısı konduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Gönenç, "Ancak tıptaki gelişmeler sayesinde pankreas kanseri tedavilerinde yaşam süresi giderek uzuyor. Dolayısıyla, pankreas kanseri eskiden düşünüldüğü kadar çaresiz bir kanser tipi değildir” diyor.
#PankreasDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan Dünya Sağlık Örgütü, “D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
#D VitaminiDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan “Dünya Sağlık Örgütü D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanŞANLIURFA Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, pankreas ve safra yolları hastalıklarının tanısı için ERCP (Endoskopik Retrograt Kolanjiopankreatografi) yöntemi kullanılmaya başlandı. Hastane doktorlarından Esat Taylan Uğurlu, kente ilk defa getirilen cihaz sayesinde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan pankreas ve safra kesesi hastalarını sağlığına kavuşturduklarını ifade etti.
#Mehmet Akif İnan Eğitim Ve Araştırma HastanesiVücut yağ oranının erkeklerde yüzde 30, kadınlarda ise yüzde 25’in üzerinde olması obezite ile ilişkilendiriliyor. Çağın hastalığının ‘ölümcül’ olarak nitelendirilen morbid obezite olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Abuoğlu, obezitenin tehlikelerine dikkat çekti.
#Vücut Yağ OranıDiyabet (şeker hastalığı) ve obezite (şişmanlık) insan sağlığını ve dolayısıyla toplumları olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6,5 milyona ulaşacağını tahmin etmiş, ancak 2030 yılı için tahmin edilen bu rakam 2014 yılında aşılmış ve ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ülkemizdeki her üç yetişkinden ikisinin kilolu veya obez olduğunu ortaya koymuştur.
#Şeker Hastalığı