Panik atak ruh bilim terimi olarak bir kişide aniden beliren belirli bir duruma bağlı olarak oluşan bireyin fiziksel varlığını da etkileyebilen büyük korku olarak tanımlanmaktadır. Panik atak hastalığı bir kriz eşliğinde kendini göstermektedir. Kişinin sadece ruhsal durumu değil biyolojik yapısı da bu hastalığa etken olmaktadır. Nefes darlığı, çarpıntı, titreme, terleme ve soluk kesilmesi panik atak belirtileri arasındadır. Bu alanda uzman olan kişiler panik atağa iyi gelebilecek önerilerde bulunmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Panik AtakPanik atak en sık yaşanan psikolojik sorunlardan bir tanesidir. Panik atağın neden kaynaklandığı ve panik atağa nelerin iyi geldiği merak edilmektedir. Panik atak ile ilgili günümüzde de halen daha araştırmalar devam etmektedir. Panik atak ile ilgili araştırmalar artmıştır. Son günlerde panik atak ile ilgili bilgi yoklaması yapılmaktadır. Peki, panik atağa ne iyi gelir? Panik atak neden olur? Panik atağa ne yapmak gerekir? Panik atak nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
#Panik Atağa Ne İyi Gelir Neden Olur?Panik atak hastalığı aniden ortaya çıkan ve zaman zaman kendini tekrarlayan endişe, korku, sıkıntı gibi duyguları içinde bulunduran nöbetler olarak tanımlanıyor. Psikolojik rahatsızlıklardan olan panik atak nefes almada güçlük, çarpıntı gibi belirtiler ile kendisini gösteriyor. Günümüzde, oldukça yaygın olarak görülen bu hastalık kalp krizi belirtileri ile zaman zaman karıştırılıyor. Panik bozukluk ilaç tedavisine yaklaşık yüzde 75 oranında cevap veriyor. İşte, panik atak belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
#Panik Atak NedirPanik atak hastalarında ‘ya bayılırsam’ korkusu oldukça sık görülür. Kişiler bu korku esnasında bir yere tutunur ya da aniden yere oturabilir. Bu hissi sıkça yaşayan kişiler hayatlarını oldukça kısıtlayarak sokağa çıkamaz hale gelebilir. Peki, panik atak anında yaşanan bayılacak gibi olma hissi nasıl geçer? Psikolog Merve Savaşkan, konuyla ilgili önemli bilgiler ve tavsiyeler verdi.
#Panik Atak BelirtileriPanik atak, ani başlayan ve korku, sıkıntı, endişe gibi duyguları içinde barındıran ruhsal bir problemdir. Erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülür. Peki, panik atak semptomları nelerdir, panik atak nasıl tedavi edilir? Konuyla ilgili merak edilenleri Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar anlattı.
#Panik Atak BelirtileriGünümüzde giderek artan kaygı ve stres panik atak gelişimine zemin hazırlıyor. İnsanların yaklaşık onda biri hayatları boyunca en az bir kez panik atak geçiriyor. Bunların önemli bir kısmında panik ataklar tekrarlıyor ve kişi panik atak geçirmekten korktuğu için hayatı oldukça zorlaşıyor.
Uzmanlar 10 kişiden birinin hayatının bir döneminde panik atak geçirdiğini ifade ediyor. Panik bozukluğunun bir parçası olan panik atağın birçok durumda yaşanabilir olduğunu anlatan psikiyatrist Dr. Evrim Ebru Yılmazer, "Panik atak durumu kadınlarda erkeklerin iki katından fazla görülmektedir" dedi.
Erzurum’un AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’e kızan işsiz genç, belediye önünde kendini jiletle doğradı. Yaklaşık 20 aydır işsiz olduğunu söyleyen 30 yaşındaki İsmail E., “Başkan bana ‘iş falan yok. Git kendini öldür. Sen de kurtul biz de kurtulalım’ dedi. Ben de istediğini yaptım” diye konuştu.
"386 kere kalp krizi geçirdim. Ama hiçbirinde de ölmedim. Çünkü onlar kalp krizi değil, panik ataktı!" diyen 53 yaşındaki gazeteci Oya Özdilek, 4 yıl boyunca ayda ortalama 15 gece hastanelerin acil servislerine taşındı. Haftada 3-4 kez de tepeden tırnağa check-up’tan geçti.
Panik atak, insanı yanıltan fizik bulgularla kendisini gösteren özünde ruhsal bir bozukluktur. Bu hastalarda kalbe ait yakınmalar ön planda olduğundan sıklıkla ilk başvurdukları doktor kalp doktorlarıdır. Hastalığın özünde genetik yatkınlık olduğu düşünülmektedir. Başlangıç yaşı genellikle ergenliğin sonu ile 30 yaş arasındadır. Her yüz kişiden onunda hastalığın bulguları görülmekle birlikte toplumumuzda yüz kişiden dördünün panik atak tedavisi gerektirecek düzeyde hastalığı olduğu düşünülmektedir. Panik atak hastalığına kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.