Çizgi filmler günümüzde çocuklar için vazgeçilmez bir unsur. Hem çizgi filmlerdeki süper kahramanlar hem de ekranda geçirilen kontrolsüz süreler çocuğun gelişimini ve psikolojisini nasıl etkiliyor? Çocuk-Ergen Psikoloğu Ece Erkan ve Çocuk Gelişim Uzmanı Emel Seri ile ekrandaki süper kahramanların çocuk üzerine etkilerini konuştuk.
#Emel SeriABB’nin ‘4. Yıl Projeleri Tanıtım Töreni’nde konuşan Başkan Mansur Yavaş, “Ankara’nın çeşitli bölgelerinde yapacağımız 8 projede yaklaşık binlerce konut üretip hem kira ücretlerinin dengelenmesine katkı sağlayacak hem de dar ve orta gelirli binlerce vatandaşımızı ev sahibi yapmaya başlıyoruz” dedi.
#ABB ‘4. Yıl Projeleri Tanıtım Töreni’Öğrenciler karnelerini aldı, yarıyıl tatili başladı. Uzmanlar, öğrencilerin yarıyıl tatilini verimli şekilde geçirmeleri için önerilerini paylaşırken sosyalleşmenin ve fiziksel aktivitelerin önem taşıdığına dikkat çekiyor. Öğrencilerin sömestr tatilini verimli bir şekilde geçirmeleri konusunda Okul Öncesi ve İlkokul Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hale Güneş önerilerde bulundu.
#Yarıyıl TatiliPandemi sürecinin çocuklarda miyop gelişimini artırdığını söyleyen Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Arif Koytak “COVID-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılında hem eğitimlerini sürdürmek hem de sosyal faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla bilgisayar, tablet ve telefon ekranlarına maruz kalan çocuklarda miyop oranı arttı. 2020 yılında miyopluk görülme sıklığının önceki yıllara göre 6 yaşındaki çocuklarda 3 kat, 7 yaşındaki çocuklarda 2 kat, 8 yaşındaki çocuklarda 1,4 kat arttığı tespit edildi” dedi.
#ÇocukPandemi sürecinin devam etmesiyle birlikte çocukların okul süreçleri, alışkanlıkları, ailede kurulan düzen oldukça değişti. Bazı ebeveynler evden çalışmaktayken çocukların çoğunun da online eğitimle devam etmeleri ev içi yeni bir düzeni gerektirirken, evden çalışamayan ebeveynler için çocuklarının uzaktan eğitime devam etmesi onlar için farklı endişelere sebep olabilmektedir.
#Covid-19 Sürecinde EbeveynlikPandemi nedeniyle zamanlarının çoğunu evde geçiren çocuklar, fiziksel aktivite ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Bu yüzden çocuklarda dikkat azalması, kilo artışı, kaygı ve stres bozukluğu ortaya çıkıyor. Antrenör, Spor Eğitmeni Esranur Kaplan, “Bu dönemde akranlarından ayrı kalan, parka bile gidemeyen çocuklar, bir dizi sorunla başa çıkmaya çalışıyor. Ebeveynler, mutlaka evlerinde çocukları için egzersiz ortamı hazırlamalı; birlikte etkinlikler planlamalı” diyor.
#ÇOCUKSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıBeden eğitimi öğretmenleri okula yeni başlayan öğrenciler için tedirgin. Çünkü sokakta oynamamış, pandemi ile birlikte evlerde büyümüş alfa kuşağı çocukların kaba motor becerileri tam olarak gelişmediği için okulun düz koridorlarında bile sık sık tökezliyor ve düşerken de kendisini nasıl koruyacağını bilemiyor. Alfa kuşağı üzerine yapılan araştırmalar da beden eğitimi öğretmenlerinin bu gözlemini destekliyor.
#Alfa Kuşağı Düşmeyi BilmiyorDeniz Toprak 6 Şubat depremlerinden sonra yardım için Hatay’a giden bir kimya mühendisi ve sosyal girişimci. Sörf yapmak da onun tutkusu. Samandağ sahilindeki dalgaları görünce büyülenen Toprak, kurduğu Hatay Sörf Merkezi’yle bugün bölgedeki gençlere ilham veriyor.
#Deniz ToprakBriç'in Galata Kulesi'ndeki İngiliz askerlerinin oynadığı bir oyun olarak başladığını ve tüm dünyada günde 200 bin kişi tarafından oynandığını hatırlatan Türkiye Briç Federasyonu Başkanı Yasemin Merçil, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) özel açıklamalarda bulundu.
#BriçTürk televizyon tarihinin en uzun soluklu dizisi “Arka Sokaklar” 19’uncu sezonuna bu akşam başlıyor. Fenomen dizinin oyuncuları Zafer Ergin, Özgür Ozan, Şevket Çoruh, Oya Okar, Ozan Çobanoğlu, Burak Satıbol ve Ebru Cündübeyoğlu ile yeni sezon heyecanlarını konuştuk.
#Arka Sokaklar1 milyar dolarlık iş hacmine imza atan Türkiye’deki oyuncak firmaları sadece maliyetler ve Çin tehdidiyle değil dijitalleşmeyle de savaşıyor. Altı yaş sonrasına hitap eden oyuncaklarda dijitalleşmenin getirdiği pazar kaybının yüzde 30 olduğunu belirten Oyuncakçılar Derneği Başkanı Raşit Akar, “Çocuklar üç-dört yaşlarında tablet ve telefonun etkisi altına giriyor, altı yaşındaki çocuğun oyuncakla işi kalmıyor. Bu nedenle sektör olarak biz de dönüşmeliyiz” dedi.
