Tüm dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Covid-19 enfeksiyonunda bulaşma noktası olarak ağız ve burnumuz ön plana çıksa da, daha nadir olmakla birlikte enfeksiyon gözlerimizden de bulaşabiliyor! Hatta bazı hastalarda Covid-19 kendini ilk olarak gözlerde ele veriyor!
#Korona Gözden Bulaşır MıÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıSürekli her yere geç kalmak bir hastalık belirtisi mi? Çevrenizde mutlaka sürekli işe ya da randevularına geç kalan, bunu alışkanlık haline getiren pek çok insan vardır. Hatta belki de o kişi sizsinizdir. 'Bekletme hastalığının' derinliklerine bakmaya çalıştık. Bekleyenlerle, bekletenlerle ve uzmanlarla konuştuk...
#Sağlık2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 dünya genelinde vaka sayılarında artışa neden olurken aşılar ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#KoronavirüsSalgınla birlikte son iki yıldır estetik cerrahi işlemlerine talep arttı. Estetik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Reha Yavuzer ve Op. Dr. Betül Ak, 2022’de öne çıkacak uygulamaları anlattı. Kaş ve göz kenarları yukarı kalkıyor, yüz ovalleri belirginleşiyor... Popo operasyonları da çok popüler.
#EstetikGeçen hafta Türkiye’de tıp çevrelerindeki en önemli tartışma konusu herhalde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın bir süredir sistemli bir şekilde Omikron varyantıyla birlikte COVID-19 salgınının geride bırakılacağı yolunda yaydığı iyimser hava üzerine yükselen eleştiri dalgasıydı.
#Fahrettin KocaEkran bağımlılığı yaşı pandemi döneminde geriledi. Yani artık çocuklar daha erken yaşta ekran bağımlısı oluyor. Bu durumda pandeminin yanı sıra dijital oyunlar ve sosyal medyanın giderek yaygınlaşması da etkili. Okul öncesi öğretmenleri , 36-48 aylık uyum sürecindeki çocukların akranlarıyla oyun oynamak yerine tablet ya da telefon istediğini söylüyor. Hatta kreşlerde öğretmenler 24 aylık çocukların da ekran bağımlısı hâle gelmesinden şikayetçi. Ülkemizde yapılan son çalışmalar gösteriyor ki ekran kullanım yaşı 6 aylık bebeklere kadar geriledi. Diğer yandan okul öncesi dönem çocuklarının önerilen süreden 5 kat daha fazla ekrana maruz kaldıkları saptandı. Velilerse durumdan şikayetçi. Ancak evden çalıştıkları için ekranları hayatlarının bir parçası hâli getirmekten başka bir yol bulmakta zorlanıyorlar. Peki ekran bağımlılığı yaşı düşerken neler yapmalı? Nelere dikkat etmeli?
#Ekran BağımlılığıABD’de orman yangınları sırasında hava kirliliğindeki artışların koronavirüs vaka ve ölümlerine ne derece katkıda bulunduğuna dair bir araştırma yapıldı. Tam 133 kentin verilerinin kullanıldığı araştırmadan çıkan sonuç ise korkutucu. Araştırmacılar, alevlerden çıkan küçük parçacıkların solunmasının koronavirüse yakalanma ve ölüm oranlarını artırdığını tespit etti.
#KoronavirüsBu hafta İşin Peşinde köşesi için son dönemin gözde mesleklerinden olan spor hocalığını yakından gözlemledim. Spor hocaları mesleğini spor salonunda icra ediyorsa maaş almıyor. Üstelik çoğu salonda özel ders verdiği kişiler için işletmeye pay ödüyor. Özel ders ücretleri semtine göre 150 ile 350 lira arasında değişiyor. Özel ders vermek ise ciddi bir iletişim gücü istiyor. Hocalar sigortasını da kendi ödüyor. Mesaileri sabah 7’de başlayıp akşam 22.00’da bitiyor. Mesai sırasında ortalama 300 kişi ile iletişim kuruluyor. Eğer bir öğrenciye hareketi yanlış yaptırırsan sakatlık olabilir. O yüzden ciddi bir uzmanlık gerekiyor. Hocaların en büyük sıkıntısı ise spor salonunda gelişigüzel yere atılan ağırlıklar. Çünkü mesai sonunda bu ağırlıkları da hocalar topluyor.
#GazetehaberleriTürkiye ekonomisinde güçlenme sanayi ve ihracat öncülüğünde devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşan Türkiye ekonomisine ilişkin uzmanlar değerlendirmeler de bulundu. Prof. Dr. Sefer Şener, ihracatta 3-5 yıl içinde 400 milyar dolar seviyesinin görülebileceğini belirtti. Tera Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan da "İmalat sanayiinin üretim kapasitesi de iyi seyrediyor. Geçen yıla göre güçlenen momentum devam ediyor. İç ve talep koşullarındaki değişimler, firmaların daha çok ihracata yönelen bir strateji geliştirmelerini sağlayabilir" yorumunda bulundu.
#İhracat“Hangi mesleği seçmeliyim” sorusuna verilen yanıtlar her dönem çağın şartlarına göre değişim gösteriyor. Ama pandeminin meslek seçiminde denklemi çok daha radikal ve hızlı biçimde değiştirmesi bekleniyor. Pandeminin değiştirdiği dünya koşullarında bazı mesleklerin öneminin artacağı tahmin ediliyor.
#COVID-19Salgınla birlikte birçok alışkanlık değişti. Özellikle konaklama açısından doğada vakit geçirmek isteyenler karavanları tercih etmeye başladı. Peki karavanda yaşam kolay mı, pandemi nasıl etkiledi ve park yerlerinde fiyatlar nasıl... İşte tüm detaylar...
#KaravanSaç ektirme furyası pandemi dinlemedi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, Türkiye Sağlık Politikaları Zirvesi’nde yaptığı değerlendirmede, pandemi döneminin en güçlü zamanında bile, vatandaşların karaciğer nakli olmaktan çekindiklerini, fıtıklarını aldırmadıklarını ancak saç ekimi yaptırmayı hiç bırakmadıklarını açıkladı.
#GazetehaberleriGece sık sık idrara çıkma, idrarda koyu renk veya köpüklenme, bacaklarda şişlik gibi şikayetlerin böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, pandemi döneminde böbrek hastalıklarının belirtilerinin göz ardı edilerek hastaneye başvurularda gecikmeler yaşandığını söyledi.
#Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut AltındalPandemiye neden olan bir virüs, yaşamın dengesini ne kadar bozabilirse COVID-19 da hepimizin yaşam dengesini o denli bozdu... İlişkilerimizi, evliliklerimizi derinden etkiledi. Kimi çiftte iyi, kimi çiftteyse kötü yönde... Biz de hazır Sevgililer Günü’ndeyken ilişkiler konusunda uzman psikologlara aşk dertlerimizi ve bunların dermanını sorduk. İlişkisi pandemiden farklı şekillerde etkilenen kişiler de neler yaşadığını anlattı.
#GazetehaberleriTüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
#Omurga