Şeker hastalarına metabolik cerrahi

Güncelleme Tarihi:

Şeker hastalarına metabolik cerrahi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2021 18:30

Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Deniz, tüm dünyada görülme sıklığı artan Tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde metabolik cerrahinin etkisinin her geçen gün daha çok anlaşıldığını söyledi. Tip 2 diyabetin kronik seyirli ve belirti vermediği için sinsi bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Dr. Deniz, hastalığın kontrol altına alınmadığı durumda tüm sistemleri harap ederek hayatı tehdit eden pek çok sağlık sorununa yol açtığını kaydetti.

Haberin Devamı


YAŞAM TARZI DEĞİŞMELİ
Opr. Dr. Mehmet Deniz, “Tip 2 diyabet hastanın yaşam konforunu son derece bozmaktadır. Kronik yorgunluk, hayattan keyif alamama, halsizlik gibi genel yakınmalar başta olmak üzere kalp-damar, göz, böbrek, sinir gibi pek çok hayati sisteme geriye dönüşü olmayan hasarlar vererek hastanın hayatını son derece olumsuz etkilemektedir. Tip 2 diyabetin tedavisinde ilk basamak diyet ve egzersiz programıdır. Özellikle başlangıç döneminde olan diyabette hayat tarzının değişikliği son derece etkili olmaktadır. İleri aşamalarda ise ilaç ve insülin iğne tedavileri devreye girmektedir. Son dönemde yeni jenerasyon ilaç ve insülin tedavilerine rağmen başarı oranı maalesef yüzde 10-15 düzeyini geçememektedir. Üstelik birçok hasta günde 4 kere kendine insülin iğnesi yapmak, birçok ilacı içmek zorunda iken sonuç yeterince maalesef yüz güldürücü olamamaktadır” dedi.
BAŞARI

Haberin Devamı

ORANI YÜZDE 70
Dr. Deniz, hastalığın güçlü şekilde kontrol altına alınması için metabolik cerrahiye uygun hastalarda yüde 70’lerin üzerinde başarı oranı elde edildiğine dikkat çekti. Opr. Dr. Mehmet Deniz, şöyle devam etti: “Metabolik cerrahinin asıl amacı vücutta bulunan insülinin doğru şekilde kullanılmasını sağlamak üzerinedir. Bilindiği üzere Tip 2 diyabet hastalarında insülin rezervi yeterli iken hücresel düzeyde gelişen direnç nedeni ile kan şekeri kontrol altına alınamamaktadır. Metabolik cerrahinin tüm ameliyatları laparoskopik yöntemle karın içine minik deliklerden girilerek yapılmaktadır. Operasyon tamamlandıktan sonra incebağırsağın ilgili bölümünden eskiye nazaran daha fazla salgılanan hormonun pankreas üzerindeki baskıyı kaldırmasıyla insülin salgılama hızı ciddi oranda artar ve şeker hastalığı son bulur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!