#Oyuncakçılar Derneği13 yıl önce canlandırdığı karakterle hepimizin hayatına girdi. Yıllar içinde yeteneği ve güzelliğinin yanı sıra attığı her adımı gündem oldu, konuşuldu, “Beni görmeyen, hissetmeyen, farkında olmayan insanlarla karşılaşıp onlara güvenmem kırılma noktamdı” diyor. Yeni proje için Türkiye’ye gelen Meryem Uzerli’yle buluştuk, kızları Lara ve Lily’yi, hayatını, aşkı, hakkında merak edilenlerini ve oyunculuğu konuştuk: Çıplaklık benim için cesur olmak demek değil. Hepimiz dünyaya çıplak geldik.”
#Meryem UzerliBazı öğrenciler arasında matematik dersine karşı ön yargı, beraberinde derse karşı korku ve ilgisizliği getiriyor. Sonucunda ise başarısızlık ortaya çıkıyor. Bu ön yargının slogan gibi yerleşmiş cümlesi ise ‘bu benim gerçek hayatta ne işime yarayacak’ oluyor. Matematik öğretmeni İlknur Pınarcı, öğrencilere bu sorunun yanıtını, tasarladığı metaverse evreninde matematik serüveni yaşatarak veriyor. Pınarcı’nın öğrencileri matematik sorularının hayat pratikleri içinde nasıl karşılık bulduğunu sanal dünyada deneyimleyerek öğreniyor.
#MetaverseÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınDiyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde tarih öğretmeni olan Ferda Salık, önce her bir öğrencisini ‘kültür elçisi’ yaptı ardından birlikte pek çok projeye imza attı. Annelere de sıfır atık eğitimleri aldıran Salık ve öğrencileri, TEKNOFEST ile 3. Sıfır Atık ve Su Seferberliği zirvelerinde ödüle layık görüldü.
#Ferda SalıkTEKNOFEST'e yoğun bir katılım olduğunu ifade eden TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, "Şuan 41 yarışma var. Bu yıl sadece bu yarışmalara 1 milyon öğrenci başvurdu. 1 milyon öğrenci 300 bine yakın takım kurup bu yarışmalara başvuruyor. TEKNOFEST dünyanın en büyük etkinliği. Hem yarışma platformu olarak öyle hem de toplumla buluşması olarak öyle. TEKNOFEST artık kendi rekorlarını kırıyor" dedi.
#Selçuk BayraktarOkulların açılmasıyla birlikte öğretmen ve velileri bir araya getiren WhatsApp gurupları da hareketlendi. Ancak eğitimciler ve uzmanlar bu grupların, kuralların net bir şekilde konulmaması halinde eğitim öğretime yarardan çok zarar vereceğini belirtiyor.
#WhatsappOkan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, Türkiye’nin eğitim ve sağlıkta dünyada çekim merkezi olma yolunda gittiğini belirterek, ‘Üniversiteler Avrupa ve Amerika’daki okulların 3’te 1’i, hastaneler ise 5’te 1 fiyatında. Ama Türkiye’nin tercih edilmesinin sebebi ucuz olması değil; İstanbul markası’ diyor.
#Okan HoldingAnne olmak için illa biyolojik olarak doğum yapmak gerekmiyor. Devlet korumasında olan binlerce çocuk, onlara aile olacak anne-babaların yolunu bekliyor. Koruyucu aile sistemiyle anne olmuş Nebahat Atabey ve İlkay Tarhan... Onlar ‘kalbinden doğuran’ binlerce anneden sadece ikisi... Deneyimlerini ve çocuklarını anlattılar.
#Nebahat AtabeyÇocukluğundan beri şarkı söylüyor, yazıyor. İstanbul’un en popüler mekânlarında sahneye çıkıyor. Şimdi yeni şarkısı ‘Aşk Olsun’la dinleyicilerinin karşısında Aybüke Albere. Kendisiyle sahne öncesi kulisinde buluştuk. Kariyerini ve gece hayatını konuştuk: “Ben Aybüke olarak bilinmek isterim, kendi yolumda kendi hikâyemi yazmaya çalışıyorum.”
#Aybüke AlbereJeofizik mühendisi Gözde Venedik’in sosyal girişimi Helps Steps, deprem bölgesi için 300 bin kişiyi sokağa döktü. Atılan 8.2 milyar adım 42 STK aracılığıyla deprem bölgesine bağış oldu. Venedik, iyiliğin unicorn’u olma hayaliyle kurduğu girişimini şimdi İngiltere ve Avrupa’ya taşıyor. Spor kulüpleriyle işbirliği yapıldı bile. Sırada iyilik koleksiyonları üretmek var.
#DepremMilli Eğitim Bakanı Özer’le deprem gölgesindeki eğitimi konuştuk. Özer, “1 Mart tarihinden sonra 10 ilde eğitim öğretime il bazlı değil, aynen pandemide yaptığımız gibi ilçe ve okul temelli geçiş yapılacak. Sorunu çözülen ilçelerde, bölgelerde eğitim-öğretimi hemen başlatacağız. Eğitim sadece Çevre Bakanlığı’nın sağlam raporu verdiği okullarda yapılacak” dedi.
#Mahmut Özer